Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Ο υπερκαταναλωτισμός της Δύσης καταστρέφει τη βιοποικιλότητα

Πάνω από το 30% των απειλούμενων ειδών στον κόσμο βρίσκεται υπό εξαφάνιση εξαιτίας της υπερκατανάλωσης του ανεπτυγμένου κόσμου.


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ χαρτογράφησαν την παγκόσμια οικονομία καταγράφοντας του παγκόσμιου εμπορικούς δρόμους των προϊόντων, η παραγωγή των οποίων καταστρέφει της βιοποικιλότητας, όπως ο καφές, το κακάο και η ξυλεία.
«Τα ευρήματά μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της κατάστασης και την επισήμανση των χιλιάδων προϊόντων που διακινούνται στην παγκόσμια αγορά», τόνισε ο Manfred Lenzen επικεφαλής της έρευνας.
Η μελέτη ανέλυσε περισσότερες από 5 δις αλυσίδες εφοδιασμού και 15.000 εμπορεύματα που παράγονται από 187 διαφορετικές χώρες. Στη συνέχεια ερευνήθηκε η σχέση τους με τα 25.000 απειλούμενα είδη παγκοσμίως.
«Μέχρι σήμερα αυτή η σχέση ήταν ελάχιστα κατανοητή», τόνισε ο Lenzen. Σταδιακά συνειδητοποιούμε ότι η υπερκατανάλωση στις ανεπτυγμένες χώρες επηρεάζουν σημαντικά τη βιοποικιλότητα στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Η μελέτη καθιστά σαφής αυτή τη σχέση και επισημαίνει την ευθύνη των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των ευρωπαϊκών χωρών.
Από την έρευνα προκύπτει πως το 35% των απειλούμενων ειδών βρίσκεται υπό εξαφάνιση σε διάφορες χώρες λόγω της μεγάλης εξαγωγής προϊόντων, που η παραγωγή τους συνδέεται άμεσα με την καταστροφή του περιβάλλοντος. Στη Μαδαγασκάρη, στη Νέα Γουινέα, στη Σρι Λάνκα και στην Ονδούρα το ποσοστό αυτό είναι από 50% έως 60%.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το planetsave, στην Παπούα στη Νέα Γουινέα 171 είδη βρίσκονται υπό εξαφάνιση λόγω των εξαγωγικών βιομηχανιών μετάλλων, ξυλείας, καφέ και κακάο.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Ινδονησία, όπου 249 είδη απειλούνται, μεταξύ αυτών και οι τίγρεις. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα της έρευνάς τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη προστασία της βιοποικιλότητας.

Από το tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου