Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Εκτός από φονιάδες και φοροφυγάδες;

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ιντιφάντα με αφορμή την ερώτηση στη Βουλή για τα προϊόντα των παράνομων ισραηλινών εποικισμών
Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα χαιρετίζει την ενέργεια τριών βουλευτών (κκ. Κουράκης, Δρίτσας και Σακοράφα), να καταθέσουν στη Βουλή ερώτηση που ανοίγει στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, το τεράστιο ζήτημα των προϊόντων από τους παράνομους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ισραηλινούς εποικισμούς.

Το πολιτικό αυτό διάβημα είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας δουλειάς και πιέσεων του παλαιστινιακού και ευρωπαϊκού κινήματος BDS (Μποϊκοτάζ – Απόσυρση Επενδύσεων – Κυρώσεις) και όσων το στηρίζουμε στην Ελλάδα.

Οι ισραηλινοί έποικοι, αφού κλέβουν τη γη, το νερό, τα σπίτια, την εργατική δύναμη και ενίοτε και τις ζωές των Παλαιστινίων, έχει αποδειχθεί ότι συστηματικά κλέβουν και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και κατά πάσα πιθανότητα και το ελληνικό).

Σοβαρή απάντηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για το αν και ποιες ισραηλινές επιχειρήσεις των παράνομων εποικισμών κλέβουν το ελληνικό δημόσιο, φοροδιαφεύγοντας, και ταυτόχρονα εξαπατούν τους Έλληνες καταναλωτές, ακόμα δεν υπάρχει. Αφού το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, δήλωσε αναρμόδιο, η ερώτηση ξανατέθηκε σε 3 υπουργεία: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εξωτερικών και Οικονομικών. Αρχικά απάντησε το Υπ. Εξωτερικών μιλώντας θεωρητικά για το ήδη γνωστό νομικό πλαίσιο χωρίς να απαντά τι γίνεται στην πράξη. Θεωρεί δε ότι «οι εισαγωγές της Ε.Ε. από τις περιοχές αυτές είναι περιορισμένες και δεν κρίνεται ότι τα προϊόντα αυτά εισάγονται σε κλίμακα ικανή να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού». Λες και ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι θέμα ποσότητας και όχι ζήτημα παρανομίας!
Επιπλέον θεωρεί ότι «οι περιπτώσεις διαπίστωσης ανάλογων παραβιάσεων είναι μάλλον σπάνιες σε επίπεδο Ε.Ε.», ισχυρισμό που θα αντικρούσουμε αμέσως παρακάτω.
Το 2010 σε συζήτηση στο Βρετανικό κοινοβούλιο, η βουλευτής των Εργατικών Phyllis Starkey εκτίμησε ότι (παρότι η Βρετανία έχει σχετικά αυστηρότερες διαδικασίες) το 80% των προϊόντων από παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς εισέρχεται στη χώρα της χωρίς δασμούς. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εταιρία καλλυντικών προϊόντων της Νεκράς Θάλασσας Ahava (η οποία εξάγει προϊόντα και στην Ελλάδα) και το πώς αυτή σκανδαλωδώς εμφανίζεται να εξάγει προϊόντα ως «από το Ισραήλ» ενώ είναι πασίγνωστο ότι παράγονται στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Αναφέρθηκε δε σε άρθρο του ισραηλινού περιοδικού για επιχειρήσεις «Globes» που ήδη από το 2006 εξηγούσε πως οι ισραηλινές επιχειρήσεις, τουλάχιστον όσες το όνομά τους δεν προδίδει την καταγωγή τους, αποφεύγουν με πολύ απλό τρόπο τους δασμούς δηλώνοντας μια διεύθυνση εντός Ισραήλ, ενώ τα προϊόντα παράγονται στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Επεσήμανε δε ότι οι ισραηλινοί παραγωγοί, οι ισραηλινοί εξαγωγείς και οι ισραηλινές αρχές, έχουν όλοι τους κοινό συμφέρον να εξαπατούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την προέλευση των προϊόντων.
Σε ερώτηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο το Νοέμβριο του 2010, ανακοινώθηκε ότι οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις «λανθασμένων» δηλώσεων προέλευσης για προϊόντα υπό τη συμφωνία ΕΕ. – Ισραήλ ήταν ως εξής: 2006: 127, 2007: 214, 2008: 20, 2009: 26, 2010 (μέχρι τότε):47.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συντονιστικό Επιτροπών και Συλλόγων για την Παλαιστίνη (ECCP), διερεύνηση των δραστηριοτήτων του – τότε ημι-κρατικού – ισραηλινού εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων Carmel Agrexco από το εμπορικό δικαστήριο του Μονπελιέ της Γαλλίας, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2011, αποκάλυψε ότι τα έγγραφα που συνόδευαν τα προϊόντα από εποικισμούς παρίσταναν ψευδώς ότι μέρος των προϊόντων των εποικισμών είχαν προέλευση μέσα από το Ισραήλ. Επιπλέον η διερεύνηση αποκάλυψε ότι προϊόντα των εποικισμών είχαν αναμιχθεί με προϊόντα προερχόμενα από το Ισραήλ και όλα μαζί είχαν χαρακτηριστεί ως προερχόμενα από το Ισραήλ.
Άρα τα περί σπανίων περιπτώσεων που ισχυρίζεται το Υπ. Εξ. είναι φληναφήματα.
Στη συνέχεια, κάποιες εβδομάδες αργότερα, ήρθε και η απάντηση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών. Αφού εξηγεί τις διαδικασίες, στο τέλος παραδέχεται ότι ήδη έχουν εντείνει τους ελέγχους και «από τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα» τουλάχιστον μία «παρατυπία ψεύδους καταγωγής» έχει διαπιστωθεί. Και διαβεβαιώνει ότι «το αρμόδιο Τελωνείο έχει ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να καταβληθούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι». Φυσικά στην απάντηση του Υπουργείου ούτε καν αναφέρεται το όνομα της εταιρίας. Ούτε υπάρχει μέχρις στιγμής καμία κυβερνητική απάντηση ως προς το ζήτημα της εξαπάτησης, όχι πλέον των τελωνείων, αλλά των καταναλωτών, και ως προς το ζήτημα της σήμανσης των προϊόντων που προέρχονται από εποικισμούς.
Τέλος η απάντηση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι «περί ανέμων και υδάτων»… Καμία αναφορά στα προϊόντα των παράνομων εποικισμών, καμία απάντηση για το ποια εταιρία φέρνει τώρα τα αγροτικά προϊόντα μετά την κατάρρευση της Agrexco που αποδεδειγμένα εξαπατούσε εξάγοντας προϊόντα εποικισμών. Καμία αναφορά στο αν γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια να ελεγχθούν τα ισραηλινά αγροτικά προϊόντα για να διαπιστωθεί αν κάποια προέρχονται από εποικισμούς. Το μόνο ενδιαφέρον στην απάντηση του ΥΠΑΑΤ είναι ότι εκθέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, λέγοντας ότι συμμετείχε στα επιφορτισμένα για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ κοινοτικά όργανα, ενώ εκείνο είχε δηλώσει εξαρχής αναρμόδιο να απαντήσει στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.
Οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού κράτους, που μας τους παρουσιάζουν κάποιοι ως τους σωτήρες μας σε καιρό πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, μάλλον έχουν βάλει κι αυτοί το λιθαράκι τους στη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου, εξαπατώντας και «φοροδιαφεύγοντας», δηλαδή μην πληρώνοντας τους δασμούς που οφείλουν.

Περιμένουμε να δούμε αν οι κυβερνήσεις των μνημονίων, των χαρατσιών και της φονικής λιτότητας, που εξοντώνουν καθημερινά τους Έλληνες εργαζόμενους θα έχουν την τσίπα να απαιτήσουν πίσω τα κλεμμένα από τις ισραηλινές κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις τώρα που φαίνεται να αποδεικνύεται ότι κλέβουν το ελληνικό δημόσιο.

Απαιτούμε κι εμείς ως Σύλλογος Ιντιφάντα από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση παύση των εισαγωγών στην Ελλάδα, κάθε είδους προϊόντων εκείνων των ισραηλινών εταιριών των οποίων το σύνολο ή μέρος της παραγωγής προέρχεται από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς.
Εντάσσοντας αυτή μας την άμεση απαίτηση στο γενικότερο πάγιο αίτημά μας για διακοπή κάθε είδους σχέσης (οικονομικής, στρατιωτικής, πολιτιστικής κ.λπ.) με το Ισραηλινό Απαρτχάιντ, μέχρις ότου σταματήσει ακριβώς να είναι απαρτχάιντ, σταματήσει την κατοχή και συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

(Ταυτόχρονα υπενθυμίζουμε ότι καλούμε τον ελληνικό λαό σε μποϊκοτάζ όλων των ισραηλινών προϊόντων καθώς και τον προϊόντων ξένων πολυεθνικών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν ή κερδίζουν από την κατοχή και το απαρτχάιντ.)

Επειδή όμως δεν έχουμε αυταπάτες ότι η τωρινή ελληνική κυβέρνηση θα σπεύσει να ικανοποιήσει άμεσα τα παραπάνω αιτήματα, σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο οι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εποικισμοί, να εντάσσονται και σε καθεστώς «προνομιακής δασμολόγησης» !! Η (παράνομη) δασμολογική ελάφρυνση των εποικισμών αποτελεί επιπλέον κίνητρο για περαιτέρω επέκταση και πολλαπλασιασμό τους.
Αντίθετα θα πρέπει κάτι τέτοιο, αφού διαφαίνεται ότι συμβαίνει, να σταματήσει άμεσα. Οπότε όχι μόνο θα επιτευχθεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα στους παράνομους εποικισμούς και τις επιχειρήσεις τους, αλλά και θα αποτραπεί η ύπαρξη οικονομικών κινήτρων για επέκταση και πολλαπλασιασμό τους.

Επίσης θεωρούμε αδιανόητο, μέχρις ότου απαγορευτούν πλήρως όλα τα προϊόντα εταιριών που δραστηριοποιούνται στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, (δηλαδή όλα τα προϊόντα εκείνων των ισραηλινών εταιριών των οποίων μέρος ή σύνολο της παραγωγής προέρχεται από τους εποικισμούς), αυτά να βρίσκονται στην ελληνική αγορά φέροντας παρανόμως την ένδειξη ότι προέρχονται από το Ισραήλ, εξαπατώντας τους Έλληνες καταναλωτές. Αντίθετα όχι μόνο αυτή η πρακτική θα πρέπει να σταματήσει άμεσα, αλλά θα πρέπει να επιβληθούν και κυρώσεις σε όσες εταιρίες μέχρι σήμερα έχουν εξαπατήσει το ελληνικό αγοραστικό κοινό.

Όχι στην φοροελάφρυνση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών!
Μποϊκοτάζ στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ !


Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου