Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΝΗΣ (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ)Από τον φίλο Κώστα, που συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, ενημερώθηκα για την ύπαρξη του σημαντικού τοπικού συλλόγου ΠΕΡ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ:
 
Είμαστε ένας τοπικός σύλλογος , (με έδρα το Γύθειο Λακωνίας), που αγαπάμε τη Μάνη και την ιδιαίτερη κουλτούρα της, τρέφουμε ιδιαίτερο σεβασμό για το περιβάλλον και μας αρέσουν οι καλές τέχνες και ο πολιτισμός. Πιστεύουμε πως η μικρή συμβολή του καθενός, αν ευαισθητοποιηθεί, μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης αρκετών προβλημάτων. Ευελπιστούμε να είμαστε ένα ζωντανό κύτταρο της Μάνης, με συμμετοχή και προσφορά στα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Το χαϊδευτικό μας είναι... «ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ»!

2η Γιορτή Άνοιξης - Ανταλλαγή σπόρων στην Καρδαμύλη

 Στις 10 Μαρτίου 2013 ο Φυσιολατρικός, Πολιτιστικός, Εξωραϊστικός, Εθελοντικός Σύλλογος «ΓΑΙΑ» και o Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης «ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ» συνδιοργάνωσαν τη δεύτερη Γιορτή της Άνοιξης, τη γιορτή των σπόρων, συμμεριζόμενοι απολύτως την προβληματική του «ή θα είμαστε ήσυχοι, ή θα είμαστε ελεύθεροι» που έθεσε πολύ εύστοχα η μεσσήνια καλλιεργήτρια κα Χ. Καραλέκα.

Δεκάδες καλλιεργητές από όλη την Πελοπόννησο ήρθαν στην Καρδαμύλη για να ανταλλάξουν αλλά και να μοιράσουν σπόρους σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τις παραδοσιακές καλλιέργειες φυτών με αυθεντικούς και όχι υβριδικούς σπόρους, έτσι ώστε οι ΝΤΟΠΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ φυτών πολλές από τις οποίες (κυρίως κηπευτικών) έχουν σχεδόν χαθεί να μπορέσουν να επιβιώσουν. Παράλληλα, οι περίπου 500 συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, να ενημερωθούμε και να γιορτάσουμε όλοι μαζί τον ερχομό της άνοιξης.

Όλη αυτή η προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης των ντόπιων ποικιλιών έγινε αφενός για να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το ελάχιστο που μας έχει απομείνει από τη ντόπια βιοποικιλότητα, άλλωστε μόλις σε μια γενιά έχουν χαθεί χιλιάδες ποικιλίες που πια δε θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε όσο κι αν προχωρήσουμε τεχνολογικά, αλλά και γιατί πιστεύουμε πως παίρνοντας σπόρους χιλιετιών από το χέρι του παππού και της γιαγιάς στο δικό μας χέρι και σπέρνοντάς τους, σπέρνουμε και φυτεύουμε την ελπίδα, τη μνήμη, τη χαρά, ασπίδα στην απελπισία και στο φόβο και όπλο ενάντια σε όσους θέλουν να ελέγξουν το μέλλον, μέσω της διατροφής μας.

Αυτά λοιπόν τα ταπεινά σποράκια που δίνονται χωρίς χρήματα από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδία και που μπορούν να μας θρέψουν στα δύσκολα χρόνια που ζούμε και θα ζήσουμε, που μπορούν να μας δώσουν τη δυνατότητα να εναντιωθούμε στα συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών που θέλουν να ελέγξουν πλήρως τη διατροφή μας, έφεραν πιο κοντά εκατοντάδες ανθρώπους από τη Λακωνία, τη Μεσσηνία και όλη την Πελοπόννησο στην όμορφη Καρδαμύλη.

Επισκέπτες και καλλιεργητές αγκάλιασαν την εκδήλωση με ενδιαφέρον, μοιράστηκαν κοινές αγωνίες, εξέφρασαν ερωτήματα. Η τόσο μεγάλη και ουσιαστική συμμετοχή απέδειξε πως πράγματι πολλοί άνθρωποι συμμερίζονται τις ανησυχίες μας και συχνά χρειάζεται μόνο το ερέθισμα για να τις εκφράσουν και να αγκαλιάσουν με ενδιαφέρον προτάσεις και λύσεις.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, μίλησαν ο κος Ροίκος Θανόπουλος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τις τοπικές ποικιλίες και τη σημασία τους, ο κος Νίκος Καρράς βιοκαλλιεργητής, για τη Βιοδυναμική-ομοιοδυναμική καλλιέργεια και τις πρακτικές της εφαρμογές, η κα Χριστίνα Καραλέκα, βιοκαλλιεργήτρια και σποροφύλακας για τη σποροφύλαξη, ο κος Δημήτρης Δημητριάδης βιοκαλλιεργητής και γεωπόνος, για τα μεταλλαγμένα με σχολιασμό πάνω στο ντοκιμαντέρ «Εν αρχή ην ο σπόρος», ο κος Αλέξανδρος Οικονομίδης σκηνοθέτης, για την προσπάθεια «Α seed for change» και την καλλιέργεια στις γλάστρες των μπαλκονιών, η κα Μυρτώ Φοίφα βιοκαλλιεργήτρια, για την οικιακή-συνοικιακή κομποστοποίηση και ο κος Σταύρος Αργυρόπουλος εκ μέρους της Λακωνικής Βιοενεργειακής, για τη λύση που προτείνουν και έχει ήδη εφαρμογή στη Λακωνία, σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Στον προαύλιο χώρο του Λυκείου, ο κόσμος ενημερώθηκε με φυλλάδια, για τα προβλήματα που δημιουργούνται από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, για την επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων, για τη δημιουργική ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, και για τους ενεργούς μικροοργανισμούς και τις εφαρμογές τους στη γεωργία, ενώ παράλληλα, εκλεκτά μανιάτικα εδέσματα προσφέρονταν στους επισκέπτες.

Οι καλλιεργητές μοίρασαν περισσότερα από 2500 φακελάκια με σπόρους, δίνοντας καλλιεργητικές συμβουλές στους επισκέπτες που με υπομονή περίμεναν τη σειρά τους, με μόνη υπόσχεση και όρο, ο καθένας να φυτέψει τους σπόρους, να τους διατηρήσει και να συνεχίσει να τους διαδίδει από χέρι σε χέρι σε άλλους ανθρώπους ώστε να συνεχίσουν να φτάνουν χωρίς χρηματική συναλλαγή και στις επόμενες γενιές.

Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση του Γυμνασίου και Λυκείου Καρδαμύλης για την παραχώρηση του χώρου, τους καλλιεργητές που ταξίδεψαν από όλη την Πελοπόννησο για να μοιράσουν σπόρους και εμπειρία, τους ομιλητές που με απλά και κατανοητά λόγια έσπειραν κι αυτοί ανησυχίες, ελπίδες και ιδέες, τις ομάδες Λεύκιππος, RE:THINK και το αγρόκτημα Φοίφα για την υποστήριξή τους στη Γιορτή, τον κο Σπύρο Κλείδωνα από τα Αλτομοιρά για τα κεράσματα από το χωριό του, τους εθελοντές μας που φρόντισαν για τις λεπτομέρειες και την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης και φυσικά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και αγκάλιασαν με θέρμη την εκδήλωση.

Μεγάλο μέρος της εκδήλωσης βρίσκεται βιντεοσκοπημένο στο δικτυακό τόπο του YouTube και μπορείτε να το δείτε αν κάνετε αναζήτηση εκεί για τις λέξεις ΣΠΟΡΟΙ, ΠΕΡΙΠΟΛΟ, ΓΑΙΑ, ή πατώντας στους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.youtube.com/watch?v=U1XFB-aqCF0

(Ροίκος Θανόπουλος)
http://www.youtube.com/watch?v=Ioc30Mnwf6U
(Χριστίνα Καραλέκα)
http://www.youtube.com/watch?v=26DluaIyMdk
(Νίκος Καρράς)
http://www.youtube.com/watch?v=mRDzKepyDVU
(Δημήτρης Δημητριάδης)
http://www.youtube.com/watch?v=XF85CETjBwI
(Αλέξανδρος Οικονομίδης)
http://www.youtube.com/watch?v=Ulf8wd9Y0gk
(Μυτρώ Φοίφα)
http://www.youtube.com/watch?v=pnyRMhVfL_Y
(Χρήστος Πλειώτας)
http://www.youtube.com/watch?v=3L1M8IR5wGo
(Σταύρος Αργυρόπουλος)
http://www.youtube.com/watch?v=ro3sYfoD-rM
(Γιορτή σπόρων - Τα δρώμενα στον προαύλειο χώρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου