Πέμπτη 6 Μαΐου 2010
TΟ ΔΝΤ στην Ευρώπη
O αδύνατος κρίκος της Ευρωζώνης
Ήδη εννέα χώρες της Ευρώπης παίρνουν «βοήθεια» από το ΔΝΤ, η Ελλάδα είναι η πρώτη της Ευρωζώνης.
Από το ξέσπασμα της κρίσης το φθινόπωρο του 2008 αναγκάσθηκαν να αποταθούν στο ΔΝΤ, εκτός της Ελλάδας και οι χώρες: Ουγγαρία, Ουκρανία, Ισλανδία, Λετονία, Λευκορωσία, Ρουμανία, Σερβία, Βοσνία και Μολδαβία.
Τα μέτρα που απαίτησε το Ταμείο από αυτές είναι περίπου ίδια με αυτά που αποφασίσθηκαν και για την Ελλάδα. Τα αποτελέσματά τους σε αυτές τις χώρες έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται: η Οικονομία συρρικνώνεται, οι μισθοί πέφτουν και στον ιδιωτικό τομέα, η ανεργία ανεβαίνει στα ύψη.
Παραδειγματικά για την Λετονία, η οποία πήρε «βοήθεια» ύψους 8,5 δις Ευρώ: συρρίκνωση της οικονομίας τον περασμένο χρόνο κατά 18%, τριπλασιασμός της ανεργίας στο 22,8%
Το πρόβλημα της Λεττονίας μοιάζει με της Ελλάδας: με την είσοδό της το 2004 στην Ε.Ε. , ξαφνικά ήταν δυνατόν να δανείζονται κράτος, επιχειρήσεις και νοικοκυριά με φθηνό επιτόκιο. Ήταν κύρια Σουηδικές Τράπεζες αυτές που δάνειζαν ευχαρίστως τους Λετονούς. Παρασυρμένοι από τα φθηνά επιτόκια αγόραζαν χωρίς δισταγμό- βασικά αυτοκίνητα και ακίνητα. Λίγο πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, έσπασε η «φούσκα».
Όπως και στη χώρα μας το πρόγραμμα «σταθεροποίησης» αμφισβητήθηκε: τον Μάρτιο διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός. Μέχρι τις νέες εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο, υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση μειοψηφίας. Δεν μπορεί να αποκλεισθεί ακόμα η πτώχευση της χώρας, όμως επειδή δεν είναι στην Ευρωζώνη, μπορούσε πιο εύκολα να υποτιμήσει το νόμισμά της
Lats. Συνέπεια: τα δάνεια σε ξένο νόμισμα δεν μπορούσαν πλέον να εξυπηρετηθούν(στάση πληρωμών) και ταυτόχρονα βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητά της. Το μειονέκτημα είχαν κύρια οι Σουηδικές Τράπεζες, που αναγκάσθηκαν να διαγράψουν τα Λετονικά χρέη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου