Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Τουλάχιστον 300 νεκροί από τις πλημμύρες στην Ινδία



Σωστικά συνεργεία αναζητούσαν σήμερα πυρετωδώς επιζώντες σε διάφορες περιοχές του ομόσπονδου ινδικού κρατιδίου Ουταραχάντ, το οποίο σαρώθηκε τις τελευταίες ημέρες από εκτεταμένες πλημμύρες, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 300 νεκρούς.
Αξιωματούχοι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση καταστροφών στο κρατίδιο είπαν ότι πάνω από 13.800 άνθρωποι αγνοούνται ενώ 62.800 άλλοι, κυρίως προσκυνητές, παραμένουν παγιδευμένοι, οι περισσότεροι σε δύο πόλεις που θεωρούνται ιερές, την Μπαντρινάτ και την Κενταρνάτ.

Από 250 ως 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο κρατίδιο από την Κυριακή, δήλωσε ο Τζασπάλ Άργια, υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση καταστροφών στο κρατίδιο Ουταραχάντ.

Όμως αξιωματούχοι επισήμαναν ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί κατά εκατοντάδες όταν τα νερά υποχωρήσουν και τα σωστικά συνεργεία φτάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Άλλοι 39 θάνατοι έχουν αναφερθεί στα γειτονικά κρατίδια Χιμασάλ Πραντές και Ούταρ Πραντές.

«Διεξάγουμε σωστικές επιχειρήσεις σαν να βρισκόμασταν σε πόλεμο. Σαράντα πέντε ελικόπτερα χτενίζουν περιοχές για να βρουν ανθρώπους και ρίχνουν προμήθειες σε τρόφιμα καθώς οι οδικές συνδέσεις έχουν καταστραφεί», είπε ο Άργια.

Εικόνες που μετέδωσαν ινδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δείχνουν αποκλεισμένους ανθρώπους να κατεβαίνουν λόφους, με τη βοήθεια στρατιωτών. Περίπου 56.000 άνθρωποι έχουν σωθεί ως τώρα.

Ο Ιούνιος σηματοδοτεί το αποκορύφωμα των ταξιδιών των προσκυνητών και τουριστών στην Ουταραχάντ, όπου βρίσκονται πολυάριθμοι ινδουιστικοί ναοί. Όμως φέτος οι μουσώνες ήλθαν πριν από την περίοδο που αναμενόταν, προκαλώντας πλημμύρες, κατολισθήσεις κι εκτεταμένες καταστροφές.



Εντωμεταξύ:

Στους 570 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Ινδία
και ο απολογισμός συνεχίζεται...



Ινδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κατασκευές μεγάλες κλίμακας, η διάνοιξη ορυχείων και τα τεράστια ηλεκτροπαραγωγικά έργα στα βόρεια κρατίδια των Ιμαλαΐων επέτειναν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών. Το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV έκανε λόγο για μια «καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος» μάλλον, παρά για μια φυσική καταστροφή, αφού η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος παραβιαζόταν κατά συρροή στην περιοχή.
 Δεν τις συνδέουν όμως τις πλημμύρες και με την αλλαγή του κλίματος λόγω του ανθρωπογενούς φαινομένου του θερμοκηπίου. Εξακολουθούν να λένε οι ιθύνοντες ότι είναι φυσικό φαινόμενο από το οποίο οι άνθρωποι θα υποφέρουν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα και παντού πια(μη ξεχνάμε τις πρόσφατες πλημμύρες και στην κεντρική Ευρώπη), για να μη παραδεχθούν ότι θα πρέπει να "αλλάξουμε το σύστημα, αντί να αλλάζουμε το κλίμα"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου