Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Απάντηση των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής σε Σαμαρά



Εισερχόμενος στο χώρο του συγκέντρωσης στο πλαίσιο του προσυνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ, ο πρωθυπουργός δήλωσε μιλώντας με κατοίκους που υποστηρίζουν την κατασκευή μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές πως η επένδυση θα προχωρήσει. «Τα μεταλλεία χρυσού θα γίνουν, καθαρές κουβέντες» δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής στέλνουν όμως το δικό τους μήνυμα και διαμηνύουν πως ο αγώνας τους κατά των μεταλλείων θα συνεχιστεί.
 «Η άσκηση της αυταρχικής και κατασταλτικής πολιτικής σας δεν έχει στόχο τη σωτηρία μας αλλά τον εξευτελισμό και το ξεπούλημά μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των Επιτροπών.

«Ο Πρωθυπουργός της χώρας, μετά την προ λίγου καιρού, δήλωσή του ότι η “επένδυση” των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική θα διασφαλιστεί με κάθε κόστος, επανέλαβε σήμερα τη διαβεβαίωση ότι η “επένδυση” θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και μιας κυβέρνησης που έχει εξαθλιώσει το σύνολο των πολιτών της χώρας, που έχει απαξιώσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που στο όνομα του “νόμου και της τάξης” έχει παραβιάσει κάθε νομιμότητα και ανθρώπινο δικαίωμα, που στο όνομα της ευρυθμίας επιστρατεύει προληπτικά απεργούς, που προκειμένου να παρουσιάσει μια καλή εικόνα της Ελλάδας καταστέλλει βαύναυσα κάθε κίνημα αντίστασης, συνόψισε σήμερα τη φιλοσοφία της πολιτικής του σε δυο φράσεις: “Εμείς θα κάνουμε ότι θέλουμε ακόμη και ενάντια στη βούληση των πολιτών”

Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε ξεχάσει ότι η κυβέρνησή σας πρέπει να τηρεί, τουλάχιστον προσχηματικά, τους βασικούς κανόνες μια δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι σας ψηφίζουν με βάση το προεκλογικό σας πρόγραμμα το οποίο οφείλετε να τηρείτε μετεκλογικά. Σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν έννομο δικαίωμα και υποχρέωση να αντιστέκονται σε κάθε παραβίαση του κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ πολιτών και εξουσίας - αφού εσείς παραβιάζετε τους όρους της συμφωνίας οι πολίτες έχουν δικαίωμα και υποχρέωση στην πολιτική ανυπακοή. Σημαίνει ότι, ως δημοκρατική κυβέρνηση που θέλετε να λέγεστε, πρέπει να υπηρετείτε το κοινό συμφέρον και όχι τους μεγαλοεργολάβους, τα διαπλεκόμενα, και τους ξένους επενδυτές που θέλουν να κεδροσκοπήσουν σε βάρος ενός ολόκληρου λαού. Σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσετε τη δημόσια περιουσία και το φυσικό πλούτο, που ανήκουν σε όλους του πολίτες, αντί να τα ξεπουλάτε με μηδενικό αντίτιμο για την κοινωνική ευημερία αλλά προφανώς με μεγάλο κέρδος για κάποιους εκλεκτούς σας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, στη Χαλκιδική έχετε καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατικού κράτους. Έχετε πραξικοπηματικά εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας, άθλιας προπαγάνδας και κρατικής καταστολής που θα ζήλευαν και τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα. Θυσιάζετε το περιβάλλον, τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας, στο βωμό του βρώμικου κέρδους κάποιων ξένων και ντόπιων εκμεταλλευτών. Μας κυνηγήσατε, μας χτυπήσατε, μας φυλακίσατε, μας συκοφαντίσατε, απαξιώσατε αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς, αγνοήσατε μια ολόκληρη κοινωνία που διαμαρτύρεται έντονα τόσο καιρό τώρα.

Έχετε καταλάβει τί πετύχατε με αυτή τη στρατηγική κ. Πρωθυπουργέ; Έχετε πετύχει να μετατρέψετε μια ολόκληρη κοινωνία σε πυρήνα αντίστασης που εμπνέει τα κινήματα σε όλη τη χώρα. Μας ρίξατε, βίαια, από τον καναπέ των καθεστωτικών ΜΜΕ και μετατρεπόμαστε σε σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες. Κι αυτό πρέπει να σας τρομάζει. Μας ανοίξατε τα μάτια και τώρα καταλαβαίνουμε ότι η άσκηση της αυταρχικής και κατασταλτικής πολιτικής σας δεν έχει στόχο τη σωτηρία μας αλλά τον εξευτελισμό και το ξεπούλημά μας.

Μετά απ΄όλα αυτά, νομίζουμε ότι καταλαβαίνετε πως για μας αυτός ο δρόμος δεν έχει γυρισμό. Η ιστορία θα το κρίνει, αλλά εμείς θα έχουμε το κεφάλι ψηλά και δε θα ντρεπόμαστε να αντικρύσουμε να παιδιά μας στα μάτια. Γιατί εμείς κ. Πρωθυπουργέ, αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια, τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Στόχους που εσείς έχετε προφανώς αποποιηθεί προ πολλού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου