Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

«Επιτροπή για την Καταγραφή της Κατάστασης στον Δήμο Βύρωνα»Ανακοίνωση


Μετά από έγγραφο του Γ.Γ της Αποκ. Διοίκησης Αττικής 
 ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Γενικεύεται η αμφισβήτηση - Πυρά από παντού δέχεται το σάπιο καθεστώς της αδιαφάνειας και της απολυταρχίας της Δημοτικής Αρχής Χαρδαλιά, που στηρίζεται από το κόμμα της Ν.Δ


ΤΟ ΣΔΟΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ  ΑΣΥΔΟΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΒΑΛΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΒΥΡΩΝΙΩΤΕΣ 350.000 ΕΥΡΩ!!....

Με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που υπογράφεται από τον Γ.Γ Δημήτρη Καλογερόπουλο, και απευθύνεται στο Υπουργείο Οικονομικών, ζητείται η «διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στον Δήμο Βύρωνα και τα νομικά πρόσωπα αυτού» για την αξιολόγηση σχετικών με την οικονομική διαχείριση καταγγελιών. Η παρέμβαση του Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής έρχεται μετά από έγγραφες καταγγελίες του Δημήτρη Σουλιώτη, που στάλθηκαν στα αρμόδια υπουργεία, το ΣΔΟΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τον Επιθεωρητή Δημόσια Διοίκησης κ. Ρακιντζή και άλλους φορείς και αφορούσαν συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις τόσο της Διοίκησης του Οργανισμού Πολιτισμού και άθλησης του Δήμου Βύρωνα όσο και του ίδιου του Δημάρχου ( και άλλων δημοτικών υπηρεσιών και προσώπων), που σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση των υπό έλεγχο νομικών προσώπων του Δήμου. 

Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες, μεταξύ των άλλων, αφορούσαν κύρια την ύπαρξη παράνομου τραπεζικού λογαριασμού και αδιαφανή διαχείριση των οικονομικών του πρώην Αθλ. Οργανισμό Δήμου Βύρωνα (ΑΟΔΒ) επί προεδρίας Μαρίας Βυρίνη (στέλεχος της Ν.Δ) αλλά και πιο πριν ενώ περιελάμβαναν και καταγγελίες για την δόλια εξαπάτηση διοικητικών οργάνων, καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, κατάχρηση εξουσίας, άρνηση παράδοσης στοιχείων σε μέλη της Διοίκησης του Α.Ο, ανωμαλίες και ενδεχόμενο παράνομο καθεστώς διαφημιστικών εισπράξεων, αδιαφάνεια, παραβιάσεις του δημόσιου λογιστικού, παρανομίες και μη έγκριση οικονομικών προϋπολογισμών και απολογισμών, παράνομη χρηματοδότηση οργανώσεων και ιδιωτών, αναθέσεις έργων έξω από κάθε νομιμότητα και δημοκρατική διαδικασία, παράνομες χρηματοδοτήσεις της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ», μια  ΜΚΟ που ελέγχεται αποκλειστικά από πολιτικά στελέχη της Ν.Δ και παράγοντες της Δημοτικής Αρχής Βύρωνα. Υπενθυμίζουμε ότι όπως έχει γραφτεί και δεν έχει διαψευστεί, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ κατηγορείται για σοβαρές διαχειριστικέ και άλλες παρανομίες, ενώ ο φάκελός της βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στον εισαγγελέα,  για οικονομικά σκάνδαλα, μαύρη εργασία κλπ. Σημειώνουμε ότι παρά την βαρύτητα των καταγγελιών,  η δικαιοσύνη δεν φαίνεται να βιάζεται (!) ενώ η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ τηρούν σιγή ιχθύος παρέχοντας πλήρη συγκάλυψη στα σκάνδαλα και στα στελέχη της Ν.Δ αλλά και τα άλλα κυκλώματα της πολιτικής εξαχρείωσης του συστήματος και των πολιτικών εκπροσώπων του.

Η γενική απροθυμία και η χρονική καθυστέρηση, που σημειώνεται στη παρέμβαση των οργάνων της πολιτείας και οι «πονηρές» διατυπώσεις του εγγράφου του Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, δείχνουν ότι η κυβέρνηση και τα όργανα ελέγχου δεν θέλουν στην πραγματικότητα να προχωρήσουν στην πάταξη της ανομίας και ότι στην  κυριολεξία, κάτω από ένα κλίμα γενικής κατακραυγή και υποψίας, σέρνονται σε διαδικασίες  προσχηματικών ελέγχων, με σκοπό  να συσκοτίσουν την αλήθεια και να αφήσουν ατιμώρητο το «αδελφό» καθεστώς της σήψης και της παρακμής στον Δήμο Βύρωνα και όχι μόνο….. 

Η Επιτροπή για την Καταγραφή της Κατάστασης στον Δήμο Βύρωνα

Βύρωνας 28.4.2013         

Πληροφορίες
Δ. Σουλιώτης, υπεύθυνος επιτροπής
210 -76 28 209
6977-747431

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου