Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΔΙΚΤΥΟ ΔΡΑΣΗΣ Εθελοντικών Οργανώσεων της Μαγνησίας



 για το Περιβάλλον, την Ποιότητα Ζωής και την Αλληλεγγύη
         
Έγινε η 1η συνάντηση για τη δημιουργία ενός (άτυπου) Δικτύου Δράσης από εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις της Μαγνησίας για το Περιβάλλον, την Ποιότητα Ζωής και την Αλληλεγγύη,  με στόχο  το συντονισμό δράσεων, τη συνεργασία και την αλληλοενημέρωση.
Αποφασίστηκε να βασίζεται στις παρακάτω αρχές:
-       Αυτονομία. Κάθε οργάνωση διατηρεί την αυτονομία της δράσης και των αποφάσεων της.
-       Αλληλοενημέρωση. Οι ανακοινώσεις, οι δράσεις και οι εκδηλώσεις κάθε οργάνωσης θα κοινοποιούνται στις υπόλοιπες ώστε να υπάρχει διάχυση της πληροφορίας
-       Συνεργασία - Συντονισμός.. Για την υλοποίηση μιας δράσης συχνά απαιτείται η συμμετοχή και η συνεργασία περισσότερων της μιας εθελοντικών οργανώσεων. Μπορούν να προγραμματιστούν κοινές δράσεις και εκδηλώσεις από όσες οργανώσεις συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο και περιεχόμενο.  
-       Ισότητα – μη διάκριση. Το δίκτυο είναι ανοικτό, χωρίς αποκλεισμούς, για εγγραφή νέων ομάδων με σχετικές δράσεις.

Αποφασίστηκε επίσης την υλοποίηση των παρακάτω ενεργειών:
1. Τα στοιχεία των εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων που  συμμετέχουν στο δίκτυο (ονομασία, δραστηριότητα, διεύθυνση, τηλέφωνα, fax, email,  url) θα κοινοποιηθούν σε όλους.
2. Οι οργανώσεις μπορούν να αναρτήσουν με link στην ηλεκτρονική τους σελίδα, τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μελών του δικτύου (προαιρετικά).
3. Τα μέλη του δικτύου θα κοινοποιούν με
email ανακοινώσεις, δράσεις, εκδηλώσεις κλπ. της ομάδας τους. Οι υπόλοιπες ομάδες του δικτύου μπορούν να τις αναρτούν στην ηλεκτρονική τους σελίδα ή να τις κοινοποιούν με email στα μέλη τους (προαιρετικά).
4. Οποιαδήποτε ομάδα μέλος μπορεί να ζητήσει από μία, περισσότερες ή και όλες τις ομάδες του δικτύου να συνεργαστούν στην υλοποίηση μιας κοινής δράσης ή εκδήλωσης.

Κάθε μέλος μπορεί να προτείνει, με αποστολή  email, κάποια άλλη ομάδα με ανάλογες δράσεις.
Πέρα από τις πιθανές επιμέρους διαφωνίες, αν υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες ενστάσεις για τη συμμετοχή κάποιας ομάδας θα κατατίθενται και θα συζητούνται στην επόμενη συνάντηση.
Το δίκτυο αποτελεί ένα θετικό εργαλείο. Ας το χρησιμοποιήσει κάθε οργάνωση σε όφελος των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου