Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Οι μόνες που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών προς όφελος της κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος: Oι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, με φορείς, εταιρείες και δράσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας!



Μαζί με τα τόσα άλλα προβλήματα της κρίσης των τελευταίων χρόνων, που τελειωμό δεν έχουν, εξακολουθεί να μας κατατρώει και το πρόβλημα των σκουπιδιών. Ο τόπος μας, η Πελοπόννησος, μόνιμος σκουπιδότοπος, κάθε τόσο στις πόλεις και στα χωριά (όπως και πάλι στο Δήμο Τρίπολης για τρεις και πλέον μήνες!, αντίστοιχα και στο Δήμο Ερμιονίδας!) σωροί τα σκουπίδια μέσα κι έξω απ΄ τους κάδους.
Χρόνια τώρα ζητάμε να λυθεί το πρόβλημα, με τη μόνη ενδεδειγμένη μέθοδο από κάθε πλευρά (οικονομική, κοινωνική, οικολογική, πολιτιστική):

Πρόληψη δημιουργίας –  Διαλογή στην Πηγή
Ανακύκλωση / Κομποστοποίηση
Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων
Εφόσον :
α) Οι Δήμοι, χρόνια τώρα πηγαίνουν από προσωρινή λύση σε προσωρινή λύση, από το πέταμα σκουπιδιών από χωματερή σε χωματερή και τώρα με την εξαγωγή τους στον ΧΥΤΑ της Φυλής (΄΄προσωρινά΄΄ και στην περίπτωση αυτή, για ένα εξάμηνο το λιγότερο), και δυστυχώς ακόμη και σήμερα  δηλώνουν αναρμόδιοι ή ότι δεν μπορούν, ότι δεν έχουν τα χρήματα, ότι δεν τους αφήνουν  ή ότι άλλοι είναι οι αρμόδιοι,
β) Κυβέρνηση και Περιφέρεια κάνουν ό,τι μπορούν (όπως αντίστοιχα συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα), ώστε να αναθέσουν μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ιδιώτες, με την κατασκευή φαραωνικών έργων και με πανάκριβο από κάθε πλευρά κόστος,
γ) Οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κ. Χαν, Ράιχενμπαχ, Κρεμλής κ.ά.,  κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι η ως άνω επιδιωκόμενη λύση την οποία σε κάθε ευκαιρία μήνες τώρα και σε όλους τους τόνους και οι ίδιοι υποστηρίζουν, δεν συνάδει με τις βασικές αρχές της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά αποκλειστικά και μόνον με την εξυπηρέτηση βιομηχανικών και επενδυτικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου,
οι μόνες που οφείλουν, πρέπει και μπορούν να βάλουν στην πράξη την παραπάνω λύση είναι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, μέσα από δράσεις, φορείς και εταιρικά σχήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Φτάνει πια η κοροϊδία.
Όχι άλλα λόγια, όχι πια σε αυταπάτες. Ήρθε η ώρα για πράξεις.  Ήρθε η ώρα  της Κοινωνικοποίησης στη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων !
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου δηλώνουν συμπαραστάτες κάθε πρωτοβουλίας πολιτών στην παραπάνω κατεύθυνση, όπως ήδη συμβαίνει στη Σπάρτη και στην Τρίπολη.
Παράλληλα παροτρύνουμε τους συμπολίτες μας να μην εγκαταλείψουν την ανακύκλωση, όπου ακόμη γίνεται, όπως και αν γίνεται, όπως και αν την έχουν εγκαταλείψει οι δημοτικές τους αρχές, επιμένοντας και πιέζοντάς τες τα ανακυκλώσιμα να μην πηγαίνουν μαζί με τα σκουπίδια για πέταμα, αλλά να οδηγούνται στα ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών). Ας μην κάνουμε το χατίρι σε όσους προωθούν φαραωνικές λύσεις.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου