Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Να σταματήσει εδώ και τώρα η ρύπανση της Κεντρικής Εύβοιας:

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης τύπου που δόθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης στην Αθήνα Δευτέρα 17-5-2010 στην αίθουσα Ελλήνων Χημικών, Κάννιγγος 27, με βασικό σύνθημα να σταματήσει εδώ και τώρα η ρύπανση της Κεντρικής Εύβοιας:

Το πρόβλημα του τοξινομένου νερού με βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο αλλά και νιτρικά στην περιοχή της Μεσσαπίας – Νέας Αρτάκης - Πισσώνα που όλα δείχνουν ότι αγγίζει επικίνδυνα και την Χαλκίδα, έχει φτάσει πλέον στα όρια μιας τοξικής βόμβας. Η περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας απειλείται άμεσα με ερημοποίηση. Με νερό και γη μολυσμένη καμιά ζωή δεν έχει προοπτική. Η περιοχή μας βρίσκεται περικυκλωμένη από πολλά μέτωπα ρύπανσης, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την βιωσιμότητα της περιοχής. Το μέτωπο του ‘Πισσώνα’ όπου πάνω από είκοσι χοιροτροφικές – πτηνοτροφικές μονάδες και σφαγεία, λειτουργώντας εδώ και πολλά χρόνια ανεξέλεγκτα έχουν δημιουργήσει μια ανεπανόρθωτη ζημιά στα ποτάμια Λήλαντα και Μεσσάπιο, στις αγροτικές εκτάσεις της Μεσσαπίας και το Ληλάντιο πεδίο και στον υδροφόρο ορίζοντα. Οι περισσότερες απ’ αυτές λειτουργούν εδώ και χρόνια χωρίς περιβαλλοντικές άδειες και συστήματα επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων τους. Βορειότερα η ΛΑΡΚΟ έχοντας μετατρέψει το ορεινό τμήμα της Μεσσαπίας σε σεληνιακό τοπίο, δεν εφαρμόζει καμιά Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν κάνει καμιά αποκατάσταση και η εξορυκτική της δραστηριότητα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα με βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο. Οι τελευταίες μελέτες και αναλύσεις του ΙΓΜΕ και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ‘δείχνουν’ τη ΛΑΡΚΟ ως τον κύριο ρυπαντή της περιοχής σε βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο, όσο και αν δεν το λένε οι ίδιες οι μελέτες τους, όσο και αν κάποιες δυνάμεις δεν θέλουν να το δεχτούν. Γιατί πώς να δικαιολογηθούν αυτές οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο στην περιοχή ; Τα μεταφερόμενα τοξικά απόβλητα αποτελούν μια αιτία, αλλά από μόνα τους δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτές τις μεγάλες συγκεντρώσεις και την διασπορά. Ένα σύστημα δυνάμεων διαπλεκομένων με την κεντρική εξουσία, την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αλλά και την τοπική κοινωνία, χρόνια τώρα καλύπτει την εγκληματική για το περιβάλλον της περιοχής δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ. Η πολιτεία έχει υποχρέωση και ειδικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος όπως έχει υποσχεθεί επανειλημμένα δια των εκπροσώπων του, να ξεκαθαρίσει το θέμα και να τεκμηριώσει τα ακριβή ρυπαντικά φορτία, τους ακριβείς τοξικούς ρύπους και τους ρυπαντές. Αναμένουμε.
Σ’αυτήν την κατάσταση η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση συμπεριφέρεται λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Εγκληματούν συνειδητά ή ασυνείδητα. Τους προειδοποιούμε ότι αύριο δεν μπορούν να λένε ότι δεν ήξεραν.
Χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα και να υποχρεώσει τις υπηρεσίες του Κράτους στην εφαρμογή τους.



Γενικά Μέτρα


1. Καταγραφή και αποτίμηση του μεγέθους του προβλήματος της μόλυνσης στο νερό και στη γη, στις περιοχής της Μεσσαπίας, της Ν. Αρτάκης και του Πισσώνα, των αιτιών και των υπευθύνων.

2. Καταλογισμός ευθυνών στους ρυπαντές και επιβολή ανάλογων προστίμων στους ρυπαντές του υδροφόρου ορίζοντα και των ποταμών Μεσσάπιο και Λήλαντα.

3. Τα ποσά που θα καταλογιστούν στους ρυπαντές να είναι άμεσα καταβλητέα και να συγκεντρωθούν σε ειδικό λογαριασμό για να αξιοποιηθούν στην υλοποίηση των άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων που θα αποφασισθούν.

4. Έλεγχος όλων των επιχειρήσεων της περιοχής Πισσώνα, Ν.Αρτάκης, Μεσσαπίων που έχουν απόβλητα για τις άδειες λειτουργίας τους και τις περιβαλλοντικές τους αδειοδοτήσεις. Για την σωστή και πιστή εφαρμογή των υποχρεώσεών που προβλέπουν οι άδειες λειτουργίας τους. Όσες από τις επιχειρήσεις αυτές δεν συμμορφωθούν στις υποδείξεις των επιθεωρητών σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να κλείνουν χωρίς δεύτερη προειδοποίηση.
5. Καταλογισμός ευθυνών στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για την αδιαφορία και την έλλειψη κάθε μέτρου και πρωτοβουλίας από την πλευρά τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των συλλόγων και των κινήσεων πολιτών.
6. Η δικαιοσύνη πρέπει να ξεπεράσει τις όποιες αγκυλώσεις και καθυστερήσεις της διοίκησης και να κινηθεί αυτεπάγγελτα. Κάποιοι εγκληματούν κατά της κοινωνίας και των πολιτών. Το Σύνταγμα της χώρας της δίνει το δικαίωμα ως ανεξάρτητη εξουσία, να κινηθεί αυτεπάγγελτα και να συλλάβει τους παρανομούντες ρυπαντές της γης και του νερού μας. Τι έγινε αλήθεια ο εισαγγελέας περιβάλλοντος ;

Άμεσα Μέτρα:

1. Διασφάλιση καθαρού νερού στους κατοίκους της περιοχής Μεσσαπίων και γενικότερα της περιοχής Χαλκίδας με όποιον πρόσφορο τρόπο επιλεγεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

2. Διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης στους κατοίκους της περιοχής Μεσσαπίας, Ν.Αρτάκης, Πισσώνα.

3. Συγκέντρωση και έλεγχος των τοξικών αποβλήτων που έχουν εναποτεθεί στην περιοχή της Μεσσαπίας σε ασφαλές και ελεγχόμενο μέρος. Ανάλυση τους και εντοπισμός των δημιουργών τους και παραδειγματική τιμωρία αυτών και του κυκλώματος διακίνησής των. Προώθηση τους σε ασφαλές μέρος και την υποδοχή τους από εξουσιοδοτημένους διαχειριστές με επιβάρυνση του κόστους διαχείρισης στους παραγωγούς των αποβλήτων αυτών.

4. Κλείσιμο των επιχειρήσεων της περιοχής που συλλαμβάνονται να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, τα ποτάμια και τη γη με απόβλητά τους. Έλεγχος και αστυνόμευση της περιοχής της Μεσσαπίας και του Λήλαντα ποταμού σε όλο το μήκος μέχρι τις εκβολές τους στον Ευβοϊκό, με εντοπισμό των ρυπαντών και κλείσιμο των μονάδων αυτών.

5. Προσωρινή διακοπή της μεταλλευτικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή που είναι ο κύριος ρυπαντής με εξασθενές χρώμιο μέχρι να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει την δραστηριότητά της, χωρίς να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο.

Μεσοπρόθεσμα Μέτρα :

1. Κεντρικό διυλιστήριο στην περιοχή Χαλκίδας (περιοχή Δίρφυς) για την τροφοδοσία όλης της περιοχής Χαλκίδας – Μεσσαπίας – Αρτάκης –Ληλάντιου με αξιοποίηση όλων των καθαρών υδάτινων αποθεμάτων της περιοχής της Δίρφυς. Εναλλακτικά δημιουργία κεντρικού διυλιστηρίου Εύβοιας – Βοιωτίας στην περιοχή της λίμνης Υλίκης και την υδροδότηση απ΄αυτό όλων των δήμων της κεντρικής Εύβοιας.

2. Έργα αποκατάστασης και μέτρα εξυγίανσης του εδάφους της περιοχής και του υδροφόρου ορίζοντα, με καθιέρωση ειδικών προγραμμάτων και με χρηματοδότηση και από τις επιχειρήσεις που δημιούργησαν το πρόβλημα της μόλυνσης και οι οποίες ανάλογα με την συμβολή τους στην μόλυνση να συμμετέχουν στο κόστος αποκατάστασης.

3. Στα πλαίσια του νέου χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας να δημιουργηθούν οργανωμένοι χώροι στις περιοχές αυτές, για την υποδοχή των μεταποιητικών επιχειρήσεων.


Οργανωτικά μέτρα :

1. Δημιουργία φορέα υλοποίησης των μέτρων με απόφαση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την συμμετοχή των ΟΤΑ της περιοχής, εκπροσώπων των συλλόγων περιβάλλοντος και των κοινωνικών φορέων της περιοχής. (ΤΕΕ, ΟΕΕ, Ιατρικών Συλλόγων κ.ά.)

2. Με ευθύνη του φορέα αυτού, να διοργανωθεί μια συνεχής και μόνιμη εκστρατεία ενημέρωσης και πληροφόρησης των κατοίκων, των φορέων, των επιχειρήσεων και των αγροτών για τα θέματα του περιβάλλοντος και των υποχρεώσεών του καθένα.

3. Ενίσχυση της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Νομαρχίας Εύβοιας με πρόσληψη ή μετάθεση 20 έμπειρων στελεχών για την ενίσχυση των ελέγχων και την υλοποίηση των μέτρων.

4. Στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας να δημιουργηθεί τμήμα περιβάλλοντος όπου θα ανακοινώνονται όλες οι πληροφορίες για το πρόβλημα, θα ενημερώνεται σε καθημερινή βάση με ευθύνη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας.

5. Όλοι οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα ανακοινώνονται στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο με ευθύνη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας.

6. Να καθιερωθεί ειδικός τηλεφωνικός αριθμός και συγκεκριμένη διεύθυνση e-mail της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ευβοίας, όπου θα μπορεί κάθε πολίτης να καταγγέλλει οποιαδήποτε περιβαλλοντική ανομία πέσει στην αντίληψή του.

7. Να αναρτηθούν στον διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον ιστότοπο της Νομαρχίας, όλες οι άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων της περιοχής Μεσσαπίας, Ν.Αρτάκης και Πισσώνα, με τις περιβαλλοντικές τους δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

8. Να αναρτάται στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον ιστότοπο της Νομαρχίας, κάθε πιστοποιημένη παράβαση, το επιβληθέν πρόστιμο της υπηρεσίας και η ημερομηνία εξόφλησής του.

Επιτροπή Αγώνα κατά της ρύπανσης της Κεντρικής Εύβοιας
Του Δικτύου Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος του Νομού Ευβοίας

Χαλκίδα 17-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου