Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013

Η "Κρίση" σε Α.... και... Β
Α) Δεν υπάρχει "Κρίση"!
Υπάρχει σχέδιο πλιάτσικου των οικονομιών κάποιων χωρών της Ευρωζώνης.... και πιθανής διάλυσής της μετά από αυτό (....δεν τους ενδιαφέρει άλλωστε).
Αυτό που ονομάζεται "Κρίση" στην προκειμένη, και κακώς το υιοθετούμε, είναι ένα καλά μελετημένο πρόγραμμα επιβολής Νέων Οικονομικών Συσχετισμών, ειδικά σ' ότι αφορά το Κόστος Εργασίας... , καθώς και πρόγραμμα νέων μορφών (ολοκληρωτικών) πολιτικής διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Κοινωνιών, που θα καθιστά εφαρμόσιμους τους νέους οικονομικούς συσχετισμούς , που προανέφερα....
Αν κτυπηθεί η Ευρώπη, που αποτελεί, εκτός όλων των άλλων οικονομικών παραμέτρων... και παγκόσμιο προπύργιο Αντίστασης , λόγω πολιτικοκοινωνικής και κινηματικής κουλτούρας...., κτυπιέται όλος ο κόσμος....
Έτσι εξηγείται και η εμμονή στις "καταστροφικές πολιτικές" που συνεχίζονται, ενόσω είναι πια αυταπόδεικτα και ομολογούμενα από τους ίδιους σαν "αποτυχημένες"!
Μας έχουν "μπερδέψει στους Αριθμούς" και χάνουμε από τα μάτια μας την αρχική Πρόθεση-Σχέδιο!
Δεν υπάρχει "Κρίση"!
Αν θα υπήρχε, θα χάναν και οι Πολυεθνικές και οι Χρηματοπιστωτικές Αγορές!
(...μη μπερδεύεστε, θυμηθείτε ότι: πως γίνεται να εκπονηθεί μια Τεχνητή Κρίση αν δεν χρεοκοπήσει κάποια χοντρή Τράπεζα... π.χ. στις USA ....; )
Όλα είναι θέμα σωστής Πρωταρχικής Ερμηνείας...... ή και Συγκάλυψης για όσους συμμετέχουν στο Σχέδιο !
Η Αποδοχή και μόνον του όρου "Κρίση" από τον πληθυσμό συνιστά αιτία Παραίτησης (Resignation) , μια που γενικεύει το πρόβλημα , και στο μυαλό του κόσμου μετατρέπεται στην παθητική φράση/στάση : "θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί" (δλδ. μαζί και οι τράπεζες π.χ.)
Ο όρος "Κρίση" αποτελούσε από την αρχή ένα επικοινωνιακό καμουφλάζ για τον πραγματικό σκοπό της ΛΗΣΤΕΙΑΣ και της ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ.
Επικοινωνήστε με τον κόσμο , βγάλτε τους απ' το μυαλό τον όρο "Κρίση".
".....παλλαϊκό μέτωπο συσπείρωσης" και άμεση ανατροπή!
Β)
Δεν ισχυρίζομαι ότι, στις καπιταλιστικές οικονομίες δεν υπάρχουν κρίσεις ... .
Ίσα-ίσα πιστεύω κάτι πολύ Μπρεχτικό , ότι δηλαδή το καπιταλιστικό μοντέλο "ανάπτυξης" (λέγε, παραγωγής και διαχείρισης ), ήδη σε ανθούσες περιόδους της καπιταλιστικής οικονομίας , παράγει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για την επόμενή του κρίση.
Όμως, οι κρίσεις έχουν και μιά διαχείριση.... Και το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι : μας μοιάζει αυτό που συνέβη/συμβαίνει (με τη σειρά) στην Ισλανδία , Ελλάδα , Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος ... να είναι διαχείριση "Κρίσης" ... ,τη στιγμή που η κατάσταση δεν ήταν/είναι καν αποτέλεσμα ενός "Ντόμινο", όπως το χρησιμοποίησαν από την αρχή σαν σκιάχτρο?
Δεν μας δημιουργείται η απορία , γιατί η Ευρώπη δεν διαχειρίζεται την "Κρίση" της στο σύνολο της ΕΕ , π.χ. με μια εξ' αρχής , σαν βάση , δημοσιονομική μετάλλαξη της ΕΕ , παρά διογκώνει τις ήδη εν γνώση της διογκωμένες οικονομίες πριν τις επιτεθεί ....; Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κύπρος , που πρόσφατα "ενσωματώθηκε" στην ΕΕ .... Δεν γνώριζαν για τη Φούσκα των Ofshor.... ?
Καλά είναι λοιπόν να μιλάμε γενικά για την "ανατροπή του Καπιταλισμού", που αυτό πρέπει να γίνει , μόνο που εδώ υπάρχει το ειδικό, του Τώρα, που αν το χάσουμε από τα μάτια μας , θα χάσουμε τον βιότοπό μας .....
Γιατί ακόμα και Κεϋνσιανοί οικονομολόγοι, όπως πχ. ο Krugman , συμβουλεύουν άμεση έξοδο της Κύπρου απο το EURO .... ?
Πιθανώς, γιατί αυτό θέλουν να πετύχουν μετά το πλιάτσικο, είναι η διάλυση της ΕΕ .., και δεν θα λυπηθώ καθόλου γι' αυτήν την κακιά μητριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου