Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Εκπαίδευση στους γ.τ.ο

Η γ.τ. πατάτα Amflora

Το Ίδρυμα Ευγενίδη σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει μία σειρά καλοκαιρινών εκδηλώσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Οι εκδηλώσεις αυτές που διοργανώνονται στα πλαίσια του Παγκόσμιου Έτους Βιοποικιλότητας και απευθύνονται σε παιδιά, περιλαμβάνουν μια σειρά μαθημάτων που προωθούν την χρήση Γενετικά Μεταλλαγμένων Προιόντων. Συγκεκριμένα ο 2ος όροφος του ιδρύματος είναι αφιερωμένος στη θεματική ενότητα «Βιοτεχνολογία» περιλαμβάνοντας μαθήματα που προωθούν και αγιοποιούν την τροποποίηση της φύσης ώς μοναδική λύση για την διαφύλαξη των τοπικών ποικιλιών (!!) με εκθέματα και εργαστηριακά πειράματα τροποποίησης προιόντων στα οποία θα συμμετέχουν και τα παιδιά.

Οι διοργανωτές προσκαλούν ακόμη και οικολογικές οργανώσεις να συμμετέχουν για αυτό.
Μετά το υπουργείο παιδείας και το βιβλίο της Βιολογίας της Γ΄ Γυμνασίου που προωθεί τα μεταλλαγμένα στη νέα γενιά, έρχεται τώρα και το Ίδρυμα Ευγενίδη να τα προωθήσει, άκουσον άκουσον!, μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Όπως υπήρξε αντίδραση για το βιβλίο, πρέπει να γίνει το ίδιο και με αυτές τις εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ευγενίδη!

1 σχόλιο:

  1. Αντί σχολίου:
    Παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την καλλιέργεια μιας γενετικά τροποποιημένης πατάτας, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε ότι η Ελλάδα θα απαγορεύσει μονομερώς την καλλιέργειά της.
    «Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και με γνώμονα την προφύλαξη δημόσιων αγαθών όπως η υγεία, το περιβάλλον και η βιοποικιλιότητα, η Ελλάδα προτίθεται να ενεργοποιήσει νομικές ρήτρες που θα απαγορεύουν την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora επί ελληνικού εδάφους» δήλωσε η κ. Μπατζελή
    «Η χώρα μας, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα επιλογής κάθε κράτους-μέλους για την εφαρμογή αποφάσεων που αφορούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα».
    »Η Εθνική Στρατηγική που προωθούμε στηρίζεται σε ένα μοντέλο ποιοτικής, πιστοποιημένης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας, και όχι στη μαζική και εντατική παραγωγή με αμφίβολα αποτελέσματα για τη Δημόσια Υγεία και τους φυσικούς πόρους».
    Στις 2 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού. Η πατάτα Amflora της γερμανικής BASF προoρίζεται όχι για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά για βιομηχανική χρήση.
    Σε αντίθεση με τις συμβατικές πατάτες, που παράγουν ένα μείγμα αμυλόζης και αμυλοπηκτίνης, η Amflora παράγει σχεδόν καθαρή αμυλοπηκτίνη που μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χαρτιού, υφασμάτων και δομικών υλικών.
    Η Επιτροπή δεν εντόπισε ενδείξεις ότι το νέο προϊόν εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον, ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισήμαναν ότι η πατάτα περιέχει δύο γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν να διαρρεύσουν στο περιβάλλον.
    Την αντίθεσή τους με την απόφαση της Κομισιόν εξέφρασαν επίσης η Ιταλία και η Αυστρία.
    Μέχρι σήμερα, το μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που επιτρεπόταν να καλλιεργηθεί στην ΕΕ ήταν το καλαμπόκι MON 810 της αμερικανικής Monsanto, το οποίο είχε λάβει άδεια το 1998, πριν επιβληθεί μορατόριουμ.
    Η Ελλάδα και πέντε ακόμα ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια του MON 810 ενεργοποιώντας νομικές ρήτρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή