Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Ιδιωτικοποίηση και των ανθρώπινων γονιδίων!Η εταιρεία που αγόρασε το ελαττωματικό γονίδιο της Τζολί
Το ελαττωματικό γονίδιο που εντοπίσθηκε στην Αντζελίνα Τζολί και η ύπαρξή του την οδήγησε στη διπλή προληπτική μαστεκτομή για την αποφυγή εξαιρετικά υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, αποτελεί αντικείμενο έντονης δικαστικής διαμάχης στις ΗΠΑ, όπου μια εταιρεία βιοτεχνολογίας διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα επί του γονιδίου.
Οι αποκαλύψεις της χολιγουντιανής σταρ την Τρίτη στους New York Times δεν αναμένεται να επηρεάσουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που πρέπει να αποφανθεί τον ερχόμενο μήνα σχετικά με τη δικαστική διαφορά που φέρνει αντιμέτωπους την εταιρεία Myriad Genetics με οργανώσεις γιατρών, ασθενών και υπερασπιστών των ελευθεριών, που αρνούνται ότι δικαιώματα αποκλειστικότητας μπορεί να ισχύουν επί των γονιδίων.
Δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέτρεψε τον περασμένο Αύγουστο στην Myriad Genetics να θεμελιώσει δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για τα μεμονωμένα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία απαντώνται στους περισσότερους τύπους κληρονομικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Η Myriad έχει καταθέσει εννέα άδειες εκμετάλλευσης ευρεσιτεχνίας επί των δύο αυτών γονιδίων, τα οποία απομόνωσε κατά τη δεκαετία του '90, και εκ του γεγονότος αυτού διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα της έρευνας επί των γονιδίων αυτών.
Ερευνητές, γιατροί και γυναίκες που πάσχουν ή έχουν κατά το παρελθόν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών θεωρούν ότι το μονοπώλιο της Myriad Genetics εμποδίζει την ανάπτυξη και άλλων ιατρικών τεστ και την έρευνα στον τομέα αυτόν. Έχουν καταθέσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο επελήφθη τον Νοέμβριο και τον περασμένο μήνα άκουσε τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών.
Οι συνήγοροι της πλευράς της προσφυγής υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την κίνηση της Αντζελίνα Τζολί, η οποία αναφέρθηκε στο άρθρο της στους Νew York Times στο απαγορευτικό για ορισμένες γυναίκες κόστος της εξέτασης για τον εντοπισμό των γονιδίων αυτών.
Η χολιγουντιανή ηθοποιός εξήγησε ότι το τεστ κοστίζει 3.000 δολάρια, γεγονός που αποτελεί κατά τη γνώμη της «εμπόδιο για μεγάλο αριθμό γυναικών». Η εταιρεία Myriad Genetics, με έδρα τη Γιούτα, έχει αυτή τη στιγμή το μονοπώλιο των τεστ.

Σχόλιο: και στη προηγούμενη ανάρτησή μας το ζήτημα αφορά στο μεγάλο πρόβλημα της γενετικής μηχανικής και τις παρεμβάσεις της στις διάφορες μορφές ζωής, από τα φυτά(μεταλλαγμένα), μέχρι τα ζώα(κλωνοποίηση κ.λπ) και τον ίδιο τον άνθρωπο(κλωνοποίηση, βλαστικά κύτταρα, γενετικά τεστ κ.λπ). Κατά την άποψή μας πρόκειται για μια πολύ χοντροκομένη ακόμα τεχνολογία, που βιάζονται όμως να εφαρμόσουν τις εμπορικές της δυνατότητες, γιατί αποφέρει μεγάλα κέρδη στις εταιρείες βιοτεχνολογίας και τους γενετιστές επιστήμονές τους. Ειδικά η άποψη ότι για κάθε αρρώστεια στον άνρθωπο είναι υπεύθυνο και ένα γονίδιο, αμφισβητείται από πολλούς ανεξάρτητους επιστήμονες. Για περισσότερα δείτε το κεφάλαιο 6.2 στο βιβλίο της Τοπικοποίησης:

Βιοτεχνολογία: οι καινούργιες ιδέες για τη ζωή,  η «νέα ευγονική», ο «μετάνθρωπος» και η προοπτική της τεχνοφασιστικής κοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου