Το PSI είναι μόνο ένα πλήγμα για τα CDS.
Σε κάθε περίπτωση όμως η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζεται στην ουσία της με αυτό το PSI:
«Το πρόβλημα είναι ότι δανειζόμαστε 86 δις ευρώ (για στήριξη τραπεζών κ.ά.), προκειμένου να κερδίσουμε 100 δις ευρώ. Άρα, το χρέος δεν μειώνεται. Εξέτασα όλες τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους από το 1900 και μετά. Σε καμία δεν έχει μειωθεί το χρέος μιας χώρας μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Την επόμενη μέρα του PSI το χρέος του ελληνικού Δημοσίου θα έχει μειωθεί από 163% σε 161% του ΑΕΠ... Στην πραγματικότητα, μεταφέρουν το χρέος από τους ιδιώτες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους οποίους θα έχει να κάνει από εδώ και στο εξής η Ελλάδα».
Πάνος Παναγιώτου, Επικεφαλής Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής (GSTA Ltd, WTAEC, Ltd).
Περισσότερα στο
http://tvxs.gr/news/ellada/pligma-stoys-pistotes-me-oxima-tin-ellada
Επίσης: "η ιδέα πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξαντλείται στο PSI και τις ζημιές του ιδιωτικού τομέα και ότι το κούρεμα δεν περιλαμβάνει τον επίσημο τομέα είναι μύθος. Η συμμετοχή του επίσημου τομέα ξεκίνησε πριν το PSI. Η συμφωνία του PSI συνοδεύτηκε από ισχυρά κίνητρα. Και με τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους να έχει περάσει στα χέρια των επίσημων πιστωτών ως το 2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα κοινωνικοποιηθεί σχεδόν πλήρως. Είναι οι επίσημοι πιστωτές που θα απομείνουν για να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος των τεράστιων επιπρόσθετων ζημιών που θα δούμε στο μέλλον καθώς το ελληνικό χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο. Επιπλέον η δεύτερη διάσωση της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα δεν θα είναι και η τελευταία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξανακερδίσει την πρόσβαση στις αγορές για τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια. Έτσι το δημοσιονομικό έλλειμμά της και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να χρηματοδοτούνται με πρόσθετους επίσημους πόρους για όλο το προβλεπόμενο μέλλον.
Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας διαμαρτύρονται βέβαια. Θα αναλάβουν κάποιες ζημιές αλλά περιορισμένες και με βάση την αποτίμηση στην αγορά, η συμφωνία ανταλλαγής τους δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για ενδεχόμενα κεφαλαιακά κέρδη. Πράγματι, το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα αναμένεται να αξίζουν περισσότερα από τα παλαιά δηλώνει ότι αυτό το PSI έχει μεταφέρει περαιτέρω ζημιές στους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας.
Η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα κέρδη στις καλές εποχές – και μέχρι το PSI – ήταν ιδιωτικά ενώ οι περισσότερες ζημιές τώρα κοινωνικοποιούνται. Οι φορολογούμενοι των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας και όχι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα καταλήξουν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών από την παρελθούσα, παρούσα και μελλοντική αφερεγγυότητα της Ελλάδας".
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2012-03-08-22-46-16-2012030854282/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου