Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Το Επιμελητήριο, το παραεμπόριο, η ξενοφοβία και η αλήθειατου Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου,
Δημοτικού Συμβούλου Κατερίνης
    
 Ιδιαίτερη επιμονή δείχνει και εφέτος η ηγετική ομάδα του Επιμελητηρίου Πιερίας και ο Πρόεδρός του, στην καταπολέμηση του πλανόδιου παραεμπορίου, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα μεγάλα προβλήματα τόσο των επαγγελματιών όσο και της οικονομίας, επιμένοντας σε ένα μάλλον πιασάρικο θέμα με τελικό στόχο τους φτωχοδιάβολους οικονομικούς μετανάστες.

    Τη ώρα που η ύφεση διανύει τον 6ο   χρόνο με ποσοστά που ξεπερνάν αθροιστικά και αυτά της κατοχής από τους Γερμανούς, με μείωση των εισοδημάτων γύρω στο 50%, με ανασφάλιστους και χωρίς ιατρική περίθαλψη το 80% των επαγγελματιών και των οικογενειών τους, ενώ τους χρεώνονται από τα Ταμείο εισφορές υγείας την οποία δεν δικαιούνται, με τα νέα επώδυνα φορολογικά μέτρα για τους επαγγελματίες, με την κοροϊδία του επιδόματος ανεργίας των επαγγελματιών με προϋπόθεση  να μην χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, με την κοροϊδία των δανείων επανεκκίνησης αρκεί να μην έχουν περάσει το τραπεζικό πλαφόν, με  τα χαράτσια, τους φόρους των ακινήτων αλλά και τη νέκρα στην αγορά σαν αποτέλεσμα της καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος, μια αφαίμαξη της οικονομίας  για να πληρωθούν οι ληστρικοί τόκοι και τα δάνεια της Τρόικα.

       Και σ΄ ένα υποταγμένο  κράτος όπου η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει ούτε για τον αριθμό των δόσεων των οφειλών στην Εφορία, ούτε ακόμα για τον ΦΠΑ της εστίασης αν πρώτα δεν πάρει το okay από τους ξένους δυνάστες της Τρόικα.

       Για αυτά τα προβλήματα που είναι προβλήματα ύπαρξης  των επαγγελματιών, προβλήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά και προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, δεν είδαμε ημερίδες , κινητοποιήσεις και αντιδράσεις.

     Φαίνεται ότι κάποιοι με βάσει τις κομματικές τους προτιμήσεις, τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αλλά και της θέσης τους να  προσεγγίζουν την κάθε κυβέρνηση, αρνούνται να δουν υπεύθυνα και  κατάματα την πραγματικότητα, να αντιπαρατεθούν με την ουσία των προβλημάτων, να έρθουν σε ρήξη με τις αιτίες τους και πετώντας την μπάλα στην εξέδρα προσπαθούν να ασχοληθούν με το έλασσον.  Αλλά και από αυτό ασχολούνται μόνο με την ουρά του.

   Γιατί κύριοι του Επιμελητηρίου όσο δεν υπάρχει λαϊκό εισόδημα, δεν μπορεί να υπάρχει αγορά ( εκτός από τις αγορές των τουριστών), και ο καταναλωτής δεν θα αγοράζει ή θα αγοράζει όχι μόνο το πιο φθηνό, αλλά θα παραβλέπει  και άλλους δείκτες όπως υγιεινή, ασφάλεια νομιμότητα κλπ. Και αυτός είναι νόμος της οικονομίας. Και πιθανά αύριο λόγω και της ανεργίας πλανόδιοι πωλητές θα είναι οι ίδιοι οι Έλληνες, στερώντας έτσι την ρατσιστική βάση κάποιων για την  καταδίωξη του πλανόδιου  παραεμπορίου.

     Ακόμα κύριοι του Επιμελητηρίου πριν το εμπόρευμα φθάσει στον πλανόδιο, έρχεται στεγασμένο με καράβια στα λιμάνια, μπαίνει σε αποθήκες, μεταφέρεται με αυτοκίνητα και φθάνει είτε σε καταστήματα όπου πωλείται ως επώνυμο, είτε καταλήγει στον πλανόδιο οικονομικό μετανάστη στις ακτές της Πιερίας μας.
      Ως εκ τούτου υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για όποιον θέλει να  συλλάβει το παραεμπόριο να το κάνει , είτε στο λιμάνι, είτε στις αποθήκες, είτε στην μεταφορά. Επειδή όμως τα λεφτά είναι πολλά, τα συμφέροντα μεγάλα, και οι ιδιοκτήτες επώνυμοι Έλληνες και ξένοι, υπεράνω ελέγχου και κριτικής, τα βάζουμε με τους φτωχοδιάβολους οικονομικούς μετανάστες σαν την μόνη  αιτία και λύση του κακού.

     Και επειδή κάποιοι ηρωοποιούν δράσεις της Χρυσής Αυγής και των ομάδων κρούσης αλήθεια για όσους είδαν το χαραγμένο με σπασμένο μπουκάλι μπύρας πρόσωπο του 14χρόνου Αφγανού, το έγκλημα αυτό είναι λιγότερο αποτρόπαιο αν ο κακοποιηθείς ήταν πλανόδιος  πωλητής του παραεμπορίου;

      Όμως για το στεγασμένο παραεμπόριο κύριε Πρόεδρε; Είστε ως επιμελητήριο  υπέρ της ίδιας συχνότητας ελέγχων για το στεγασμένο και για το πλανόδιο παραεμπόριο; Για να μην αγοράζουμε κύριε Πρόεδρε εδώ στην Κατερίνη επώνυμα προϊόντα που  η ετικέτα τους να έχει γραφεί πάνω από την ετικέτα made in china!  Και  ακόμα συμφωνείτε υπέρ της στελέχωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών ή θα πρέπει αυτές να εγκαταλείψουν τα άλλα τους καθήκοντα ασχολούμενοι μόνο με το πλανόδιο παραεμπόριο;

    Όμως τα άλλα  είναι τα μεγάλα προβλήματα των επαγγελματιών, για τα οποία πρέπει να αγωνιστούν μαζί με το λαό και πρώτα από όλα για την κατάργηση του μνημονίου.    

    Και παράλληλα οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, στηριγμένο στις δυνάμεις μας, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας και σε όφελος των πολλών.

Κατερίνη  19-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου