Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Επί τέλους μια επιμέρους νίκη που χρειαζόμαστε: Η Μονσάντο φεύγει από την Ευρώπη



Η πολυεθνική εταιρεία σπόρων των ΗΠΑ δεν θα προσπαθεί από δω και στο εξής να προωθεί τις  γενετικά τροποποιημένες(γ.τ.) καλλιέργειές της  στην Ευρώπη.
Το κίνημα κατά των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη  έχει κερδίσει την πιο αποφασιστική νίκη: ο μεγαλύτερος παραγωγός γ.τ. σπόρων στον κόσμο η Monsanto παραιτήθηκε από τον «αγώνα» να επιβάλει τις γ.τ. καλλιέργειες στην Ευρώπη.
«Εμείς δεν κάνουμε πιά lobbying για την καλλιέργεια στην Ευρώπη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου της  Monsanto στην ΕΕ, Brandon Mitchener, στη γερμανική εφημερίδα taz. "Αυτή τη στιγμή δεν σκοπεύουμε να υποβάλουμε αίτηση για την έγκριση νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών."
Επιπλέον, η αμερικανική εταιρεία θα παραιτηθεί από νέες δοκιμές πεδίου με τους γ.τ. σπόρους της."Καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν την ευρεία αποδοχή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Monsanto στη Γερμανία, Ursula Lüttmer-Ouazane. «Είναι αντιπαραγωγικό να πολεμάμε ανεμόμυλους."
Σύμφωνα με τη Mitchener η ζήτηση των αγροτών για γ.τ. σπόρους είναι πολύ χαμηλή. Αυτό οφείλεται από τη μία στο γεγονός ότι από το 2009 καμία γ.τ. ποικιλία της Monsanto δε μπορεί να καλλιεργηθεί στη Γερμανία, . Από την άλλη στο ότι τα προϊόντα διατροφής που περιέχουν γ.τ. οργανισμούς δεν μπορεί πρακτικά να πουληθούν, λόγω της αντίδρασης των καταναλωτών στην ΕΕ.
Ανταγωνιστές της Monsanto, Bayer CropScience, BASF και η Syngenta έχουν ήδη αποσύρει σε μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητές της με τις γ.τ. καλλιέργειες στη Γερμανία. Ένα ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας είχε καταφέρει να απαγορευθεί η  καλλιέργεια του MON810 από το 2009 από την ομοσπονδιακή Υπουργό Γεωργίας Ilse Aigner (CSU) στη χώρα. Επί του παρόντος στη Γερμανία, δεν καλλιεργούνται γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες. Και όσες καλλιεργούνται μερικά σε άλλες χώρες της ΕΕ, μάλλον δεν έχουν μέλλον, αφού δε μπόρεσαν να βάλουν πόδι στον «κινητήρα» της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής οικονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου