Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΛΟΥΟΡΙΣΤΗΚΕ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΣΥΖΉΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ 3 ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΑ.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΚΑΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ.
ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ WATERVOLO


Απάντηση στον Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίουΚύριε Πρόεδρε
ευχαριστούμε για την ενημέρωση για την πρόθεση του κ. Δήμαρχου να φέρει το θέμα της διαχείρισης των νερών σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο.
Ελπίζουμε  ότι αυτή την φορά  ο κ. Δήμαρχος θα τηρήσει την υπόσχεσή του και σας υπενθυμίζουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24/2/2012 η οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Εμείς ως Κίνηση Πολιτών θα συμμετέχουμε εποικοδομητικά σε αυτή τη διαδικασία, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις μας,  την οποία θεωρούμε απαραίτητη για να αποκατασταθεί ο πραγματικά δημοτικός χαρακτήρας της ΔΕΥΑΜΒ.
Ωστόσο θα βρισκόμαστε  την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουνίου, όπως έχουμε ανακοινώσει,  στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ζητήσουμε να συζητηθούν και να  ικανοποιηθούν άμεσα τρία από τα αιτήματά μας, για τα οποία θεωρούμε ότι συντρέχουν σοβαροί κοινωνικοί και πολιτικοί  λόγοι, και τα οποία είναι:

  • το θέμα της ιδιωτικοποίησης εναντίον της οποίας έχουν άλλωστε ταχθεί  όλες οι παρατάξεις και φυσικά και ο κ. Δήμαρχος.

  •  Άρση των προστίμων και των απειλών για διακοπή  παροχής νερού  από την ΔΕΥΑΜΒ που θα ανακουφίσει πολύ κόσμο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τους λογαριασμούς λόγω της οικονομικής κρίσης και

  •  Διακοπή της διαδικασίας καταγραφής των αρδευομένων εκτάσεων από την ΔΕΥΑΜΒ  χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο.
Η συζήτηση αυτών των τριών θεμάτων στην συνεδρίαση της Δευτέρας  θα είναι μια θετική ένδειξη για αλλαγή του κλίματος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης  ανάμεσα στην Κίνηση Πολιτών και την Δημοτική αρχή,  ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που προανήγγειλε οκ. Δήμαρχος για τον ερχόμενο Ιούλιο,  στο οποίο θα συζητηθούν και τα υπόλοιπα αιτήματα μας  τα οποία περιλαμβάνονται στον επίλογο της εισήγησής μας .
                                                                                                       
                                                                                                                                
                                                                                               Με εκτίμηση
                               
                                 Συντονιστική Επιτροπή Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου