Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Φεστιβάλ Κατάληψης Βοτανικού Κήπου ΕΚΧΗ κατάληψη του Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης σας προσκαλεί στη «Γιορτή Αυτοοργανωμένων Εγχειρημάτων» στο χώρο της κατάληψης.

Λίγα λόγια για το φεστιβάλ

Επειδή διανύουμε μια εποχή καταστολής και βίας από τη μεριά του κράτους και των συνεργατών του η κατάληψη Βοτανικός Κήπος ως χώρος αυτοοργάνωσης και αντίστασης διοργανώνει από τις 27 μέχρι τις 30 Ιουνίου φεστιβάλ για να αναδείξουμε το περιεχόμενο, 
την λειτουργία και την προσφορά των αυτοοργανωμένων χώρων στην κοινωνία.
Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει δράσεις από τις ομάδες που λειτουργούν τα 4 τελευταία χρόνια στο χώρο καθώς και δράσεις από άλλους χώρους και συλλογικότητες. Επίσης, το Σάββατο 29 Ιουνίου προγραμματίζουμε Εκδήλωση-Συζήτηση για Μορφές Εναλλακτικής Κοινωνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή συνεργατικών εγχειρημάτων, κολεκτίβων εργασίας, συνεταιρισμών και αλληλέγγυων παραγωγών, για να ανταλλάξουμε πολύτιμες εμπειρίες και πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις.

Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στην Πετρούπολη στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου λίγα μέτρα μακριά από την κεντρική πλατεία της Πετρούπολης (στρογγυλή) και έρχεστε με τα ακόλουθα λεωφορεία: 700 από σταθμό Αγ. Αντωνίου και Α11, Β11 από σταθμό Αττική (στάση "Παλαιό Τέρμα")https://maps.google.com/maps/ms?msid=204839147190608214781.0004936fa07d7ea211609&msa=0&ll=38.044103%2C23.685708&spn=0.020346%2C0.045447.

Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε παρακαλώ επικοινωνήστε με το Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης στο votanikoskipos@gmail.com

Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε ως εξής:

Πέμπτη 27/6

19.00-21.00
Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά 5-9 ετών «Το καλοκαίρι έφτασε»
19.00-21.00
Ανοιχτό εργαστήρι «Ελάτε να φτιάξουμε κοσμήματα με μακραμέ και βελονάκι» από την ομάδα νήματος του ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος
19.00-21.00
Εικαστική Αντιφασιστική παρέμβαση στους τοίχους του ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος με graffiti.
21.00-22.00
Θέατρο «Το Μάθημα» του Ιονέσκο από την θεατρική ομάδα του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Αλληλεγγύης Ιστός
22.00-
Παραδοσιακή Δημοτική μουσική απ’όλη την Ελλάδα με το Χρήστο Τσιτσιμίγκα.

Παρασκευή 28/6

19.00-20.00
Ανοιχτό μάθημα Γερμανικών για τους μικρούς μας φίλους από την ομάδα των γερμανικών του ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος
19.00-21.00 
Ανοιχτό εργαστήρι παραγωγής στερεού σαπουνιού
21.00-22.00
Θέατρο «Μαμά Φρικιό» του Ντάριο Φο από την θεατρική ομάδα «theatre de Votanique» του ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος
22.00-
Συναυλία Jazz-Funk με τους Monkey Beat

Σάββατο 29/6

19.00-20.00
«Για να μη μας ψήνουν το ψάρι στα χείλη...» Παρουσίαση Ηλιακού Φούρνου από την ομάδα κοινωνικής οικονομίας-αυτάρκειας Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Αλληλεγγύης Ιστός
19.00-20.00
Ανοιχτό μάθημα Γερμανικών για μεγάλους από την ομάδα των γερμανικών του ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος
20.00-22.00
Εκδήλωση-Συζήτηση για τα εγχειρήματα συνεργατικής οικονομίας : εμπειρία και προοπτικές. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν συνεργατικά εγχειρήματα προκειμένου να ανταλλάξουμε πολύτιμες εμπειρίες και θεωρητικές γνώσεις.
22.00-
Σε συνεργασία με την Α(υτόνομη) Β(άση) Α(λληλέγγυης) Β(ίλλας) Α(μαλίας)
Συναυλία Φόρος Τιμής στη Villa Amalias με τους drog_a_tek και biomass

Κυριακή 30/6

19.00-21.00
Ανοιχτό μάθημα θεάτρου από την θεατρική ομάδα «theatre de Votanique» του ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος
19.00-21.00
Προβολή ντοκιμαντέρ «ένας άλλος κόσμος» (90', 2013) Παραγωγή, επιμέλεια, συνεντεύξεις, σενάριο Ηλιόσποροι. Σκηνοθεσία, μοντάζ, εικονοληψία Δημήτρης Μελέτης
21.00-22.00
«ΔΥΧΑΤΕΡΕΣ» Η θεατρική ομάδα του Βοτανικού κήπου «theatre de Votanique» στήνει στην αυλή του Βοτανικού, μια παράσταση με 2 - 3 παραμύθια που ξεχάσαμε. 
22.00-00.00
Προβολή ντοκιμαντέρ «Κατερίνα Γώγου - Για την Αποκατάσταση του Μαύρου» από την κινηματογραφική ομάδα και την ομάδα βιβλιοθήκης του ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Αντώνη Μποσκοΐτη.

Κάθε μέρα :
• Ξενάγηση στο Γυάλινο και ενημέρωση για τη διατήρηση ντόπιων και παραδοσιακών ποικιλιών φυτών.
• Έκθεση φωτογραφίας του ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος
• Έκθεση των δημιουργιών της ομάδας του νήματος του ΕΚΧ Βοτανικός Κήπος
• Έκθεση βιβλίου
Στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν συλλογικότητες καθώς και αυτοοργανωμένα συνεργατικά εγχειρήματα.

--
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος
πλατεία Αγ.Δημητρίου στην Πετρούπολη (Αθήνα)
email: votanikoskipos[at]gmail.com
www : http://www.votanikoskipos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου