Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Κάλεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας                                                  Καλούμε όλους και όλες να παραβρεθούν
στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας την Τετάρτη 17-4-2013 ώρα 17:30 μ.μ., έξω από το Δημαρχείο για να καταθέσουμε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο λαό της Χαλκιδικής, ξεκάθαρης αντίθεσης στην συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας  της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στη Βόρεια Χαλκιδική και σε οποιοδήποτε σχέδιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της στην περιοχή του Πάϊκου μας.

Στο όρος Κάκαβος της Β.Χαλκιδικής, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ένα ακόμα έγκλημα. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ που ανήκει κατά 95% στην καναδική Eldorado Gold και κατά 5% στον όμιλο Άκτωρ του Μπόμπολα, έχει βάλει μπρος τη δημιουργία  εγκαταστάσεων εξόρυξης και επεξεργασίας των κοιτασμάτων χρυσού και χαλκού που υπάρχουν στην περιοχή. Για το σχέδιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία ενός κρατήρα βάθους 400m και διαμέτρου 1200m σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από το χωριό Μεγάλη Παναγιά και στην καρδιά του αρχέγονου δάσους της περιοχής, με την σπουδαία οικολογική σημασία. Πατώντας επάνω στο τεράστιο υπαρκτό πρόβλημα της ανεργίας, που οι πολιτικές τους δημιούργησαν, προσπαθούν να λεηλατήσουν την τοπική οικονομία και το πραγματικό χρυσάφι της περιοχής, που είναι οι θάλασσες, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας, η αλιεία και φυσικά ο τουρισμός της πανέμορφης Χαλκιδικής, στο όνομα 1.300 ανθυγιεινών θέσεων εργασίας.
Η κυβέρνηση προκαλεί καθώς λειτουργεί σαν μπράβος της Eldorado και των συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα που στοχεύει σε κέρδη μέσα από τη λεηλασία του περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας υπόσχονται: Καταστροφή παντού για να γεμίζουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του κεφαλαίου.
Η μάχη του λαού της Χαλκιδικής κορυφώνεται. Η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο προχωρώντας σε νέες συλλήψεις τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 10 Απριλίου. Μέσα στη νύχτα κουκουλοφόροι της αστυνομίας έσπασαν πόρτες και εισέβαλλαν σε σπίτια συλλαμβάνοντας κατοίκους της Ιερισσού μπροστά στα έντρομα μάτια των μελών της οικογένειάς τους. Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια τρομοκράτησης ξεσήκωσε τη δίκαιη οργή των κατοίκων που απάντησαν με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Αν η Ιερισσός είναι το «γαλατικό χωριό», σύμφωνα με τον κ. Δένδια, τότε η κυβέρνηση αποδέχεται το ρόλο του βάρβαρου εισβολέα και κατακτητή. Δεν είναι απομονωμένο χωριό η Ιερισσός, αλλά έχει την στήριξη και την αλληλεγγύη του καθενός που υποφέρει αλλά και αγωνίζεται.
 Ο λαός της Ιερισσού και της Χαλκιδικής έχει δικαίωμα να αγωνίζεται για το μέλλον των παιδιών και του τόπου του, για το μέλλον όλων μας. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να το σβήσει κανένας νόμος. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την ανατροπή της βαρβαρότητας στη Χαλκιδική και σε όλη τη χώρα.
Μπορεί η Β. Χαλκιδική να φαντάζει μακριά, αλλά μάλλον δεν είναι. Ανάλογοι αγώνες δίνονται στην Αλεξανδρούπολη και το Κιλκίς. Το μεσο-μακροπρόθεσμο σχέδιο των εισβολέων είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε ολόκληρη τη Μακεδονία και Θράκη, την οποία θέλουν σύντομα να χαρακτηρίσουν ως ΕΟΖ Ειδική Οικονομική Ζώνη, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις υπό οικονομική κατοχή χώρες ανά τον κόσμο, όπου εισβάλουν οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού και μεταλλευμάτων.

- Απαιτούμε τώρα την απελευθέρωση των συλληφθέντων και τον τερματισμό κάθε δίωξης.
- Να φύγουν οι δυνάμεις κατοχής από την περιοχή και να γίνουν δεκτά τα αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων.
- Έξω οι χρυσοθήρες από τη Χαλκιδική και την ευρύτερη περιοχή.


Σχόλιο δικό μας:  το θέμα της εξόρυξης δείχνει καθαρά το ρόλο που πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες σε σχέση με τους τοπικούς πόρους και την τοπική οικονομία. Μόνο η τοπική κοινωνία μπορεί να αποφασίσει -και όχι το κράτος, οι πολυεθνικές, το παγκοσμιοποιημένο μοντέλο "ανάπτυξής τους»-για το ποιό μοντέλο επιβίωσης θέλει, για το πως θα επιτύχει τον ποιοτικότερο και υγιεινότερο τρόπο καθημερινής ζωής των κατοίκων της. Φαίνεται επίσης καθαρά η ανάγκη για το ξεπέρασμα του αστικού κράτους σαν τρόπο διακυβέρνησης, της παγκοσμιοποίησης στην ανάγκη για οικουμενικότητα, του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης στην πλανητική ανάγκη για αποανάπτυξη-τοπικοποίηση. Σε αυτό θα βοηθήσουν τοπικές «Ριζοσπαστικές Κινήσεις Πολιτών»-σαν τη παραπάνω- που θα μετατρέψουν τη σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θεσμό άμεσης δημοκρατίας

Η πρόταση του ψηφίσματος του Δικτύου Πολιτών:

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
Περί επένδυσης της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ” στη Χαλκιδική

Ο Δήμος Πέλλας, είναι υπέρ των επενδύσεων που παράγουν πλούτο και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας.

Αυτή όμως η αξιοποίηση πρέπει να διέπεται από βασικές αρχές.
  • Ο ορυκτός πλούτος  της χώρας είναι λαϊκή περιουσία. Τα όποια οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση του πρέπει να έχουν αποδέκτη τον Ελληνικό λαό.
  • Τα περιβαλλοντικά μέτρα προστασίας δεν μπορεί να περιορίζονται στις ελάχιστες δυνατές   απώλειες για τους πολίτες, και ουσιαστικά να πλήττεται η υγεία των κατοίκων της ευρύτερης       περιοχής ,να καταστρέφεται και να ανατρέπεται η γεωμορφολογία .
  • Να μην ακυρώνονται όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες, γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός, που αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές για την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής μας.
  • Για να είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου δεν μπορεί να ασκείται παρά μόνο από Δημόσιο φορέα, με όλες τις σύγχρονες μεθόδους της Τεχνολογίας, που θα λαμβάνουν υπόψη τους το περιβάλλον και θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο.

Επειδή στην μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στην Βόρεια Χαλκιδική:
  • Η παραχώρηση της εξόρυξης και επεξεργασίας χαλκού και χρυσού έγινε με αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, αποτελεί μέγιστο οικονομικό σκάνδαλο, γιατί παραδίδει τον ορυκτό πλούτο της περιοχής στο μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο, όχι απλώς χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος  για το ελληνικό κράτος, αλλά με βαριές συνέπειες στο περιβάλλον και στην ζωή των ανθρώπων, ώστε να θησαυρίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό
  • Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν απαντά σε όλα τα ζητήματα και σε όλη την έκταση των δυσμενών επιπτώσεων, όχι μόνο στην Χαλκιδική και στην περιοχή μας, αλλά και στην πόλη και γενικά σε όλη τη Μακεδονία (τοξική σκόνη, ρύπανση της ατμόσφαιρας, καταστροφή διατροφικής αλυσίδας, διασφάλιση υδροφόρου ορίζοντα,   κ.λ.π.)
  • Η σχεδιαζόμενη επένδυση στην Β.Α. Χαλκιδική είναι τόσο μεγάλης κλίμακας που υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Μελέτες επιστημονικών φορέων, αλλά και πολλά ατυχήματα που έχουν συμβεί δείχνουν ότι η βλάβη είναι τεράστια και μη αναστρέψιμη.
  • Το επενδυτικό σχέδιο δεν είναι αειφόρο, αφού θα αλλάξει ριζικά τον ευρύτερο χαρακτήρα της περιοχής μας, που διαθέτει μοναδικό φυσικό περιβάλλον, ιστορικό τοπίο, μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του τουριστικού, αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.
  • Αειφόρος ανάπτυξη – ανεξάντλητη πηγή πλούτου της ευρύτερης περιοχής, είναι η ολοένα αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη αυτής.
  • Οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας, που εντέχνως προβάλλονται από την εταιρία, εκμεταλλευόμενη τις δύσκολες στιγμές που ζούμε, λόγω οικονομικής κρίσης, θα επιφέρουν κυρίως διχασμό στην τοπική κοινωνία και θα είναι πρόσκαιρες, οι επιπτώσεις όμως μόλυνσης του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, θα είναι καταστροφικές και μόνιμες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέλλας, είναι αντίθετο στην συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας  της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στη Βόρεια Χαλκιδική και εκφράζει την άποψη ότι η κάθε μορφής οικονομικής σύμβαση και Μ.Π.Ε. για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, οφείλει να εξετάζεται με βάση την βούληση και το συμφέρον της κοινωνίας από την στιγμή που οι επιπτώσεις είναι άμεσες.

 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου