Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Βρύα και λειχήνες κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης



Τον ιδανικό τρόπο μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναζητούν οι επιστήμονες ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, οι οποίοι κατέληξαν ότι κάποιες ποικιλίες βρύων και λειχήνων, λόγω συγκεκριμένων ιδιοτήτων, θεωρούνται η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Με την υπάρχουσα τεχνολογία, η μέτρηση ρυπογόνων ουσιών, όπως το οξείδιο του αζώτου και του θείου, αλλά και των βαρέων μετάλλων, όπως το κάδμιο, ο μόλυβδος και το νικέλιο, δεν είναι ακριβής, ενώ παράλληλα είναι και εξαιρετικά δαπανηρή.
Στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, μια ομάδα επιστημόνων, αναζητώντας εναλλακτικές μεθόδους, καλλιεργεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον, βρύα και λειχήνες.
Τα βρύα θεωρούνται οι πλέον κατάλληλοι δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς δεν διαθέτουν ρίζες και ο μόνος τρόπος απορρόφησης θρεπτικών ουσιών είναι μέσω της βροχής.
Επιπλέον, δεν διαθέτουν προστατευτικές επιφάνειες, ώστε να εμποδίζουν την είσοδο των ρυπογόνων ουσιών.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν τρόπους καλλιέργειας μεγάλης ποσότητας συγκεκριμένων ευαίσθητων ειδών, κάτω από ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες.
Τα βρύα μεταφέρονται αεροστεγώς, στους διαφόρους σταθμούς παρακολούθησης ανά την Ευρώπη.
Τοποθετούνται με κατάλληλο τρόπο, ώστε να απορροφούν τους αέριους ρύπους. Η τεχνική αυτή, δοκιμάζεται και στην Ισπανία, στην πόλη Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα.
«Τα δείγματα εκτίθενται σε τριάδες, για τρεις εβδομάδες. Στόχος να συγκεντρωθούν οι αέριοι ρύποι, που δημιουργούνται από τα αυτοκίνητα, τις καμινάδες των εργοστασίων, αλλά κυρίως από την κίνηση στους δρόμους», τονίζει ο Κάρλος Μπράνια, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κομποστέλα.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα βρύα αποξηραίνονται και μετατρέπονται σε σκόνη. Τα συστατικά τους αναλύονται στο εργαστήριο, με στόχο να βρεθούν οι ρυπογόνες ουσίες που περιέχουν. Η μέθοδος συνδυάζει την μοριακή βιολογία με άλλους επιστημονικούς τομείς όπως η βιονική.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιολογίας Χοσέ Άνχελ Εσκριμπάνο, η συγκεκριμένη μεθοδολογία μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για την μέτρηση των ρύπων στον υδροφόρο ορίζοντα.
Τα μολυσμένα νερά που μεταφέρονται από τα χωράφια και τα εργοστάσια, μέσω των ποταμών στη θάλασσα, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρο το οικοσύστημα.
Πηγή: agrotikabook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου