Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Σαμοθράκη και Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Σαμοθράκη και Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη
Ένα από τα σοβαρότατα προβλήματα που δεν απασχόλησαν τόσο την τοπική κοινωνία της Σαμοθράκης όσο και τους μέχρις σήμερα τοπικούς μας άρχοντες, είναι η επίδραση του αγω-γού ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ στο νησί μας.
Το έργο είναι σχεδόν έτοιμο να ξεκινήσει να υλοποιείται και έχει ήδη έχει υποβληθεί η περι-βαλλοντική μελέτη από την εταιρεία. Στην κατάρτιση αυτής της περιβαλλοντικής μελέτης πάρθηκε άραγε υπόψη και η Σαμοθράκη; Σίγουρα όχι, αφού κανένας δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό! Τουλάχιστον ας πάρουμε σήμερα μέρος στη συζήτηση της μελέτης που έχει κατατεθεί από την εταιρεία για διαβούλευση . . . . Το σίγουρο που μας αφορά σε σχέση με την λειτου-ργία του αγωγού είναι ότι τα πλοία θα διέρχονται δίπλα από το νησί μας και θα δένουν μετα-ξύ Αλεξ/πολης και Σαμοθράκης. Ως εκ’ τούτου οι επιπτώσεις στο νησί και στη ζωή μας θα είναι άμεσες και καίριες! Άλλα νησιά της μεσογείου που δεν τους αφορά o αγωγός άμεσα έχουν ξεσηκωθεί εδώ και καιρό για το ζήτημα αυτό!
Αυτές τις ημέρες είχαμε 2 μεγάλες θαλάσσιες μολύνσεις από πετρελαιοφόρα με ανυπολό-γιστες συνέπειες στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι τα πλοία που θα διαπλέουν δίπλα στο νησί μας θα είναι από τα μεγαλύτερα πετρελαιοφόρα, μέχρις και 250 χιλιάδων τόνων. Τα πλοία αυτά που θα αγκυροβολούν δίπλα μας, σε μια απόσταση 20 μιλίων περίπου, μια απόσταση που θεωρείται για τις θαλάσσιες μολύνσεις αμελητέα, θα είναι μόνιμος κίνδυνος, αφού οι ισχυροί άνεμοι του θρακικού πελάγους θα είναι μια μόνιμη απειλή για τρακαρίσματα και ατυχήματα. Και να φανταστεί κανείς, ότι σύμφωνα με τον καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Χαριτω-νίδη, δέκα τόνοι πετρελαίου που θα χυθούν στη θάλασσα της περιοχής, με ευνοϊκές συνθή-κες, αρκούν για να εξαφανιστεί μια για πάντα ο βιότοπος του δέλτα του Έβρου! Τέλος, τα πλοία αυτά, θα μεταφέρουν ανεξέλεγκτα ξένους και επικίνδυνους για την περιοχή μας μικροοργανισμούς από μακρινές χώρες απ όπου θα έρχονται. Στις δαλματικές ακτές για παράδειγμα πριν από χρόνια εμφανίστηκε ένα σπάνιο είδος από μέδουσες, ξενόφερτες, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες στον τουρισμό της περιοχής για χρόνια, σε μια παραλία της Ιταλίας στην Αδριατική, εμφανίστηκε ένα ξένο είδος φύκια που κατέκλισε ολόκληρη την τουριστική παραλία με συνέπεια για χρόνια να προκαλεί μεγάλα προβλήματα!
Οι ειδικοί επιστήμονες «κρούουν τον κώδωνα» για τον κίνδυνο μεγάλων αρνητικών επιπτώσεων στη θαλάσσια ζωή και ιδιαίτερα στις ποσειδωνίες (δάση του βυθού της μεσογείου όπου ζουν και αναπαράγονται πλήθος ψαριών, φυτών και άλλων οργανισμών).
Ο πετρελαιαγωγός θα έχει επιπτώσεις εκτός από την αλιεία και τον τουρισμό, και στην γενικότερη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ποιος αλήθεια θα πήγαινε για διακοπές στον Ασπρόπυργο!
Δυστυχώς για το μεγάλο αυτό ζήτημα του Πετρελαιαγωγού και τις συνέπειες του στη Σαμο-θράκη δεν ασχολήθηκε κανείς εκτός από τον γράφοντα! Ούτε το δημοτικό μας συμβούλιο ασχολήθηκε ποτέ μ’ αυτό το θέμα, ούτε η τοπική κοινωνία, ούτε οι φορείς της (ξενοδόχοι, ψαράδες κ.ά.). Και να φανταστεί κανείς, ότι η συζήτηση γι΄αυτόν τον αγωγό ξεκίνησε στον Έβρο από το 1994!
Μια άλλη διάσταση του αγωγού εκτός από τους κινδύνους που προανέφερα, είναι και τα περίφημα royalties, δηλαδή τα τέλη διέλευσης του αγωγού από το ελληνικό έδαφος συμπε-ριλαμβανομένων και των αντισταθμισμάτων κινδύνου! Πρόκειται για ένα σημαντικό χρη-ματικό ποσό που θα μοιράζονται οι περιοχές που είναι συσχετισμένες με την διέλευση και τη λειτουργία του αγωγού! Τα τέλη αυτά τα διεκδικούν εκτός από τον δήμο της Αλεξ/πολης ακόμη και ο νομός Ξάνθης! Μόνο εμείς οι κάτοικοι της Σαμοθράκης δεν ενδιαφερθήκαμε! Μήπως δεν τα χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα; Και τέλος πάντων εμείς θα έχουμε τον κίνδυνο και οι άλλοι τα αντισταθμίσματα;
Νεολαίοι του νησιού μας. Εμείς οι μεγαλύτεροι με την αδιαφορία μας σας παραδίνουμε πολλά άλυτα και μεγάλα προβλήματα που αφορούν το μέλλον σας και τη ζωή σας!
Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ας γίνουν μια αφορμή να συζητηθεί επιτέλους και αυτό το μεγάλο ζήτημα του πετρελαιαγωγού. Στο χέρι σας είναι να επιβάλλετε μια τέτοια συζήτηση στην κοινωνία και στους υποψήφιους!
Μπείτε μπροστά και αγωνιστείτε γιατί η ζωή σας που σας ανήκει και ποιος ξέρει! Ίσως κα-τάφέρετε με την ορμή σας και την φρεσκάδα σας να αφυπνίσετε και να συμπαρασύρετε μαζί σας και κάποιους από εμάς, τους μεγαλύτερους, τους υπεύθυνους !!!
Καλή δύναμη λοιπόν . . .

Σπιτάλας Βασίλης 2551095214
Μέλος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου