Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Εικόνες του… παρελθόντος στην παρουσία Τσίπρα στα Καλύβια!



Το συνέδριο που διοργάνωσε ο Δήμος Σαρωνικού την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στο δημαρχείο Καλυβίων και στην ΕΡΤ με θέμα ««Καταπολεμώντας τις Πολιτικές Λιτότητας μέσα από την ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος από τα κάτω», είχε και κάποια στοιχεία που θύμισαν... παρελθόν.
Και μάλιστα με άσχημο τρόπο χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι έφεραν την παραμικρή ευθύνη οι διοργανωτές του.
Οι ομιλίες και οι τοποθετήσεις ήταν άκρως ενδιαφέρουσες όμως στο αμφιθέατρο του δημαρχείου δεν τις παρακολούθησαν παραπάνω από 15 – 20 άτομα την καθεμιά.
Εκτός από το χρονικό διάστημα της παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που το αμφιθέατρο γέμισε ασφυκτικά.
Κι αν αυτό δεν αποτελεί στοιχείο εντυπωσιακό, σίγουρα η προσπάθεια πολλών, πάρα πολλών, να αλληλοδιαγκωνιστούν προκειμένου να έχουν μια χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα, θύμισε στους πιο ψύχραιμους άλλες εποχές όταν το ΠΑΣΟΚ μεσουρανούσε.
Και σίγουρα τα παλιά και πιστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ένιωσαν ιδιαίτερα άβολα από αυτές τις σκηνές...

Σχόλιο: «ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος από τα κάτω», σωστό! Αλλά στο ένα σκέλος. Θα έπρεπε να συμπληρώνεται και με: «και από τους από κάτω». Φυσικά ο Δήμος, σαν διοργανωτής,  δεν ανήκει στους «από κάτω», ακόμα και «αριστερός» να είναι ο δήμαρχος, ο θεσμός του «Καλλικράτη» τον μετατρέπει σε «από πάνω», αφού στην ουσία είναι εκφραστής του περιφερειακού κράτους(και όχι κάποιας αυτοδιοίκησης πια).
Από τη στιγμή που οργανωτής του συνεδρίου δεν ήταν κάποια πρωτοβουλία «από τα κάτω» κάποιων εργαζομένων, δε μπορεί παρά να προσελκύσει ανθρώπους που εξακολουθούν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην διαμεσολάβηση και την εκπροσώπηση και δεν είναι διατεθειμένοι να αναμειχθούν οι ίδιοι στα «κοινά» για αυτοοργάνωση.  Για αυτό και υπήρχε παρουσία ενός κόσμου μόνο όταν ήταν ο Τσίπρας- τον οποίο βλέπουν σαν μελλοντικό εκφραστή της εξουσίας- για να του σφίξουν το χέρι σαν μελλοντικό «σωτήρα» τους.
Από τον ανθρωπολογικό τύπο της ανάθεσης και της υποταγής δε θα προέλθει η λύση. Ούτε από μια εργατική τάξη και ένα συνδικαλιστικό κίνημα που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι θέσεις εργασίας και οι καλοί μισθοί. Αν δεν αποφασίσουν οι κάθε είδους εργαζόμενοι να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και με τις δεξιότητές τους να δημιουργήσουν αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα κοινωνικής-συνεργατικής οικονομίας για την ικανοποίηση των αναγκών τους, μια ζωή θα τρέχουν πίσω από τους επιχειρηματίες και τις επενδύσεις τους ή θα εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια «κυβέρνηση της αριστεράς» η οποία μπορεί να εξελιχθεί-χωρίς κοινωνικό έλεγχο-όπως το ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων 10ετιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου