Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΤ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕνημερώνoυμε ότι έχει δημιουργηθεί μπλογκ της Ανοιχτής Συνέλευσης ΕΡΤ http://openassemblyert.wordpress.com/

 Χθες πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου, η πρώτη εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης, με θέμα "Ο Αγώνας στην ΕΡΤ, η σημασία του, η προοπτική του και η σύνδεσή του με τους κοινωνικούς αγώνες".(http://openassemblyert.wordpress.com/2013/06/21/%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CF%84-%CE%B7-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BF/
)

Για την Κυριακή, ετοιμάζεται ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων". Μόλις οριστικοποιηθούν οι ομιλητές, θα βγει σχετικό δελτίο τύπου.

Καλούνται όλοι όσοι το επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά στις ομάδες εργασίας της Ανοιχτής Συνέλευσης που έχουν δημιουργηθεί:
1) ομάδα περιφρούρησης
2) ομάδα για την συνδιαμόρφωση της ροής του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος
3) ομάδα εξωστρέφειας/επικοινωνίας
4) ομάδα για την σύνδεση του αγώνα της ΕΡΤ με τους τοπικούς και διεθνείς αγώνες

Παράλληλα, υπάρχει επικοινωνία με την Ανοιχτή Συνέλευση στην ΕΤ-3 στη Θεσσαλονίκη, με την οποία συζητούνται πιθανές κοινές δράσεις/εκδηλώσεις/συζητήσεις.

Όποιος ενδιαφέρεται για ενεργό συμμετοχή και συνεργασία, μπορεί να μου στείλει μέηλ στο DebtOrAlive aeras35@yahoo.com, για περισσότερες πληροφορίες και ένταξή του στο googlegroup  της συνέλευσης.

Το δελτίο τύπου  :
 
«Η ΕΡΤ είμαστε εμείς»
                    ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Κυριακή 23.6
Το Πρόγραμμα ξεκινά το πρωί με εκδηλώσεις για τους  μικρούς μας φίλους και όχι μόνο.
-12.00 Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων  θα μας παρουσιάσει ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Αμέσως μετά, Συναυλία της Παιδικής Νεανικής Συμφωνικής  Ορχήστρας υπό την αιγίδα της ΕΡΤ με Μαέστρο τη Νίνα Πατρικίδου.
Τραγουδούν η Φωτεινή Δάρα και η Άννα Σακαλή, στο πιάνο ο Γιώργος Παπαχριστούδης
-13.30 «Κόκκινη κλωστή δεμένη» αφήγηση παραμυθιού από την Νίκη Κάπαρη  με ζωντανή μουσική από το Γιάννη Ψειμάδα  (κιθάρα- καντελε- κρουστά)
-14.00 Το τσίρκο με το επίκαιρο όνομα -ΤΣΙΡΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ- μας εντυπωσιάζει με ακροβατικά , ζογκλερικά και άλλα πολλά!
-15.00-17.00  Circus  DAYZ, η πρώτη σχολή τσίρκου στην Ελλάδα μας κάνει μαθήματα τσίρκου! Μήπως τα χρειαζόμαστε, μικροί και μεγάλοι;

-18.00 Ακολουθεί ανοικτή συζήτηση στο προαύλιο της ΕΡΤ  με θέμα:
Δράσεις αντιμετώπισης της ποινικοποίησης των Κοινωνικών Αγώνων
(Διοργάνωση: Ανοιχτής Συνέλευσης)
-21.30 Ανοίγει το πολιτιστικό πρόγραμμα με:
-Σταυρακάκη Γιώργο
-Σαββίνα Γιαννάτου
-Θεοδοσία Στίγκα
-ANTIDOTUM TARANTULAE 
Μουσική της Κάτω Ιταλίας. Μουσικές που βρέχονται απ' τη Μεσόγειο και φλέγονται από τον καυτό της ήλιο. 
-Συνεχίζουμε με Hip-Hop και Reggae ρυθμούς με τον Ρήγα & τον Παράξενο!

«ΕΡΤ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
ΜΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ - KAMMIA ΑΠΟΛΥΣΗ–ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΑΜΕΝΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου