Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Δήλωση για το θέμα αυτό έκανε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά επικίνδυνη την προτεινόμενη ρύθμιση και καλώντας τον Έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη να την απορρίψει.
«Τα μεταλλαγμένα αντιπροσωπεύουν ένα ανυπολόγιστο ρίσκο για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία αλλά και την ανεξαρτησία των αγροτών. Η συμφωνία που προτείνει η Κομισιόν στις χώρες μέλη, δεν παρέχει διασφαλίσεις ούτε για τους καλλιεργητές ούτε για το περιβάλλον.
Αν εγκριθεί, η αποδοχή των εθνικών κυβερνήσεων για νέες εγκρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχει ως μόνη προϋπόθεση τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων, της αμφιλεγόμενης EFSA. Η τελευταία έχει γνωμοδοτήσει θετικά για όλες ανεξαιρέτως τις ποικιλίες μεταλλαγμένων, με κριτήρια που ταυτίζονται απόλυτα με εκείνα των εταιριών βιοτεχνολογίας.
Το προτεινόμενο πλαίσιο δίνει στις εθνικές κυβερνήσεις την ευχέρεια να αρνούνται την καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών στη χώρα τους, αποκλείει όμως τη δυνατότητα επίκλησης κινδύνων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, με αποτέλεσμα η όποια εθνική απαγόρευση να είναι εξαιρετικά ευάλωτη απέναντι σε ενδεχόμενα νομικά μέτρα εταιριών ή ξένων κυβερνήσεων που θα ήθελαν να επιβάλουν τα μεταλλαγμένα. Για το λόγο αυτό, η πρόταση της Κομισιόν έχει απορριφθεί σε διεθνές επίπεδο τόσο από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και από τους φορείς των αγροτών. Σε περίπτωση που καλλιεργηθούν μεταλλαγμένα δίπλα στα σύνορά μας, ο κίνδυνος επιμόλυνσης θα είναι σοβαρός για τους αγρότες της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Καλούμε λοιπόν τον Έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απορρίψει τις επικίνδυνες προτάσεις της Κομισιόν και να προωθήσει ως εναλλακτική λύση την υιοθέτηση ενός νέου ευρωπαϊκού μορατόριουμ, τουλάχιστον μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που είχαν θέσει το Δεκέμβριο του 2008 οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος».


Η δήλωση έγινε ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών στις 27 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την πρόταση της Κομισιόν που απλοποιεί τις εγκρίσεις νέων μεταλλαγμένων ποικιλιών, παρέχοντας παράλληλα στις εθνικές κυβερνήσεις κάθε χώρας την ευχέρεια να αποφασίζουν αν οι ποικιλίες αυτές θα καλλιεργηθούν στο έδαφός τους.
Δεν έχουμε μάθει ακόμη τι έγινε σε αυτό το συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου