Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Βιοποικιλότητα


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ όσον αφορά την βιοποικιλότητα, ο οποίος σε έκθεση του προειδοποιεί πως το «ανησυχητικό» ποσοστό απώλειας της φύσης θα επιφέρει και πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία. Αναφέρεται μάλιστα πως ο ρυθμός με τον οποίο χάνονται τα είδη θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Οι στόχοι που τέθηκαν πριν από οκτώ χρόνια από τις κυβερνήσεις, για μείωση της απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010, δεν έχουν εκπληρωθεί, όπως αποφάνθηκαν οι εμπειρογνώμονες στο συνέδριο των ΗΕ στο Ναϊρόμπι, της Κένυα, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί μεγάλο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο "Παγκόσμιες Προοπτικές της Βιοποικιλότητας", που επιβεβαίωσε την απώλεια άγριας φύσης, ο αφανισμός των βιότοπων θα μπορούσε να βλάψει τις πηγές αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων και να επιδεινώσουν την αλλαγή κλίματος μέσω των αυξανόμενων εκπομπών.
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι κυβερνήσεις απέτυχαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που δεσμεύθηκαν το 2002. Η βιοποικιλότητα χάνεται με τον ίδιο γοργό ρυθμό έχοντας σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του ρυθμού εξαφάνισης των ειδών, των βιότοπων και των οικοσυστημάτων», δήλωσε ο Stuart Butchart, υπεύθυνος για σχετική έκθεση στο περιοδικό Science.
Στο πλαίσιο της μελέτης συντάχθηκαν και ελέγχθηκαν 30 δείκτες της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στους πληθυσμούς των ειδών και τον κίνδυνο εξάλειψής τους, τις υπόλοιπες περιοχές των διαφορετικών βιότοπων, και τη σύνθεση των κοινοτήτων των φυτών και των ζώων.
Ο Joseph Alcamo, ένας από τους επιστήμονες του της έκθεσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δήλωσε σχετικά «Από το 1970 έχουμε μειώσει τους ζωικούς πληθυσμούς κατά 30%, την περιοχή των μαγγροβίων και τις χλόες στη θάλασσας κατά 20% και τις κοραλλιογενείς περιοχές κατά 40%. Βέβαια αυτές οι απώλειες δεν είναι σαφώς ενδεικτικές, δεδομένου ότι η βιοποικιλότητα έχει βασική συμβολή στην ανθρώπινη ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Οι κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει υπόψιν τους για τους κινδύνους που καραδοκούν. «Η ανθρωπότητα έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση πως μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τη βιοποικιλότητα. Η αλήθεια είναι πως τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ σε έναν πλανήτη 6 δισεκατομμυρίων που μέχρι το 2050 θα έχει 9 δισεκατομμύρια κατοίκους», δήλωσε, Achim Steiner, γενικός διευθυντής του UNEP.
Η αποτυχία εκπλήρωσης των στόχων που είχε θέσει το CBD(Convention on Biological Diversity) δεν αποτελεί έκπληξη για τους εμπειρογνώμονες ή για πολιτικούς που διαμαρτυρόντουσαν χρόνια για την ελάχιστη πρόοδο που σημειωνόταν. Πλέον οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα μέτρα που θα παρθούν τη φετινή χρονιά θα κρίνουν κατά πολύ τη βιωσιμότητα της βιοποικιλότητας στον πλανήτη τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: Telegraph

1 σχόλιο:

  1. Βέβαια το θέμα της δραστικής μείωσης της βιοποικιλότητας το αντιμετωπίζουν οι του ΟΗΕ από οικονομική άποψη. Ωφελιμιστικά! Έχει "βασική συμβολή στην ανθρώπινη ευμερία...",θεωρώντας οτι η "βιώσιμη" κατανάλωσή της θα επιτρέπει την παραπέρα ευημερία. Όμως η μείωση της βιοποικιλότητας σε αυτό ακριβώς οφείλεται στον πολιτισμό της κυριαρχίας πάνω στη φύση για την ανθρώπινη ευημερία. Μόνο αν ξεπεράσουμε αυτό τον πολιτισμό και δεν θεωρούμε ευημερία την όλο και μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικών πόρων θα μπορέσει να αποκατασταθεί η ισορροπία στη βιόσφαιρα και κατεπέκταση και στη βιοποικιλότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή