Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

UBUNTU(Αλληλεγγύη) στη φυλή των Μασάι

Bild
  Η κυβέρνηση της Τανζανίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εκδιώξει χιλιάδες οικογένειες Μασάι από τη γη τους προκειμένου να φτιάξει ένα διάδρομο άγριας ζωής σε μία έκταση 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα σύνορα του εθνικού πάρκου του Σερενγκέτι. Οι Μασάι, μία από τις αρχαιότερες φυλές της Αφρικής, θα εκδιωχτούν από τα εδάφη του Loliondo, όπου  σχεδιάζεται να γίνει ο διάδρομος, χάνοντας έτσι την προγονική τους γη και την πρόσβαση στα βοσκοτόπια όπου έβοσκαν τα κοπάδια τους ζώντας τον πατροπαράδοτο νομαδικό βίο. Σήμερα, από τον πάνω από ένα εκατομμύριο πληθυσμό των Μασάι της Τανζανίας, τουλάχιστον 66.000 ζουν στα 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιφέρειας του Loliondo. Ο σχεδιαζόμενος διάδρομος θα περιορίσει τη γη τους σχεδόν κατά 40%. Η ορεινή περιοχή του Loliondo εξαπλώνεται μεταξύ των δύο διαμαντιών της τουριστικής βιομηχανίας της Τανζανίας- στα δυτικά εκτείνεται το εθνικό πάρκο του Σερενγκέτι και στα νότια η προστατευόμενη περιοχή του Ngorongoro. Στα ανατολικά βρίσκονται τα αλατούχα εδάφη της λίμνης  Natron, ενώ στα βόρεια είναι τα σύνορα με την Κένυα.  Ο πρόεδρος της Τανζανίας Jakaya Kikwete δεν άφησε περιθώρια για παρεξηγήσεις όταν εσχάτως δήλωνε δημοσίως: »ο νομαδικός βίος δεν είναι παραγωγικός» (sic).

Η αποκαλυπτική αυτή δήλωση δείχνει ότι ο σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία της άγριας ζωής με την οποία, εξάλλου, οι ίδιοι οι Μασάι συνυπάρχουν επί αιώνες ζώντας σε κοινότητες οι οποίες σέβονται ως συντρόφους τα άγρια ζώα, προστατεύουν δε και συντηρούν το ευαίσθητο οικοσύστημα. Ο σκοπός είναι να »αναπτύξουν τουριστικά» την περιοχή, δίνοντας την προς εκμετάλλευση στην Ortello Business Corporation των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, μία εταιρεία που εδρεύει στο Ντουμπάι και εξειδικεύεται στο σαφάρι για γαλαζοαίματους και βαθύπλουτους μεγιστάνες που δίνουν νόημα στη ζωή τους πυροβολώντας λιοντάρια και λεοπαρδάλεις. Το εμπόδιο στο τεκταινόμενο αναπτυξιακό όργιο είναι οι Μασάι, ο πολιτισμός τους και ο »αντιπαραγωγικός» τρόπος ζωής τους που εξασφαλίζει μεν σε αυτούς την αυτάρκεια αλλά δεν φέρνει βασιλικούς παράδες από τους πρίγκιπες και τους μονάρχες της Μέσης Ανατολής. Το 2009, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να εκκαθαρίσει την περιοχή για να την παραδώσει στους καυλοπυρέσσοντες κυνηγούς, οι Μασάι αντιστάθηκαν, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και εκατοντάδες από αυτούς συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν. Πέρυσι ελικόπτερα με VIP γαλαζοαίματους επιβάτες πετούσαν πάνω από την περιοχή και αποδεκάτιζαν τα πουλιά στα δέντρα φέρνοντας ένα εύγλωττο μήνυμα πολιτισμού στους οπισθοδρομικούς Μασάι. Πέρυσι,όταν διέρρευσε το σχέδιο, σχεδόν ένα εκατομμύριο ηλεκτρονικές υπογραφές συγκεντρώθηκαν από την οργάνωση Avaaz για την αποτροπή του. Όπερ και εγένετο. Το σχέδιο μπήκε προσωρινά στο ράφι. Μόλις ατόνησε, όμως, η διεθνής προσοχή, το σχέδιο ανασύρθηκε και η κοινότητα των Μασάι σε συνεργασία με την Avaaz σπεύδει και πάλι να συγκεντρώσει υπογραφές.  Αυτά συμβαίνουν στην Τανζανία, αλλά μη νομίσεις, αναγνώστη, ότι αφορούν μόνο τους Μασάι. De te fabula narratur (= για σένα μιλάει ο μύθος). Στην περίπτωσή μας έχουμε, αντί για κυνηγούς, χρυσοθήρες και άλλους πλιατσικολόγους γαβριασμένους επενδυτές.
Κώστας Τσόγιας
Κοινοποίησέ το!
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου