Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Σάββατο, 15 Μαΐου 2010

Πράξεις και όχι λόγια κατά των γενετικά τροποποιημένωνΈλαβα με μαίηλ και το αναρτώ γιατί το θέμα των μεταλλαγμένων είναι από τις άμεσες προτεραιότητες της τοπικοποίησης:

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες των Πράσινων και των οργανώσεων της βιολογικής γεωργίας:

1. Επιβολή μορατόριουμ στην έγκριση νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και άμεσο πάγωμα στην καλλιέργεια όσων έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, τουλάχιστον μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που είχαν θέσει οι ευρωπαίοι υπουργοί περιβάλλοντος το Δεκέμβριο του 2008.
2. Αυστηρό προληπτικό έλεγχο στο πολλαπλασιαστικό υλικό, ώστε να αποφευχθούν σκόπιμες ή αθέλητες παραβάσεις της απαγόρευσης καλλιέργειας μεταλλαγμένων ποικιλιών στη χώρα μας. Οι έλεγχοι στο πολλαπλασιαστικό υλικό θα πρέπει να γίνονται στο 100% των σπορομερίδων και τα στοιχεία των αποτελεσμάτων να ανακοινώνονται επίσημα από το υπουργείο στο διαδίκτυο. Σε περιπτώσεις παραβάσεων να προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις.
3. Απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο της χρήσης μεταλλαγμένων ζωοτροφών.
4. Στήριξη της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για ειδική σήμανση των ζωικών προϊόντων, στην περίπτωση που στην εκτροφή των ζώων έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
5. Ειδικό σήμα στην επισήμανση των προϊόντων που προέρχονται ή περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ώστε να είναι ευκρινές και κατανοητό από τους καταναλωτές.
6. Νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας για θετική επισήμανση, για τα προϊόντα που δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
7. Μείωση στο ελάχιστο δυνατό τεχνικά όριο ανίχνευσης (0,1%), με θέσπιση εθνικής νομοθεσίας, των ορίων επιμόλυνσης των βιολογικών από μεταλλαγμένα, αντί του πρόσφατου 0,9 %. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναληφθούν και στην ΕΕ ώστε το ίδιο όριο να καθιερωθεί σε όλες τις χώρες-μέλη.

Η παρέμβαση του Μ.Τρεμόπουλου στον Επίτροπο John Dalli

«Υπάρχει αίτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Βιοκαλλιεργητών (IFOAM) για νέο ευρωπαϊκό μορατόριουμ στην έγκριση και καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, μέχρις ότου εκπληρωθούν οι απαιτήσεις που είχαν θέσει οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος το Δεκέμβριο του 2008.
Μιλάτε για σεβασμό της επιστήμης και την ίδια στιγμή δέχεστε τη μεροληπτική στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (E.F.S.A) που, παρότι ανεξάρτητη αρχή, φαίνεται να ταυτίζεται με τις θέσεις των εταιριών βιοτεχνολογίας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν εγκρίσεις μεταλλαγμένων ποικιλιών.
Η δυνατότητα των εθνικών κυβερνήσεων να απορρίπτουν μεταλλαγμένες καλλιέργειες στις χώρες τους, δεν αρκεί για να δικαιώσει τη νέα πολιτική της Κομισιόν να δίνει απλόχερα εγκρίσεις για όποια νέα ποικιλία της ζητήσουν οι εταιρίες.
Ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες αμφισβητούν την αμεροληψία της E.F.S.A, τονίζοντας σοβαρά προβλήματα διαφάνειας που εμποδίζουν τη διασταύρωση των πορισμάτων από την επιστημονική κοινότητα. Εταιρίες βιοτεχνολογίας έχουν λάβει προνομιακή γνώση εμπιστευτικών πορισμάτων της πριν από τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και τους πολίτες ενώ ανώτερα στελέχη της έχουν μεταπηδήσει σε υψηλόβαθμες θέσεις εταιριών βιοτεχνολογίας. Έχουν αγνοηθεί γραπτές εκκλήσεις υπουργών χωρών μελών ενώ η ίδια η E.F.S.A δηλώνει αδυναμία να μελετήσει τις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των Γ.Τ.Ο.
Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εσείς προσωπικά εξακολουθείτε να στηρίζεστε αποκλειστικά σε γνωμοδοτήσεις της EFSA.
Ερωτώ λοιπόν: Αξιολογείτε την κριτική που ασκείται για την αξιοπιστία της E.F.S.A. σε θέματα Γ.Τ.Ο; Με τι διαδικασίες ερευνά και προλαμβάνει ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων των μελών της επιτροπής Γ.Τ.Ο. της E.F.S.A.;
Τέλος, έχετε υπόψη σας τη συγκεκριμένη διακήρυξη και το αίτημα για μορατόριουμ στην καλλιέργεια Γ.Τ.Ο.; Σκοπεύετε να το αποδεχθείτε;

1 σχόλιο:

  1. Θα πρέπει να πετύχουμε, με την ευκαιρία της κρίσης της Ευρωζώνης, το μάξιμουμ: την απαγόρευση της διασποράς των μεταλλαγμένων από της εταιρείες της Παγκοσμιοποίησης, που επιτίθενται με τον ίδιο τρόπο που επιτίθενται τα διεθνή κεφάλαια στο ευρώ με αφορμή τα κρατικά χρέη των χωρών της Ευρωζώνης.
    Ένα ακόμη μορατόριουμ θα έχει την τύχη του "Μορατόριουμ του 1998" που άρθηκε το 2003.

    ΑπάντησηΔιαγραφή