Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Ελλάδα – ΔΝΤ: Για πάντα μαζί...


Από το tvxsteam

Όταν άκουσα τον Τόμσεν του ΔΝΤ να λέει πως, συνήθως, το Ταμείο όταν τελειώνει ένα πρόγραμμα βασανιστηρίων μιας χώρας, δεν φεύγει έτσι, μια κι έξω, κάθεται λίγο ακόμη, ομολογώ πως κάτι σκίρτησε μέσα μου. Δεν ήταν φόβος και απέχθεια. Έπιασα τον εαυτό μου να νιώθει κάτι σαν ανακούφιση.
Τι διάολο, τώρα που αρχίζουμε να τους συνηθίζουμε θα τους αφήσουμε να φύγουν στην τριετία; Όχι. Θέλω κι άλλο, κι άλλο… Θέλω Μνημόνιο μέχρι το 2020, κι ακόμη περισσότερο, μέχρι το 2030. Να ’χω προλάβει να βγω στη σύνταξη, να το δω κι αυτό, να εισπράττω τη σύνταξη σε είδος, σε συσσίτιο στην Ομόνοια κι αυτό όποτε το επιτρέπει η τρόικα. Θέλω να δω τον Σαμαρά να υπογράφει το επόμενο Μνημόνιο, τη Ντόρα το τρίτο, τον Καρατζαφέρη να τα υπογράφει όλα.
Θέλω να δω στις δημοσκοπήσεις τον Τόμσεν να ξεπερνάει σε δημοφιλία τους Έλληνες πολιτικούς, τον Ντερούζ να γίνεται ο λατρεμένος των γυναικών, τον Μαζούχ (ή Μαζόχ;) να είναι το ίνδαλμα της νεολαίας. Θέλω να δω την κόρη μου να ξενιτεύεται στην Ουκρανία ή στην Ινδία. Θέλω να δω τις τράπεζες να μας παίρνουν τα ενυπόθηκα σπίτια, τους πιστωτές της χώρας να μην έχουν ν’ αρπάξουν τίποτε άλλο εκτός από τους κατοίκους της, να μας στέλνουν ανδράποδα στα σκλαβοπάζαρα φθηνής εργασίας. Θέλω να δω τον Δασκαλόπουλο πρωθυπουργό, τον Βγενόπουλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Θέλω να δω να εκδίδονται τα απομνημονεύματα του ΓΑΠ «Έτσι έσωσα τη χώρα», και να γίνονται ανάρπαστα στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο (στην Αθήνα θα δίνονται ως προσφορά, με τις κυριακάτικες, με την ευγενική χορηγία της Goldman Sachs). Θέλω να δω το άγαλμα της Μέρκελ να στέκεται στην Παλιά Βουλή (να φύγει, φυσικά, τ’ άγαλμα του Κολοκοτρώνη). Θέλω ν’ αλλάξουν ονόματα όλοι οι κεντρικοί δρόμοι, θέλω να δω στις οδούς τα ονόματα του Τρισέ, του Μπαρόζο, του Όλι Ρεν.
Θέλω, θέλω… Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που θέλω. Τελικά, θέλω να γεράσω μαζί με την τρόικα, θέλω να είναι αυτή η αυταρχική αφέντρα μου κι εγώ ο πειθήνιος σκλάβος της. Πιστεύω στην παιδαγωγική, καθαρτήρια αξία της τιμωρίας, ω, ναι! Την αξίζω την τιμωρία, κι εγώ και σεις, άπληστα σκουλήκια που ρουφούσατε, χρόνια τώρα, το αίμα των ευεργετών πιστωτών μας. Θα ζήσουμε για πάντα μαζί τους. Μας αγαπούν μέχρι θανάτου (μας). Ας τους αγαπήσουμε κι εμείς μέχρι θανάτου (τους).
Να το κοιτάξω σ’ έναν γιατρό; Αλλά ποιας ειδικότητας; Ψυχίατρο, φυσίατρο ή σεξολόγο;

Του ΚΙΜΠΙ στο e-dromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου