Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ


«Ιδιαίτερα ανησυχητική» για το Ελληνικό και την προοπτική δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου χαρακτηρίζει την υπογραφή του επενδυτικού μνημονίου με το Κατάρ το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αττικής. «Για πρώτη φορά επιχειρείται απευθείας πώληση δημόσιας γης», και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα: «καταστρατηγείται κάθε αρχή διαβούλευσης, ο πρωθυπουργός αιφνιδιάζει όλο τον κόσμο, χωρίς να έχει συζητήσει με κανέναν επιστημονικό σύλλογο, με κανέναν ειδικό.Συνεχίζεται η νοοτροπία της Ολυμπιάδας».
Το Παρατηρητήριο επικαλείται πρόσφατη μελέτη του ΕΜΠ, σύμφωνα με την οποία «το κόστος για τη δημιουργία πάρκου στο Ελληνικό δεν είναι τόσο μεγάλο (από 50 έως 100 εκατ.)» και επισημαίνει ότι «οι 4 εμπλεκόμενες δημοτικές αρχές, ανεξαρτήτως προέλευσης, στηρίζουν ομόφωνα τη μελέτη και τάσσονται ενάντια στην επένδυση του Κατάρ». Το μνημόνιο με το Κατάρ φέρεται να προβλέπει τη δυνατότητα αξιοποίησης του 15 με 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στην περιοχή, με την κατασκευή μαρίνας, αερολιμένα, ξενοδοχείου, συνεδριακών κέντρων και πλωτού καζίνο.


Ο Επίκουρος Καθηγητής στο ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας μεταξύ των άλλων επισημαίνει "Φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι της λήψης των αποφάσεων για το Ελληνικό, αγνοώντας τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αντιλήψεις για την πόλη και το περιβάλλον, πείστηκαν από τους Εμίρηδες του Κατάρ, να ακολουθήσουν το χειρότερο και πλέον αντι-οικολογικό οικιστικό μοντέλο του πλανήτη. Το μοντέλο του Ντουμπάϊ!".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου