Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ 8-9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013, ΛΟΝΔΙΝΟΑπό τις εξεγέρσεις στη Βόρειο Αφρική έως τις συνελεύσεις στην Ισπανία και την εξάπλωση του Occupy Movement, νέα κοινωνικά κινήματα αναδύθηκαν ανά τον κόσμο. Οι δομές μας, οι τρόποι οργάνωσής μας και οι τακτικές μας βρίσκονται ακόμα σε εμβρυϊκή μορφή: δουλεύοντας μέσω πειραματισμών και μαθαίνοντας από τις αναπόφευκτες δυσκολίες. Για να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε αυτές τις διαδικασίες, είναι σημαντικό να βρεθούμε μαζί ώστε να σκεφτούμε πάνω σε αυτές και να χτίσουμε το όραμά μας.

Επομένως, σας καλούμε να συμμετάσχετε στο GlobalSkillsXChange στο Λονδίνο, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις 8 και 9 Ιουνίου και θα ακολουθήσει μια εβδομάδα δράσεων και κινητοποιήσεων για τη δημοκρατία, ενάντια στην προσεχή Συνάντηση των G8, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουνίου στην Ιρλανδία. Θα μοιραστούμε εργαλεία, δεξιότητες και εμπειρίες που θα φέρουμε πίσω στους τοπικούς αγώνες μας, καθώς θα καθορίζουμε κοινές δράσεις για παγκόσμια συνεργασία – προχωρώντας ένα βήμα πιο μακριά από τον καπιταλισμό και την ψευδοδημοκρατία κι ένα βήμα πιο κοντά σε ένα δίκαιο, βιώσιμο μέλλον.

Η συνάντηση θα εστιάσει σε 4 άξονες:
  • Πραγματική δημοκρατία, συνελεύσεις και οριζόντια οργάνωση
  • Οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εναλλακτικές
  • Στρατηγικές αντίστασης και δράσης
  • Οn line πλατφόρμες/πόροι/εργαλεία

Προσκαλούμε συμμετοχές απ’όλο τον κόσμο και συμβολή σε νέες ιδέες αντίστασης. Αν έχετε ένα εργαστήριο ή μια δραστηριότητα να προτείνετε, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο globalskillsxchange@gmail.com ή να την υποβάλλετε εδώ έως 15 Μαϊου 2013.

Σας προσκαλούμε να έρθετε στο Λονδίνο, καθώς δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην πρόσωπο-με-πρόσωπο αλληλεπίδραση, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ατόμων και των συλλογικοτήτων. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι δε θα είναι εφιτκό για τον καθένα να έρθει και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να εξασφαλίσουμε on line πρόσβαση.

Επίσης, χτίζουμε μια open source, ελεύθερα προσβάσιμη, on line πλατφόρμα που μπορεί να γίνει μια έμπνευση και σημείο αναφοράς για όλους εκείνους που, μέσω των δράσεών τους, θέλουν να συμβάλλουν σε μια ριζική αλλαγή. Επομένως, καλούμε online συμβολή και συμμετοχή απ’ όλο τον κόσμο στα παραπάνω θέματα, σε οποιοδήποτε format πιο κατάλληλο για εσάς (βίντεο, podcast, online φυλλάδια, info-graphics, άρθρα, μελέτες, κλπ).

Καθώς αυτή η πρωτοβουλία αναπτύσσεται μέσω μιας ανοιχτής συμμετοχικής διαδικασίας, εάν θα θέλατε να εμπλακείτε, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στη λίστα μέηλ και τις εβδομαδιαίες online συναντήσεις μας δημοσιευμένες στο σάιτ μας.

Τέλος, ελπίζουμε αυτή η συνάντηση/εκδήλωση να αποτελέσει ένα σκαλοπάτι σε ένα μακροχρόνιο έργο. Προσβλέπουμε στην από κοινού οικοδόμησή του, καλωσορίζοντάς σας στο Λονδίνο και συνεχίζοντας τη συνεργασία μας πέρα από αυτό.

Ακολουθείστε μας:
Λάβετε μέρος στις online συναντήσεις:
Κάθε Τρίτη από τις 7 Μαϊου, 19.00 μ.μ. ώρα Αγγλίας, 20.00 μ.μ. Ηπειρωτική Ευρώπη
Ελέγξτε την τοπική ώρα εδώ: http://www.timeanddate.com/worldclock/converter.html
Server: Occupytalk.org > Assemblies & roundtables > OPEN SPACE
Πως να χρησιμοποιήσετε το Mumble: http://www.global-square.net/how-to-join
*Άλλες προγραμματισμένες δράσεις:
They owe us!:  http://theyoweus.org.uk/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου