Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Λειψυδρία, το επόμενο πρόβλημα του πλανήτη

Η λειψυδρία θα είναι το πλέον επιτακτικό πρόβλημα την επόμενη δεκαετία.
Σειρά παραγόντων μπορεί να συνδυαστούν για να οξύνουν το πρόβλημα. Η αύξηση του πληθυσμού, η αύξηση του πλούτου και της κατανάλωσης και γενικά του οικολογικού αποτυπώματος, η αστικοποίηση και η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην ανθρωπότητα.
Ο πληθυσμός του πλανήτη, που ανέρχεται σήμερα σε 6,6 δισεκατομμύρια, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, ενώ η αύξηση της κατανάλωσης και η αστικοποίηση ενισχύουν τη ζήτηση για νερό, ιδιαίτερα του γλυκού πόσιμου νερού.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή υποστηρίζει π.χ. ότι 90 με 220 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική κινδυνεύουν να βρεθούν, μέχρι το 2020, αντιμέτωποι με νέες πιέσεις στην προσφορά νερού, λόγω της αλλαγής του κλίματος.
Και πως σκοπεύουν οι ιθύνοντες να αντμετωπίσουν αυτή την πίεση; Μα προτρέποντας το "έξυπνο κεφάλαιο" να κάνει επενδύσεις στην προσφορά ασφαλούς νερού(βλέπε εμφιαλωμένου ή δικτύου παροχής) και να μετατρέψει ένα φυσικό αγαθό σε εμπόρευμα για αυτούς που θα μπορούν να το πληρώνουν.
Στη χώρα μας -και στη περιοχή μας του Βόλου- οι ιδιωτικοποιημένες ΔΕΥΑ θα αναλάβουν τη διαχείριση των αντίστοιχων τοπικών πηγών στα πλαίσια των "Καλλικράτειων" δήμων, ανοίγοντας ευκαιρίες για "επενδυτές".
Ελπίζω οι κοινότητες, στα όρια των οποίων βρίσκονται οι πηγές, να μη δεχθούν την εμπορευματοποίηση του φυσικού αγαθού και να θελήσουν να έχουν λόγο στη δίκαιη διαχείρισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου