Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012
Καλλιέργεια πατάτας με χρήση των Ενεργών Μικροοργανισμών(ΕΜ)
Για τις εφαρμογές των ΕΜ στη γεωργία γενικά, δείτε την ανάρτησή μας: http://topikopoiisi.blogspot.de/2011/09/blog-post_8611.html
Στη συνέχεια θα αναρτήσουμε μια σειρά εφαρμογών των ΕΜ σε διάφορες καλλιέργειες, ξεκινώντας από τη πατάτα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΕΜ
• Προετοιμασία του σπόρου: σε ζεστό και υγρό μέρος βάζουμε τον παταόσπορο μέσα σε καλό και ελαφρύ χούμο. Όταν αποκτήσει ριζούλες και φυλλαράκια είναι έτοιμος για φύτεμα.
• Προετοιμασία του εδάφους: δύο εβδομάδες πριν το φύτεμα απλώνουμε Μποκάσι(το λίπασμα που έχουμε ετοιμάσει με τη χρήση ΕΜ) στο έδαφος και το σκεπάζουμε με ελαφρύ σκάψιμο(ή καλλιεργητή), αφού πρώτα το ψεκάσουμε με αραιωμένο ΕΜα(π.χ.1:100). Αν δεν μπορέσαμε να κάνουμε αυτή την προετοιμασία πριν το φύτεμα, τότε παραχώνουμε Μποκάσι ανάμεσα στις σειρές των φυτεμένων φυτών, ψεκάζοντάς το πριν με αραιωμένο Εμα.
• Στη συνέχεια: κάθε 14 μέρες ποτίζουμε-ψεκάζουμε με αραιωμένο ΕΜα(1: 300). Για προστασία ψεκάζουμε τα φύλλα με ΕΜ5.
• Η συγκομοιδή γίνεται μετά τουλάχιστον 3 βδομάδες, αφότου πεθάνουν τα φύλλα, ώστε να ωριμάσει η φλούδα για να έχουμε καλή συντήρηση. Αν θέλουμε πρώϊμες πατάτες, τότε δεν χρειάζεται να περιμένουμε 3 βδομάδες.
Μετά από 2-3 χρόνια χρήσης των ΕΜ, θα; έχουμε μέχρι και 30% περισσότερη παραγωγή, καλύτερη συντήρηση και διάρκεια, καθώς και μεγαλύτερη βλαστικότητα του σπόρου, αρκεί να διατηρείται σε πολύ κρύες συνθήκες.
Παρασκευή ΕΜ5: σε ένα πλαστικό μπουκάλι(π.χ.1,5 λίτρων) βάζουμε 1 λίτρο νερό μαζί με 100 ml ΕΜ1 και 100 ml (μιλιλίτρα) μελάσσα. Το αφήνουμε να ζυμώσει μια βδομάδα σε ζεστό μέρος,κλειστό το μπουκάλι χωρίς αέρα μέσα(το εξασφαλίζουμε πιέζοντας το μπουκάλι). Προσοχή όμως, θα πρέπει να το ανοίγουμε που και που για να φεύγουν τα αέρια της ζύμωσης.
Μετά τη βδομάδα βάζουμε επιπλέον 100 ml ξύδι και 100 ml αλκοόλ(π.χ. τσίπουρο) και το αφήνουμε να ζυμώσει μέχρι που δεν βγάζει άλλο αέρια ζύμωσης(1-2 βδομάδες).
Στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο κόκκινο πιπέρι και αλεσμένο σκόρδο.
Διατηρείται μέχρι και 4 μήνες σε σκοτεινό-κρύο μέρος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου