Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΜΠΑΞΕ

http://www.aegilops.gr/live/


ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ ΠΗΛΙΟΥ 10 ΕΩΣ 12 ΜΑΙΟΥ 2013

    Είναι η τέταρτη χρονιά που η Α.Π.Ο.ΔΡΑΣΗΣ  και ο Αιγίλοπας οργανώνουμε τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε ό,τι έχει απομείνει από τους παραδοσιακούς σπόρους και να διαδώσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου.

Το κεντρικό σύνθημα φέτος είναι: «Κοινωνικοί αγώνες και φυσικά αγαθά». Η ληστρική και με βία επιβαλλόμενη εκμετάλλευση των φυσικών αγαθών όπως οι σπόροι, το νερό, το έδαφος και το υπέδαφος, τα δάση και το περιβάλλον, υποβαθμίζει τη ζωή των τοπικών κοινωνιών και νομιμοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, των κατοίκων του Πηλίου και του Βόλου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και όλων όσοι αντιστέκονται σθεναρά στους σχεδιασμούς των εταιριών, των επιχειρηματιών και του κράτους για να υπερασπιστούν το περιβάλλον, την αυτονομία τους, τη ζωή τους.

Η γιορτή του παραδοσιακού σπόρου είναι ένα τμήμα από τη συνεχή ενασχόλησή μας με τη διατήρηση και διάδοση των ντόπιων σπόρων που περιλαμβάνει την σπορά, τη φύτευση την καλλιέργεια και τη συγκομιδή τόσο στους ατομικούς – οικογενειακούς κήπους όσο και στον κοινοτικό κήπο-μπαξέ των Σταγιατών (αυλή Κοινοτικού Κέντρου Παράδοσης και Πολιτισμού). Επίσης καταγράφουμε τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών στην προσπάθειά μας να δημιουργηθεί μια τράπεζα - αρχείο σπόρων και φυτών του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής μας. Η δραστηριότητά μας αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα και παγκόσμια για τη διάσωση και διάδοση των σπόρων και την προώθηση της οικολογικής πρακτικής στη γεωργία.

Στο χώρο της γιορτής θα λειτουργεί έκθεση - παζάρι οικολογικών προϊόντων. Επίσης θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό και έντυπα για τους σπόρους, την οικολογική γεωργία, το νερό, τους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καθώς και κοινωνικές ομάδες αντίστασης και δράσης. Τέλος θα οργανωθούν εργαστήρια πρακτικών γνώσεων για παιδιά  και μεγάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου