Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Ανεμογεννήτριες ΡΟΚΑ. Πρό(σ)κληση σε δημόσιο διάλογο.


Γιάννης Μακριδάκη

Αν και είναι πολύ δύσκολη η εποχή για να μιλήσει κανείς περί ενός ζητήματος που δεν άπτεται της οικονομικής κρίσης και να έχει ελπίδες να ακουστεί, θα ήθελα να επισημάνω και να θέσω, όσο πιο επιγραμματικά μπορώ, στην κρίση των πολιτών και των Αρχών της Χίου μερικές σκέψεις μου σχετικά με την τεράστια επένδυση Ρόκα που έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται στον ορίζοντα.
1. Κανένας δεν είναι κατά της χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας
2. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα κατασκευής ανεμογεννητριών, ούτε έχει την τεχνογνωσία αυτών
3. Ο επενδυτής είναι ξένη πολυεθνική εταιρία
4. Πουθενα στον κόσμο δεν έκλεισαν συμβατικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας επειδή εγκαταστάθηκαν α/γ
5. Η Χίος έχει δυνατότητα με την εκμετάλλευση του αέρα να παράξει ενέργεια αρκετή για να καλύψει μεγάλο μέρος, ίσως και το σύνολο των αναγκών της.
6. Η επένδυση Ρόκα θα έχει παραγωγή ενέργειας τριπλάσια από αυτήν που χρειάζεται το νησί σε περίοδο αιχμής.
7. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των α/γ της εν λόγω επένδυσης είναι αναμφίβολα δυσανάλογα με την κλίμακα του νησιού
8. Οι εκσκαφές δρόμων, οι υπογειώσεις καλωδίων, η μετατροπή μιας παραλίας της δυτικής Χίου σε υποσταθμό και τα έργα για την εκχέρσωση των βουνών και την κατασκευή των τσιμεντένιων βάσεων αυτών των α/γ, είναι επεμβάσεις που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα και μη αναστρέψιμα το χιώτικο τοπίο
9. Η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη έχει αποδειχθεί πλέον ότι δεν είναι τίποτε άλλο από μια εξευγενισμένη μορφή της μέχρι πρότινος “ανάπτυξης” διότι έχει πάλι ως μπούσουλα τον γιγαντισμό, το κέρδος των πολυεθνικών και των βιομηχανιών των ανεπτυγμένων χωρών και καθόλου τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Δεν φροντίζει π.χ. να μειώσει τη σπατάλη ενέργειας, να προωθήσει την εξοικονομηση αυτής, δεν φροντίζει να διαθέσει χρήματα, μηχανήματα και τεχνογνωσία σε μικρές κλίμακες για την εξυπηρέτηση μικροκοινωνιών αλλά επεμβαίνει πάλι με τεράστια έργα υποδομής μετατρέποντας τα βουνά σε εργοστάσια.
10. Η πολυεθνική εταιρία Ροκας θα εκμεταλλευθεί το φυσικό τοπίο του νησιού μας για 25 χρόνια, θα κάνει όλες αυτές τις επεμβάσεις που χρειάζονται, θα πουλάει το ρεύμα που θα παράγει στερώντας από εμάς τη δυνατότητα να παράξουμε το δικό μας φθηνό ρεύμα, εμείς θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε το ρεύμα πανάκριβα στη ΔΕΗ, και μετά από την πάροδο αυτών των δύο δεκαετιών το νησί κινδυνεύει να μετατραπεί σε νεκροταφείο άρχηστων σιδερικών.
11. Όλα τα παραπάνω θα γίνουν, αν γίνουν, με όφελος δικό μας τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν για έναν χρόνο, όσο δηλαδή θα χρειαστεί για να στηθεί το εργοστάσιο, συν το πενιχρό ποσοστό που θα δίνει η εταιρία από τα κέρδη της ως ανταποδοτικό όφελος στον Δήμο κάθε χρόνο.
Το ερώτημα λοιπόν ανακύπτει μοιραία:
Είμαστε διαθέσιμοι να χαραμίσουμε το νησί μας, τη φυσική ομορφιά των βουνών και των δυτικών παραλίων του, την ποιότητα της ζωής μας και την επένδυση που μπορούμε μόνοι μας να κάνουμε σε μικρότερη κλίμακα έτσι ώστε να καλύπτουμε φθηνά τις ανάγκες μας και να απεξαρτηθούμε από την πανάκριβη τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, με αυτά τα πενιχρά εισοδήματα που μας προσφέρει ο Ρόκας και με τόσο κόστος περιβαλλοντικό;
Η προσωπική μου ζυγαριά γέρνει εμφανώς στο ΟΧΙ και θα ήθελα να ακούσω και τις απόψεις άλλων συμπολιτών και να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος, στον οποίον βέβαια ευχής έργο θα ήταν να λάβουν μέρος και οι τοπικοί άρχοντες που φέρουν και μεγαλύτερο βάρος ευθύνης με τις αποφάσεις και τις υπογραφές τους.
Ας ξεκινήσουμε κάπως διότι μέχρι το Πάσχα θα αναγκαστούμε να το κάνουμε αφού θα έρθουν για έγκριση τα πρώτα σχέδια και οι πρώτες μελέτες της εταιρίας.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας

Αντί σχολίου δείτε ένα ντοκιμαντέρ για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Μπορείτε να το δείτε τρέιλερ του ντοκιμαντέρ στη διεύθυνση: http://vimeo.com/17285765

1 σχόλιο:

 1. Ανεμογεννητριες θέμα αξιοπρέπειας:
  Το ζήτημα της μη εγκατάστασης των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στο νησί μας αποτελεί αποκλειστικά ζήτημα αξιοπρέπειας.
  Ας κάνουμε έναν παραλληλισμό για να το καταλάβουμε καλύτερα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα όμορφο σπίτι με κήπο, μπροστά από το οποίο περνάει ένας πολυσύχναστος δρόμος. Έρχεται μια μέρα κάποια εταιρία και μας ζητά να της παραχωρήσουμε την ταράτσα μας για να στήσει μια τεράστια για τις διαστάσεις του σπιτιού μας διαφημιστική πινακίδα, η οποία θα είναι φωτίζεται τις νύχτες και με τη σύνδεση του ηλεκτρικού που θα συνάψει η εταιρία για να φωτίζει την διαφήμισή της, θα καλύπτει και τις ανάγκες του σπιτιού μας άρα εμείς θα μπορούμε να διακόψουμε τη σύμβασή μας με τη ΔΕΗ και να γλυτώνουμε τα έξοδα λογαριασμών και χαρατσιών.
  Κάποιοι τη βρίσκουν δελεαστική την πρόταση και θέλουν να τη συζητήσουν μήπως επιτύχουν τα πλέον ικανοποιητικά αποτελέσματα, κάποιοι την απορρίπτουν δίχως δεύτερη σκέψη σκεπτόμενοι την εικόνα που θα παρουσιάζει η κατοικία τους αλλά και την αλλοίωση που θα επέλθει στις νύχτες τους, τον ύπνο τους, στο μικροπεριβάλλον και τις συνήθειές τους γενικότερα και κάποιοι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να ενδώσουν αμέσως διότι τη θεωρούν πολύ συμφέρουσα οικονομικά πρόταση.
  Επειδή η φάση της συζήτησης για το μέγεθος της επένδυσης η οποία μάς προτείνεται έχει παρέλθει δίχως να ερωτηθούμε ποτέ, η πρώτη περίπτωση του παραδείγματος δεν υφίσταται πλέον, άρα βρισκόμαστε εμπρός στις υπόλοιπες δύο.
  Η σκύβουμε το κεφάλι και αποδεχόμαστε να πληρωθούμε ή στεκόμαστε με αξιοπρέπεια απέναντι τη ζωή και διώχνουμε τον επίδοξο επενδυτή από την πόρτα μας.
  Η ιστορία της χιώτικης κοινωνίας και των Χίων δεν κατέγραψε ποτέ συμβάν ξεπουλήματος της εστίας τους, όσο υψηλό κι αν ήτανε το χρηματικό αντίτιμο. Το ίδιο θα γίνει και τώρα, παρόλο που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τις πόρτες μας.
  Η περηφάνεια, η αξιοπρέπεια και η αγάπη του Χιώτη για τον τόπο του, είμαι βέβαιος ότι θα διώξουν μακριά τον επίδοξο καταστροφέα επενδυτή που θέλει να κάνει το σπίτι μας εργοστάσιο και τις ζωές μας αβίωτες με μοναδικό αντίτιμο τα ανταποδοτικά τέλη από το ρεύμα που θα παράγει εδώ και θα το εξάγει.
  Γιάννης Μακριδάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή