Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Καλοκαιρινές συναντήσεις στη Βολισσό

Ξαναδημοσιεύω το κάλεσμα του Μακριδάκη στη Βολισσό, γιατί οι δηλώσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τέλους Ιουνίου:
 
Περίοδος 1η: Καλοκαίρι 2013
Συναντήσεις με γενικό τίτλο :
Άλλο είναι η ζωή κι άλλο αυτό που ζούμε
1η μέρα Παρασκευή 23 Αυγούστου: Άφιξη στο λιμάνι της Χίου και μετάβαση με λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην Βολισσό. Γνωριμία μεταξύ μας αλλά και με τη γη και τη θάλασσα της περιοχής.
Απόγευμα: Συζήτηση επί του θέματος : Το σύστημα είμαστε εμείς. Η αστικοποίηση του πλανήτη ως παράγοντας που συμβάλει στην υποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από το χρηματιστηριακό. Η καπιταλιστική κρίση και ο όρος “ανάπτυξη” ως συνέπειες της υπερ-αστικοποίησης του πληθυσμού της γης.
2η μέρα Σάββατο 24 Αυγούστου: Πρωί : Βόλτα στον Ροδώνα και βασικά μαθήματα αυτάρκειας και φυσικής καλλιέργειας, Ανωτάτη Σχολή Μπαξεβανικής.
Απόγευμα: Συζήτηση επί του θέματος: Σπόροι, νερό, οξυγόνο, ενέργεια, οι πρώτες ύλες της Ζωής μας σε χέρια ανήθικων και κερδοσκοπικών πολυεθνικών. Εκποίηση φυσικών πόρων και Κινήματα Πολιτών. Γνωριμία και συνεργασία μεταξύ των ανά την Ελλάδα Κινημάτων Αλληλεγγύης και Αντίστασης. Εναλλακτικοί τρόποι διαβίωσης (Οικοκοινότητες)
3η μέρα Κυριακή 25 Αυγούστου: Ελεύθερη για εκδρομή, μπάνιο, εργασίες στον μπαξέ κλπ
Βράδυ:  ”Ολονυχτία” Λογοτεχνικών Αναγνώσεων με θέμα τον Άνθρωπο και τη  φύση. Θα διαβάσει ο καθένας ένα απόσπασμα από βιβλίο της επιλογής του, το οποίο θα φέρει μαζί του
4η μέρα Δευτέρα 26 Αυγούστου: Πρωί: Συμπεράσματα, αποφάσεις, λήξη εργασιών. Αναχώρηση όσων επιθυμούν το απόγευμα με το υπεραστικό ΚΤΕΛ για την πόλη της Χίου και το λιμάνι
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, παρακαλώ να το δηλώσουν με μέηλ στο akridaki@gmail.com μέχρι τέλος Ιουνίου
Η διαμονή θα γίνει, για όσους το επιθυμούν και διαθέτουν σκηνές στο προσκοπικό κατασκηνωτικό κέντρο Μανάγρου με κόστος 7 ευρώ το άτομο/ημέρα.   Οι υπόλοιποι μπορούν να μείνουν κατά ομάδες των τριών ή τεσσάρων σε διαθέσιμα ή ενοικιαζόμενα σπιτάκια εντός του χωριού, δωρεάν όπου είναι εφικτό ή, σε άλλη περίπτωση, με συμβολικό αντίτιμο ύψους περίπου 10 ευρώ. Όσοι το επιθυμούν βεβαίως μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν και να κλείσουν δωμάτιο μόνοι τους.
‘Ολες οι δραστηριότητες προσφέρονται δωρεάν.
Ευπρόσδεκτες οι προτάσεις σας
Βασική επιδίωξη είναι και η συμμετοχή αντιπροσώπων από όλα τα Κινήματα Πολιτών που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική επικράτεια και αγωνίζονται ενάντια στην εκποίηση των φυσικών πόρων της χώρας, στον ρατσισμό και την εξαθλίωση, ώστε να υπάρξει γνωριμία και συντονισμός δράσεων από τον Σεπτέμβριο. Επίσης η συμμετοχή ανθρώπων από Οικοκοινότητες και η ανταλλαγή εμπειριών.
Παρακαλώ να διαδώσετε την παρούσα πρόσκληση και να δηλώσετε την επιθυμία σας για συμμετοχή (και το αν διαθέτετε σκηνή) αυστηρά μέχρι το τέλος Ιουνίου,  έτσι ώστε να είναι εφικτός ο προγραμματισμός όσον αφορά στην διαμονή όλων.
Γιάννης Μακριδάκης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου