Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Το φράγμα Ελαφιού Γρεβενών επιταχύνει την "κατάργηση" του Αλιάκμονα.


O ταμιευτήρας που σχεδιάζεται να προκύψει από το 110 μ. ύψους φράγμα θα έχει έκταση 39 km2 και μήκος περί τα 40 km. Ταυτόχρονα, σημαντικό τμήμα του ποταμού Βενέτικου θα πλημμυρίσει (17 km). Ο ποταμός Γρεβενίτης, θα κατακλυσθεί σχεδόν ολόκληρος, από την πόλη των Γρεβενών έως και τη συμβολή του με τον Αλιάκμονα. Πέρα από τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν, δεν έχουν μελετηθεί οι συνδυαστικές επιπτώσεις από τα δεκάδες άλλα τεχνητά έργα που επιβαρύνουν το ποτάμιο σύστημα του Αλιάκμονα και δεν έχει εκπονηθεί προσχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής.
Η ύπαρξη συνεχών τεχνητών λιμνών στον ποταμό Αλιάκμονα, θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο και θα διασπούν την ελληνική βιοποικιλότητα (ιδιαίτερα στον τομέα μετακίνησης και διαβίωσης των μεγάλων θηλαστικών). Το φράγμα στο Ελάφιο είναι μια πολύ μεγάλη κατασκευή που εκτός από περιβαλλοντικούς ίσως ενέχει και γεωτεκτονικούς κινδύνους.
Ο Αλιάκμονας φαίνεται να πέφτει θύμα μιας ανεξέλεγκτης "φραγματολαγνείας". Εάν τελεσφορήσει αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Αλιάκμονα ως ένα φυσικό ποτάμιο οικοσύστημα. Θα μετατραπεί σε μια τεράστια τεχνητή λίμνη με τόνους τσιμέντου, η οποία θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη βιοποικιλότητα της χώρας. Η λύση στην κρίση δεν είναι τσιμεντένια φράγματα και κατασκευαστικά έργα που αδειοδοτούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις οικολογικές αντοχές των ποταμών μας και τις αθροιστικές επιπτώσεις τους στη βιοποικιλότητα που αποτελεί ανεκτίμητης αξίας περιουσιακό μας στοιχείο. Όσο γρηγορότερα το κατανοήσουμε, τόσο ευκολότερη θα είναι η προσαρμογή της οικονομίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου