Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ολοκληρώθηκε με την Ελλάδα να είναι σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, αλλά ο ISDA προς το παρόν τουλάχιστον δεν κρίνει πως υπάρχει πιστωτικό γεγονός. Μέσα σε αυτό κλίμα, προχωράει η ανταλλαγή των ομολόγων και αυτή τη εβδομάδα θα γνωρίζουμε σε τι ποσοστό θα συμμετέχουν οι "διεθνείς επενδυτές".
Μεγάλο σκεπτικισμό έχει προκαλέσει συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στους προσεκτικούς παρατηρητές της διεθνούς αγοράς ομολόγων μέσα και έξω από την Ελλάδα καθώς οι τελική όροι που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στην πρόσκληση για τη συμμετοχή των κατόχων και ελληνικών ομολόγων περιέχουν κάποια στοιχεία που οι καλοπροαίρετοι παρατηρητές χαρακτηρίζουν επιεικώς «δύσκολα επιτεύξιμα» και οι ανά τον κόσμο θιασώτες της συνομωσιολογίας ως την τελική πόρτα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με βάση την πεποίθηση ότι τελικά η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων, το γνωστό μας PSI, είναι κατασκευασμένη για να αποτύχει.!
Περισσότερα στο:
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/--9-------psi--2012030453720/
Εντωμεταξύ:
Οι ευρωπαίοι αντιμέτωποι με τη σύγχρονη εκδοχή της «Λερναίας Υδρας»
Οι ευρωπαίοι μπορεί να θεώρησαν πως έφυγε από πάνω τους ένα σημαντικό βάρος, που λέγεται Ελλάδα, μετά τα όσα αποφασίστηκαν στα δύο τελευταία Eurogroup. Ωστόσο η ανακούφιση που πιθανόν ένιωσαν, δεν πρέπει να κράτησε για πολύ, καθώς «έσκασαν» δυσάρεστα νέα από την Ισπανία, την Πορτογαλία και εσχάτως από την Ολλανδία. Αποδεικνύεται λοιπόν πως μέχρι στιγμής οι αξιωματούχοι έχουν κάνει μία «τρύπα στο νερό» και οι όποιες αποφάσεις έχουν λάβει δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Δεν θα ήταν υπερβολή κάποιος να ισχυριστεί πως οι ευρωπαίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία νέα εκδοχή της «Λερναίας ΄Υδρας». Εκεί που κόβουν ένα κεφάλι της κρίσης, ξεπετάγονται νέα, ακόμα πιο επικίνδυνα. Αναμφίβολα για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικοί της Ευρώπης, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις Λισαβόνα και Μαδρίτη προκειμένου να αποτρέψουν ένα πτωτικό σπιράλ παρόμοιο με εκείνο που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κάνουν εκκλήσεις για περισσότερα κεφάλαια διάσωσης και περισσότερο χρόνο, εν μέσω προειδοποιήσεων για έντονα ρήγματα στην εύθραυστη κοινωνική υποστήριξη του προγράμματος προσαρμογών.
Περισσότερα:
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/--------l-r--2012030453719/
Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου