Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Βιοποικιλότητα


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ όσον αφορά την βιοποικιλότητα, ο οποίος σε έκθεση του προειδοποιεί πως το «ανησυχητικό» ποσοστό απώλειας της φύσης θα επιφέρει και πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία. Αναφέρεται μάλιστα πως ο ρυθμός με τον οποίο χάνονται τα είδη θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Οι στόχοι που τέθηκαν πριν από οκτώ χρόνια από τις κυβερνήσεις, για μείωση της απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010, δεν έχουν εκπληρωθεί, όπως αποφάνθηκαν οι εμπειρογνώμονες στο συνέδριο των ΗΕ στο Ναϊρόμπι, της Κένυα, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί μεγάλο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο "Παγκόσμιες Προοπτικές της Βιοποικιλότητας", που επιβεβαίωσε την απώλεια άγριας φύσης, ο αφανισμός των βιότοπων θα μπορούσε να βλάψει τις πηγές αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων και να επιδεινώσουν την αλλαγή κλίματος μέσω των αυξανόμενων εκπομπών.
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι κυβερνήσεις απέτυχαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που δεσμεύθηκαν το 2002. Η βιοποικιλότητα χάνεται με τον ίδιο γοργό ρυθμό έχοντας σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του ρυθμού εξαφάνισης των ειδών, των βιότοπων και των οικοσυστημάτων», δήλωσε ο Stuart Butchart, υπεύθυνος για σχετική έκθεση στο περιοδικό Science.
Στο πλαίσιο της μελέτης συντάχθηκαν και ελέγχθηκαν 30 δείκτες της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στους πληθυσμούς των ειδών και τον κίνδυνο εξάλειψής τους, τις υπόλοιπες περιοχές των διαφορετικών βιότοπων, και τη σύνθεση των κοινοτήτων των φυτών και των ζώων.
Ο Joseph Alcamo, ένας από τους επιστήμονες του της έκθεσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δήλωσε σχετικά «Από το 1970 έχουμε μειώσει τους ζωικούς πληθυσμούς κατά 30%, την περιοχή των μαγγροβίων και τις χλόες στη θάλασσας κατά 20% και τις κοραλλιογενείς περιοχές κατά 40%. Βέβαια αυτές οι απώλειες δεν είναι σαφώς ενδεικτικές, δεδομένου ότι η βιοποικιλότητα έχει βασική συμβολή στην ανθρώπινη ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Οι κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει υπόψιν τους για τους κινδύνους που καραδοκούν. «Η ανθρωπότητα έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση πως μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τη βιοποικιλότητα. Η αλήθεια είναι πως τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ σε έναν πλανήτη 6 δισεκατομμυρίων που μέχρι το 2050 θα έχει 9 δισεκατομμύρια κατοίκους», δήλωσε, Achim Steiner, γενικός διευθυντής του UNEP.
Η αποτυχία εκπλήρωσης των στόχων που είχε θέσει το CBD(Convention on Biological Diversity) δεν αποτελεί έκπληξη για τους εμπειρογνώμονες ή για πολιτικούς που διαμαρτυρόντουσαν χρόνια για την ελάχιστη πρόοδο που σημειωνόταν. Πλέον οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα μέτρα που θα παρθούν τη φετινή χρονιά θα κρίνουν κατά πολύ τη βιωσιμότητα της βιοποικιλότητας στον πλανήτη τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: Telegraph

1 σχόλιο:

  1. Βέβαια το θέμα της δραστικής μείωσης της βιοποικιλότητας το αντιμετωπίζουν οι του ΟΗΕ από οικονομική άποψη. Ωφελιμιστικά! Έχει "βασική συμβολή στην ανθρώπινη ευμερία...",θεωρώντας οτι η "βιώσιμη" κατανάλωσή της θα επιτρέπει την παραπέρα ευημερία. Όμως η μείωση της βιοποικιλότητας σε αυτό ακριβώς οφείλεται στον πολιτισμό της κυριαρχίας πάνω στη φύση για την ανθρώπινη ευημερία. Μόνο αν ξεπεράσουμε αυτό τον πολιτισμό και δεν θεωρούμε ευημερία την όλο και μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικών πόρων θα μπορέσει να αποκατασταθεί η ισορροπία στη βιόσφαιρα και κατεπέκταση και στη βιοποικιλότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή