Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Μεταλλαγμένα, διαπλοκή, σκάνδαλο


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων κατηγορείται ότι κάνει «πλάτες» στις βιομηχανίες
Σε μια... λύκαινα είχαν αναθέσει οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Ζοζέ Μποβέ, τη φύλαξη των προβάτων, δηλαδή των ευρωπαίων καταναλωτών, από τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τις λεπτομερείς και καλά τεκμηριωμένες καταγγελίες για σκανδαλώδη σύγκρουση συμφερόντων που κατέθεσε ο διάσημος γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων και εμβληματική μορφή του αγροτικού συνδικαλισμού στην πατρίδα του σε βάρος της Ντιάνα Μπανάτι, προέδρου της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, της ΕFSΑ. Οπως προκύπτει από τις καταγγελίες, η εν λόγω αξιωματούχος είναι παράδειγμα «διαπλοκής» των ελεγκτικών μηχανισμών της Ενωσης με τις βιομηχανίες που υποτίθεται πως ελέγχουνστην περίπτωσή μας, της βιομηχανίας τροφίμων. Συγκεκριμένα η κυρία Μπανάτι ως πρόεδρος της ΕFSΑ είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των νέων ποικιλιών «μεταλλαγμένων» αγροτικών προϊόντων και πράγματι τα τελευταία χρόνια έχει πρωτοστατήσει στην έγκριση της κυκλοφορίας στην ΕΕ μιας σειράς γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών, είτε για ανθρώπινη είτε για ζωική χρήση.

Την ίδια στιγμή όμως αποδεικνύεται πλέον ότι η αξιωματούχος ήταν μέλος του συμβουλίου της εταιρείας «λόμπι» ΙLSΙ (Ιnternational Life Science Ιnstitute, Διεθνές Ινστιτούτο Βιοεπιστημών), οργάνωσης που εκπροσωπεί πλειάδα μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, όπως οι εταιρείες Μonsanto, Syngenta, Dupont, Νestle και Κraft. Δουλειά του ΙLSΙ είναι να προωθεί τα συμφέροντα των κολοσσών του κλάδου τροφίμων. Και η κυρία Μπανάτι κάνει ακριβώς αυτό φέρνοντας τα αμφιλεγόμενα προϊόντα τους στο πιάτο μας!

Εκρυψε τη σχέση της με τη βιομηχανία τροφίμων

Το Ινστιτούτο ΙLSΙ ιδρύθηκε το 1978 στις ΗΠΑ και χρηματοδοτείται από κυβερνήσεις, ιδρύματα και κυρίως τη βιομηχανία τροφίμων, προβάλλει ως στόχο του «τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και ευημερίας μέσω της συγκέντρωσης επιστημόνων του πανεπιστημίου, της κυβέρνησης και της βιομηχανίας σε ένα ουδέτερο φόρουμ», αλλά λειτουργεί ουσιαστικά ως λόμπι που προσπαθεί να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις. Στο ΙLSΙ μετέχουν πάνω από 400 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτεροι όμιλοι τροφίμων, όπως οι Κrafts Foods, Νestle και Danone, αλλά και μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών, όπως οι Μonsanto, ΒΑSF, Βayer και Syngenta.

Ο Ζοζέ Μποβέ, ο γνωστός «Αστερίξ», καταγγέλλει ότι η κυρία Μπανάτι απέκρυψε την ακριβή φύση της σχέσης της με το ΙLSΙ- στην καθιερωμένη δήλωση περί ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων είχε πει μόνο ότι ανήκει στην επιστημονική επιτροπή του ΙLSΙ Ευρώπης αλλά όχι ότι ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο του ινστιτούτου- και ζητεί, εκτός από την άμεση παραίτησή της, και τη ριζική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου