Η λειψυδρία θα είναι το πλέον επιτακτικό πρόβλημα την επόμενη δεκαετία.
Σειρά παραγόντων μπορεί να συνδυαστούν για να οξύνουν το πρόβλημα. Η αύξηση του πληθυσμού, η αύξηση του πλούτου και της κατανάλωσης και γενικά του οικολογικού αποτυπώματος, η αστικοποίηση και η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην ανθρωπότητα.
Ο πληθυσμός του πλανήτη, που ανέρχεται σήμερα σε 6,6 δισεκατομμύρια, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, ενώ η αύξηση της κατανάλωσης και η αστικοποίηση ενισχύουν τη ζήτηση για νερό, ιδιαίτερα του γλυκού πόσιμου νερού.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή υποστηρίζει π.χ. ότι 90 με 220 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική κινδυνεύουν να βρεθούν, μέχρι το 2020, αντιμέτωποι με νέες πιέσεις στην προσφορά νερού, λόγω της αλλαγής του κλίματος.
Και πως σκοπεύουν οι ιθύνοντες να αντμετωπίσουν αυτή την πίεση; Μα προτρέποντας το "έξυπνο κεφάλαιο" να κάνει επενδύσεις στην προσφορά ασφαλούς νερού(βλέπε εμφιαλωμένου ή δικτύου παροχής) και να μετατρέψει ένα φυσικό αγαθό σε εμπόρευμα για αυτούς που θα μπορούν να το πληρώνουν.
Στη χώρα μας -και στη περιοχή μας του Βόλου- οι ιδιωτικοποιημένες ΔΕΥΑ θα αναλάβουν τη διαχείριση των αντίστοιχων τοπικών πηγών στα πλαίσια των "Καλλικράτειων" δήμων, ανοίγοντας ευκαιρίες για "επενδυτές".
Ελπίζω οι κοινότητες, στα όρια των οποίων βρίσκονται οι πηγές, να μη δεχθούν την εμπορευματοποίηση του φυσικού αγαθού και να θελήσουν να έχουν λόγο στη δίκαιη διαχείρισή του.
Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου