Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

"η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, η πρώτη μιας αλληλουχίας" .

Το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο της ελβετικής τράπεζας UBS με τον παραπάνω τίτλο.
Σύμφωνα με το κείμενο η UBS προβλέπει ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα και δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς όπως υποστηρίζει θα χρειαστεί να "κουρευτούν" εκ νέου τα ομόλογα που εξέδωσε πρόσφατα το ελληνικό κράτος ενώ στη νέα διαδικασία αναδιάρθρωσης θα πρέπει να συμμετάσχει και ο αποκαλούμενος "επίσημος τομέας".
Το κείμενο απευθύνεται σε επενδυτές - πελάτες της τράπεζας και αναφέρει ότι "η καθαρή μείωση του χρέους για την Ελλάδα θα ανέλθει μόλις στα 27 δισ. ευρώ το 2012 αφήνοντας τη χώρα σε ένα δρόμο μη εξυπηρετήσιμου χρέους".
Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο: "Συμπεραίνουμε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα αφορά τόσο τα διμερή δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα όσο και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI. Το δεύτερο πακέτο στήριξης βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές παραδοχές μεταξύ των οποίων η εντυπωσιακά αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη και για το δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013".
Η δεύτερη κατά σειρά αναδιάρθρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και εντός του 2012, αλλά σίγουρα μέσα στο 2013. Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η αλληλουχία αναδιαρθρώσεων και επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους θα σημαίνει ότι "η Ελλάδα θα πρέπει μάλλον να αποχωρήσει από την ευρωζώνη".

Εντωμεταξύ, όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα της Φρανκφούρτης Algemeine(19.3.12), το ΔΝΤ προειδοποιεί τους ευρωπαίους ιθύνοντες ότι η Ελλάδα, ακόμη και αν η κυβέρνηση υλοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις του προγράμματος προσαρμογής, απειλείται την περίοδο από το 2015 έως το πρώτο τρίμηνο του 2016 με οικονομική τρύπα από 8 έως 21 δισεκατομμύρια ευρώ.
Υποστηρίζει μάλιστα ότι: 8,3 δισεκατομμύρια της οικονομικής τρύπας θα καλύπτεται από το δάνειο του ΔΝΤ των 28 δισ. €. Το ΔΝΤ αναμένει ότι το υπόλοιπο ποσό έως και 13 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί από τις χώρες της ευρωζώνης ή την ίδια την Ελλάδα, αν βρει το δρόμο της επιστροφής στις κεφαλαιαγορές. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα λήγει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, ενώ αντίθετα το πρόγραμμα των χωρών της ευρωζώνης θα διαρκέσει μόνο μέχρι το τέλος της 2014.
Η αναμενόμενη λοιπόν από το ΔΝΤ τρύπα για το διάστημα μετά το 2014 δεν χρηματοδοτείται προς το παρόν από τις χώρες του ευρώ.

2 σχόλια:

  1. Νεότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ δείχνουν ότι μέσα απο τα "μνημόνια" και το χρέος θα μας έχουν "δεμένους" για πολλά-πολλά επόμενα χρόνια, αν δεν αποφασίσουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση σα λαός:

    ΔΝΤ: Κενό 32 με 67 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
    Χρηματοδοτικό κενό, που κυμαίνεται από 32 έως 67 δισ. ευρώ, εντοπίζει για τη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2014, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
    Έγγραφα του ΔΝΤ που επικαλείται το Dow Jones Newswires εκφράζουν την ανησυχία του Ταμείου, που δεν αποκλείει εκ νέου ενίσχυση προς την Ελλάδα.
    Κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ πάντως, η Αθήνα ενδέχεται να μπορέσει να καλύψει εν μέρει τις ανάγκες τις από τις αγορές, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
    "Οι προοπτικές για μία επιστροφή στην αγορά γίνονται ακόμα λιγότερο βέβαιες".
    Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κατά τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με ομόλογα μικρής διάρκειας υψηλού επιτοκίου καθώς το ιστορικό της χώρας θα αποθαρρύνει αρχικά τις εκδόσεις μεγάλης διάρκειας γεγονός που θα αποτελέσει ένδειξη συνέχισης της εξάρτησης από την επίσημη χρηματοδότηση.
    Με την έκθεση του ΔΝΤ στην Ευρώπη και στην Ελλάδα κοντά στο μέγιστο επίπεδο, το ταμείο υποθέτει πως η επιπλέον βοήθεια θα προέλθει από την Ευρωζώνη.
    Ωστόσο, καθώς το ΔΝΤ θεωρεί τους κινδύνους για την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή του προγράμματος εξαιρετικά υψηλούς σκιαγράφησε ένα εναλλακτικό σενάριο βάσει του οποίου οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις θα καθυστερήσουν ενδεχομένως έως τρία χρόνια και οι ιδιωτικοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν με βραδύτερο ρυθμό από το προβλεπόμενο λόγω περιορισμών στις αγορές και πολιτικών εμποδίων.
    Σύμφωνα με το σενάριο ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα φτάσει το 171% το 2014 αντί του 160% ενώ το 2020 θα φτάσει το 146% αντί το 117% το οποίο προβλέπεται στην πρόσφατη συμφωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρέγκλινγκ: Η Γερμανία επωφελείται από την κρίση

    Δεν υπάρχουν δώρα, ούτε μόνιμες μεταφορές χρημάτων» στην Ελλάδα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας: «μην έχετε την εικόνα μίας Ελλάδας ως βαρέλι χωρίς πάτο». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ οι Γερμανοί φορολογούμενοι για τα προγράμματα στήριξης και ότι η Γερμανία επωφελείται από την κρίση.

    Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «τα προγράμματα στήριξης δεν έχουν στοιχίσει προς το παρόν ούτε ένα ευρώ στον Γερμανό φορολογούμενο. Αντίθετα, η Γερμανία έχει επωφεληθεί από την κρίση καθώς περισσότερα κεφάλαια εισρέουν στη χώρα. Έτσι οδηγείται σε χαμηλότερο επίπεδο το κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με έρευνες, η Γερμανία, συνεπεία της κρίσης, πληρώνει λιγότερους τόκους κατά 15 δισ. ευρώ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή