Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Λαίκή Συνελευση του SOSτε το νερό

Η περιφερειακή ένωση δήμων κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε διαξαγωγή τοπικού δημοψηφίσαματος για το νερό.
Δεν λένε πότε αλλά αναφέρουν σειρά από πρωτοβουλίες για την πραγματοποιηση του.
Eπίσης η ΠΕΔΚΜ αποφάσισε και να συμμετέχει και στο sosτετονερο.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό 4°/13

Αποφασίζει    κατά    πλειοψηφία
1.1.    -         Εκφράζει για μια ακόμη φορά την πάγια θέση της ΠΕΔ και, συνολικά, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενάντια στην πώληση της ΕΥΑΘ και στην μετατροπή της σε ιδιωτικό μονοπώλιο.
1.2.    -         Δηλώνει πως, όπως αντιτίθεται και αγωνίζεται να αποτρέψει την επιχειρούμενη μετατροπή της ΕΥΑΘ σε ιδιωτικό μονοπώλιο, έτσι θα αντισταθεί και θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε, οποθενδήποτε εκπορευόμενη, απόπειρα αλλοτρίωσης του δημοτικού χαρακτήρα των ΔΕΥΑ και θα σταθεί σύσσωμη ενάντια σε τέτοιες αποφάσεις ή πολιτικές, επειδή η ύδρευση και η αποχέτευση είναι δημόσια αγαθά και έτσι πρέπει να διατηρηθούν εσαεί, οι δε Δήμοι όλης της Χώρας δια των Δημοτικών τους Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, έχουν τεράστια εμπειρία, αλλά και καθολική αποδοχή των τοπικών κοινωνιών για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης αυτών των αρμοδιοτήτων στο σύνολο της επικράτειάς τους,
2.     -  Ορίζει, ειδικότερα, για την απόκρουση της επίθεσης που δέχεται η ΕΥΑΘ:
2.1.    -         Να κατατεθεί επίσημο αίτημα της ΠΕΔΚΜ προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την έκδοση του σχετικού Π.Δ. (άρθρο 216 § 7 του Ν. 3463/2006) περί διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων, και να πραγματοποιηθεί παράσταση στον Υπουργό για την προώθηση του αιτήματος, και δημοσιοποίησή του.
2.2.     -        Να εισαχθεί το θέμα στο επικείμενο Συνέδριο της ΚΕΔΕ (Ιωάννινα, 30-31 Μαΐου 2013), ώστε να ληφθεί απόφαση και κατά της πώλησης των υπηρεσιών ύδατος και αποχέτευσης (αφορά και την ΕΥΔΑΠ) αλλά και υπέρ της έκδοσης του σχετικού Π.Δ. περί της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη για την πώληση ή μη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Στην κατεύθυνση αυτή να προταθεί στο Συνέδριο η ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας και δημοσιοποίησης του θέματος του δημόσιου / δημοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από την ΚΕΔΕ.
2.3.       -       Να πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΠΕΔΚΜ και των Δημάρχων της Θεσσαλονίκης με τους Βουλευτές της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, κατά την οποία θα ζητηθεί απ' όλους τους Βουλευτές (ακόμη και από όσους ψήφισαν υπέρ της παραχώρησης της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ) να αναλόβουν πρωτοβουλίες για τη μη πώληση της ΕΥΑΘ.
2.4.     -        Να πραγματοποιηθεί παρέμβαση - παράσταση της ΠΕΔΚΜ και των Δημάρχων της Θεσσαλονίκης στο ΤΑΙΠΕΔ, όπου και θα εκφραστεί η καθολική αντίθεση όλων των φορέων και των πολιτών της Π.Ε. Θεσσαλονίκης στην σχεδιαζόμενη μετατροπή της ΕΥΑΘ σε ιδιωτικό μονοπώλιο
2.5.       -       Να συμμετάσχουν η ΠΕΔΚΜ και οι Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της ΕΥΑΘ (28 Ιουνίου 2013), όπου με συντονισμένη παρέμβασή τους θα εκδηλώσουν την καθολική αντίθεση όλων των φορέων και των πολιτών της Π.Ε. Θεσσαλονίκης στην πώληση της Εταιρείας.
2.6.       -       Να κατατεθεί αίτημα ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο για το υφιστάμενο θεσμικό κενό, ως προς το πλαίσιο διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων, που συνιστά ουσιώδες δημοκρατικό έλλειμμα, όσο και, ειδικότερα, για το θέμα της πώλησης της ΕΥΑΘ και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
2.7.       -       Να αναληφθεί η προετοιμασία των οργανωτικών και πολιτικών ζητημάτων του τοπικού δημοψηφίσματος από την ΠΕΔΚΜ, με την ουσιαστική συνδρομή, τόσο όλων των Δήμων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, και των αρμοδίων Δημοτικών Υπηρεσιών τους, όσο και των Φορέων που έχουν συστρατευθεί στην υπόθεση της προάσπισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
2.8.     -         Παράλληλα με την προώθηση των πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της έκδοσης του Π.Δ. του άρθρου 216 § 7 του ΚΔΚ, να διερευνηθεί και το χρονοδιάγραμμα (και κάθε άλλη σχετική πτυχή) για την πιθανή διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος πριν από την έκδοση του ως άνω Π.Δ.
3.     -  Στην κατεύθυνση υλοποίησης των ανωτέρω, να αναπτυχθεί συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, για την προετοιμασία και την τεχνική-οργανωτική υποστήριξη της διεξαγωγής του τοπικού δημοψηφίσματος, καθώς και με τους ακαδημαϊκούς- επιστημονικούς Φορείς (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ) για την τεκμηρίωση της πρότασης δημόσιας διαχείρισης της ΕΥΑΘ.
                                                                                              
  Αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς:


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το πρακτικό της 10/27.05.2013 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς. Αριθμ. Απόφασης 289/2013
...
1.     Τη διενέργεια δημοψηφίσματος με ερώτημα «Συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ», σε συντονισμό με τους υπόλοιπους ΟΤΑ του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
2.     Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία right2water, την αναρτούμε στην ιστοσελίδα του δήμου και στηρίζουμε τη διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους πολίτες.
3.     Προωθούμε την απόφαση του δήμου στα MME.
4.     Ενισχύουμε δράσεις δημοσιότητας και ενημέρωσης με παραγωγή/αναπαραγωγή υλικού (αφισέτες flyer).
5.     Ενισχύουμε την δράση μιας ευρείας επιτροπής ενημέρωσης στήριξης και συμμετοχής στο δημοψήφισμα που θα αποτελείται από τοπικούς φορείς εργαζόμενους του δήμου και πολίτες.
6.     Επαναλαμβάνουμε και καθιστούμε σαφή τη διάθεση και απόφασή μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου