Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Η Μητρόπολη Δημητριάδος πούλησε 2.902 στρέμματα που ανήκαν στο Δημόσιο

Με αυτήν τη μακέτα η κατασκευάστρια εταιρεία διαφήμιζε την επένδυσή της στην περιοχή Νηές Μαγνησίας.

Από τη διαμαρτυρία μας στην περιοχή


Από το Εθνος:

Η Κτηματική Υπηρεσία που ερεύνησε την υπόθεση αποφάνθηκε ότι τα 1.612 στρ. είναι δασικά και τα 1.290 είναι κρατική ιδιοκτησία.

Πόρισμα-καταπέλτης της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Μαγνησίας εξακοντίζει τα «ιερά» συμβόλαια με τα οποία η Μητρόπολη Δημητριάδος πώλησε στην εταιρεία «Golfing Developers Α.Ε.» δημόσια έκταση και τμήμα δάσους, στην περιοχή Νηές Σούρπης Μαγνησίας.
Ο μίτος του αλαλούμ της αγοραπωλησίας άρχισε να ξετυλίγεται όταν η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, έδωσε εντολή στην Κτηματική Υπηρεσία Νομού Μαγνησίας να διερευνήσει την υπόθεση.

Από το καλοκαίρι του 2006 έως τις αρχές του 2007, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος με 10 συμβόλαια μεταβίβασε με πωλήσεις και μακροχρόνιες μισθώσεις (99 χρόνια!) στην εταιρεία «Golfing Developers Α.Ε.» έκταση εμβαδού 2.903 στρεμμάτων, δίχως να της ανήκει, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» (5/10/2008).
Στην έκταση αυτή προγραμματιζόταν να κατασκευαστούν γήπεδα του γκολφ και ξενοδοχειακές μονάδες 2.000 κλινών για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.
Το 2008 το θέμα είχε απασχολήσει τη Βουλή, όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης (19/9/2008) κατηγόρησε τον Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη, για εμπλοκή στην υπόθεση και κατήγγειλε μεθόδευσή του, που, όπως είπε τότε χαρακτηριστικά, «κρύβει πολιτικό σκάνδαλο».
Σημειωτέον ότι στις 16/11/2006 με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 με πρόεδρο τον κ. Ισίδωρο Κούβελο.
Λίγους μήνες νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2006 και ενώ η Πάτρα ήταν η πόλη - φαβορί για τη φιλοξενία των αγώνων, ωστόσο ύστερα από εσωτερική διαδικασία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), επιλέχτηκε μεταξύ της Πάτρας και του Βόλου-Λάρισας, το δίδυμο Βόλου-Λάρισας ως εθνική υποψηφιότητα για την ανάληψη των 17ων Μεσογειακών Αγώνων του 2013.
Επιπροσθέτως, το έργο της υλοποίησης των εγκαταστάσεων στις Νηές ανέλαβε η κυπριακή εταιρεία «Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική A.E.», η οποία εκείνη τη χρονιά εξαγοράστηκε από την «Dolphin Capital Investors» ιδιοκτησίας των Κύπριων επιχειρηματιών Πιέρ Χαραλαμπίδη και Μίλτου Καμπουρίδη.
«Συμπτώσεις». Πρόκειται για τον αδελφό της Κάλιας Καμπουρίδου, κόρης πλούσιου επιχειρηματία από την Κύπρο, η οποία παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 2006 τον Κώστα Μπακογιάννη, γιο της Ντόρας Μπακογιάννη. Φως σε όλες αυτές τις «σατανικές συμπτώσεις» έριξε τελικά ο δ.σ. της Δ.Ε.Μ.Α., Γιώργος Γερόλυμπος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τελετής εορτασμού, θα σχολιάσει με ενθουσιασμό ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό, αν την 1η Ιουνίου 2006 ο Iσίδωρος Κούβελος δεν του είχε τηλεφωνήσει για να του πει ότι ο Βόλος πρέπει να συμμετάσχει στον αγώνα διεκδίκησης... Ωστόσο, όλοι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο...
Στο Δημόσιο ανήκει τμήμα της επίμαχης έκτασης, ενώ το υπόλοιπο είναι δάσος, όπως αποφαίνεται η Κτηματική Υπηρεσία του Ν. Μαγνησίας στο πόρισμά της. Συγκεκριμένα η υπηρεσία, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στις Νηές Σούρπης, διαπίστωσε ότι τμήμα εμβαδού 1.612 στρ. είναι χαρακτηρισμένο από το Δασαρχείο Αλμυρού (πράξη αριθμ. 766/08) ως δασικό.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα 1.290 στρέμματα η Κτηματική Υπηρεσία καταλήγει ότι η επίδικη έκταση ανήκει στο Δημόσιο: «διότι δεν αποδεικνύεται από τα προσκομισθέντα στοιχεία ότι είναι ιδιοκτησία της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, αφού δεν προσκομίστηκε αλληλουχία τίτλων, που να εφαρμόζονται και να φτάνουν τουλάχιστον μέχρι το έτος 1885. Αντίθετα τόσο τα εμβαδά όσο και οι περιγραφές των ορίων δεν είναι εφαρμόσιμα ούτε τα συμβόλαια διαδοχικά, δηλαδή εμφανίζονται χρονικά κενά, ασάφειες στις περιγραφές των ορίων και μεγάλες αδικαιολόγητες διαφορές στα εμβαδά».

2 σχόλια:

  1. Και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αφορούν καθόλου την "Α.Ε. Εκκλησία" με την μεγάλη ακίνητη περιουσία της. Αυτή έχει να συνεχίσει το "θεάρεστο έργο της", χωρίς εμπόδια από τη φορολογία ή τους νόμους. Το έργο της "σωτηρίας της πατρίδας" -όπως λέει η κυβέρνηση- δεν είναι "θεάρεστο" και θα το φέρει σε πέρας με το ξεζούμισμα του "ποιμνίου" της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το είχα προτείνει και παλαιότερα, όταν είχε γίνει γνωστό το σκάνδαλο και συμμετείχαμε στη διαμαρτυρία στις Νιές: η περιοχή είναι κατάλληλη για εγκατάσταση μιας ομάδας ανέργων της πόλης, που λειτουργώντας σαν οικοκοινότητα(βλέπε κείμενο για τις οικοκοινότητες)μπορεί να τη μετατρέψει σε "οικο-βιο-τουριστική" μονάδα. Και επειδή δεν ανήκει σε κανέναν στην ουσία, μπορεί να την καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή