ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΧΙΟΥ
Ο καθένας ξέρει από προσωπική πείρα, πόσο δύσκολα μπορεί ναι γιατρέψει το συνάχι του, ή μάλλον ότι το συνάχι δεν περνά, αν δεν κάνει πρώτα τον κύκλο του. Ωστόσο, κάποια βότανα επισπεύδουν την ανάρρωση ή έστω ανακουφίζουν. Τα πιο ενδεδειγμένα:
1) Το ιπποφαές (ίππος+φαός=φως) απέκτησε το όνομά του, όταν παρατηρήθηκε ότι τα τραυματισμένα άλογα του Μ. Αλεξάνδρου, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ανατολή, ανάρρωναν γρήγορα και το τρίχωμα τους αποκτούσε έντονο, λαμπερό χρώμα. Δεν είναι τυχαίο που πάρα πολλοί επιστήμονες το κατατάσσουν στη πρώτη δεκάδα των πιο θεραπευτικών φυτών στο κόσμο. Αξίζει κάποιος να δοκιμάσει το ιπποφαές σα συμπλήρωμα διατροφής και να σχηματίσει τη δική του άποψη σχετικά με το πρόβλημά του.
2) Αν χρησιμοποιήσουμε εγκαίρως το ζαμπούκο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προλάβουμε το συνάχι και γενικά μια γρίπη. Ρίχνουμε 35 γρ ξερά άνθη σε πέντε ποτήρια νερό και μετά από ένα τέταρτο, τα σουρώνουμε. Πίνουμε σε κανονικά διαστήματα από ένα φλιτζάνι έγχυμα με ζάχαρη.
3) Πλένουμε καλά φύλλα και κοτσάνια τσουκνίδας. Τα κοπανάμε, τα στίβουμε μέσα σ' ένα τουλπάνι να βγάλουν το χυμό τους. Με το χυμό αυτό, διαποτίζουμε ένα βαμβάκι και το βάζουμε στη μύτη.
4) Πρωί, μεσημέρι και βράδυ, πίνουμε από ένα φλιτζάνι ζεστό κριθαρόζουμο. Το κριθάρι πρέπει να βράσει καλά, μέχρι ν' ανοίξει.
5) Κάτι που πρέπει να έχουμε πάντα φυλαγμένο, σε περίπτωση συναχιού, είναι ο βασιλικός. Είναι θεραπευτικό και προληπτικό φάρμακο. Αποξεραίνουμε στον ήλιο φύλλα και μετά τα τρίβουμε, μέχρι να γίνουν σκόνη. Απ' τη σκόνη, ρουφάμε με τη μύτη, σαν ταμπάκο.
6) Σε τέσσερα ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε άνθη απ' το φυτό βηχάνι. Πίνουμε από ένα φλιτζάνι ζεστό αφέψημα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ.
7) Ας μη παραλείψουμε να προσθέσουμε και το αλάτι, έστω κι αν δεν είναι βότανο. Διαλύουμε μια κουταλιά της σούπας σ' ένα ποτήρι χλιαρό νερό και ρουφάμε βαθιά με τη μύτη, πολλές φορές τη μέρα.
Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου