Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Λαίκή Συνελευση του SOSτε το νερό

Η περιφερειακή ένωση δήμων κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε διαξαγωγή τοπικού δημοψηφίσαματος για το νερό.
Δεν λένε πότε αλλά αναφέρουν σειρά από πρωτοβουλίες για την πραγματοποιηση του.
Eπίσης η ΠΕΔΚΜ αποφάσισε και να συμμετέχει και στο sosτετονερο.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό 4°/13

Αποφασίζει    κατά    πλειοψηφία
1.1.    -         Εκφράζει για μια ακόμη φορά την πάγια θέση της ΠΕΔ και, συνολικά, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενάντια στην πώληση της ΕΥΑΘ και στην μετατροπή της σε ιδιωτικό μονοπώλιο.
1.2.    -         Δηλώνει πως, όπως αντιτίθεται και αγωνίζεται να αποτρέψει την επιχειρούμενη μετατροπή της ΕΥΑΘ σε ιδιωτικό μονοπώλιο, έτσι θα αντισταθεί και θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε, οποθενδήποτε εκπορευόμενη, απόπειρα αλλοτρίωσης του δημοτικού χαρακτήρα των ΔΕΥΑ και θα σταθεί σύσσωμη ενάντια σε τέτοιες αποφάσεις ή πολιτικές, επειδή η ύδρευση και η αποχέτευση είναι δημόσια αγαθά και έτσι πρέπει να διατηρηθούν εσαεί, οι δε Δήμοι όλης της Χώρας δια των Δημοτικών τους Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, έχουν τεράστια εμπειρία, αλλά και καθολική αποδοχή των τοπικών κοινωνιών για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης αυτών των αρμοδιοτήτων στο σύνολο της επικράτειάς τους,
2.     -  Ορίζει, ειδικότερα, για την απόκρουση της επίθεσης που δέχεται η ΕΥΑΘ:
2.1.    -         Να κατατεθεί επίσημο αίτημα της ΠΕΔΚΜ προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την έκδοση του σχετικού Π.Δ. (άρθρο 216 § 7 του Ν. 3463/2006) περί διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων, και να πραγματοποιηθεί παράσταση στον Υπουργό για την προώθηση του αιτήματος, και δημοσιοποίησή του.
2.2.     -        Να εισαχθεί το θέμα στο επικείμενο Συνέδριο της ΚΕΔΕ (Ιωάννινα, 30-31 Μαΐου 2013), ώστε να ληφθεί απόφαση και κατά της πώλησης των υπηρεσιών ύδατος και αποχέτευσης (αφορά και την ΕΥΔΑΠ) αλλά και υπέρ της έκδοσης του σχετικού Π.Δ. περί της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη για την πώληση ή μη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Στην κατεύθυνση αυτή να προταθεί στο Συνέδριο η ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας και δημοσιοποίησης του θέματος του δημόσιου / δημοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από την ΚΕΔΕ.
2.3.       -       Να πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΠΕΔΚΜ και των Δημάρχων της Θεσσαλονίκης με τους Βουλευτές της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, κατά την οποία θα ζητηθεί απ' όλους τους Βουλευτές (ακόμη και από όσους ψήφισαν υπέρ της παραχώρησης της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ) να αναλόβουν πρωτοβουλίες για τη μη πώληση της ΕΥΑΘ.
2.4.     -        Να πραγματοποιηθεί παρέμβαση - παράσταση της ΠΕΔΚΜ και των Δημάρχων της Θεσσαλονίκης στο ΤΑΙΠΕΔ, όπου και θα εκφραστεί η καθολική αντίθεση όλων των φορέων και των πολιτών της Π.Ε. Θεσσαλονίκης στην σχεδιαζόμενη μετατροπή της ΕΥΑΘ σε ιδιωτικό μονοπώλιο
2.5.       -       Να συμμετάσχουν η ΠΕΔΚΜ και οι Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της ΕΥΑΘ (28 Ιουνίου 2013), όπου με συντονισμένη παρέμβασή τους θα εκδηλώσουν την καθολική αντίθεση όλων των φορέων και των πολιτών της Π.Ε. Θεσσαλονίκης στην πώληση της Εταιρείας.
2.6.       -       Να κατατεθεί αίτημα ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο για το υφιστάμενο θεσμικό κενό, ως προς το πλαίσιο διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων, που συνιστά ουσιώδες δημοκρατικό έλλειμμα, όσο και, ειδικότερα, για το θέμα της πώλησης της ΕΥΑΘ και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
2.7.       -       Να αναληφθεί η προετοιμασία των οργανωτικών και πολιτικών ζητημάτων του τοπικού δημοψηφίσματος από την ΠΕΔΚΜ, με την ουσιαστική συνδρομή, τόσο όλων των Δήμων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, και των αρμοδίων Δημοτικών Υπηρεσιών τους, όσο και των Φορέων που έχουν συστρατευθεί στην υπόθεση της προάσπισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
2.8.     -         Παράλληλα με την προώθηση των πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της έκδοσης του Π.Δ. του άρθρου 216 § 7 του ΚΔΚ, να διερευνηθεί και το χρονοδιάγραμμα (και κάθε άλλη σχετική πτυχή) για την πιθανή διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος πριν από την έκδοση του ως άνω Π.Δ.
3.     -  Στην κατεύθυνση υλοποίησης των ανωτέρω, να αναπτυχθεί συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, για την προετοιμασία και την τεχνική-οργανωτική υποστήριξη της διεξαγωγής του τοπικού δημοψηφίσματος, καθώς και με τους ακαδημαϊκούς- επιστημονικούς Φορείς (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ) για την τεκμηρίωση της πρότασης δημόσιας διαχείρισης της ΕΥΑΘ.
                                                                                              
  Αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς:


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το πρακτικό της 10/27.05.2013 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς. Αριθμ. Απόφασης 289/2013
...
1.     Τη διενέργεια δημοψηφίσματος με ερώτημα «Συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ», σε συντονισμό με τους υπόλοιπους ΟΤΑ του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
2.     Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία right2water, την αναρτούμε στην ιστοσελίδα του δήμου και στηρίζουμε τη διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους πολίτες.
3.     Προωθούμε την απόφαση του δήμου στα MME.
4.     Ενισχύουμε δράσεις δημοσιότητας και ενημέρωσης με παραγωγή/αναπαραγωγή υλικού (αφισέτες flyer).
5.     Ενισχύουμε την δράση μιας ευρείας επιτροπής ενημέρωσης στήριξης και συμμετοχής στο δημοψήφισμα που θα αποτελείται από τοπικούς φορείς εργαζόμενους του δήμου και πολίτες.
6.     Επαναλαμβάνουμε και καθιστούμε σαφή τη διάθεση και απόφασή μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου