Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Κάλεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας



                                                  Καλούμε όλους και όλες να παραβρεθούν
στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας την Τετάρτη 17-4-2013 ώρα 17:30 μ.μ., έξω από το Δημαρχείο για να καταθέσουμε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο λαό της Χαλκιδικής, ξεκάθαρης αντίθεσης στην συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας  της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στη Βόρεια Χαλκιδική και σε οποιοδήποτε σχέδιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της στην περιοχή του Πάϊκου μας.

Στο όρος Κάκαβος της Β.Χαλκιδικής, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ένα ακόμα έγκλημα. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ που ανήκει κατά 95% στην καναδική Eldorado Gold και κατά 5% στον όμιλο Άκτωρ του Μπόμπολα, έχει βάλει μπρος τη δημιουργία  εγκαταστάσεων εξόρυξης και επεξεργασίας των κοιτασμάτων χρυσού και χαλκού που υπάρχουν στην περιοχή. Για το σχέδιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία ενός κρατήρα βάθους 400m και διαμέτρου 1200m σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από το χωριό Μεγάλη Παναγιά και στην καρδιά του αρχέγονου δάσους της περιοχής, με την σπουδαία οικολογική σημασία. Πατώντας επάνω στο τεράστιο υπαρκτό πρόβλημα της ανεργίας, που οι πολιτικές τους δημιούργησαν, προσπαθούν να λεηλατήσουν την τοπική οικονομία και το πραγματικό χρυσάφι της περιοχής, που είναι οι θάλασσες, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας, η αλιεία και φυσικά ο τουρισμός της πανέμορφης Χαλκιδικής, στο όνομα 1.300 ανθυγιεινών θέσεων εργασίας.
Η κυβέρνηση προκαλεί καθώς λειτουργεί σαν μπράβος της Eldorado και των συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα που στοχεύει σε κέρδη μέσα από τη λεηλασία του περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας υπόσχονται: Καταστροφή παντού για να γεμίζουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του κεφαλαίου.
Η μάχη του λαού της Χαλκιδικής κορυφώνεται. Η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο προχωρώντας σε νέες συλλήψεις τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 10 Απριλίου. Μέσα στη νύχτα κουκουλοφόροι της αστυνομίας έσπασαν πόρτες και εισέβαλλαν σε σπίτια συλλαμβάνοντας κατοίκους της Ιερισσού μπροστά στα έντρομα μάτια των μελών της οικογένειάς τους. Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια τρομοκράτησης ξεσήκωσε τη δίκαιη οργή των κατοίκων που απάντησαν με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Αν η Ιερισσός είναι το «γαλατικό χωριό», σύμφωνα με τον κ. Δένδια, τότε η κυβέρνηση αποδέχεται το ρόλο του βάρβαρου εισβολέα και κατακτητή. Δεν είναι απομονωμένο χωριό η Ιερισσός, αλλά έχει την στήριξη και την αλληλεγγύη του καθενός που υποφέρει αλλά και αγωνίζεται.
 Ο λαός της Ιερισσού και της Χαλκιδικής έχει δικαίωμα να αγωνίζεται για το μέλλον των παιδιών και του τόπου του, για το μέλλον όλων μας. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να το σβήσει κανένας νόμος. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την ανατροπή της βαρβαρότητας στη Χαλκιδική και σε όλη τη χώρα.
Μπορεί η Β. Χαλκιδική να φαντάζει μακριά, αλλά μάλλον δεν είναι. Ανάλογοι αγώνες δίνονται στην Αλεξανδρούπολη και το Κιλκίς. Το μεσο-μακροπρόθεσμο σχέδιο των εισβολέων είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε ολόκληρη τη Μακεδονία και Θράκη, την οποία θέλουν σύντομα να χαρακτηρίσουν ως ΕΟΖ Ειδική Οικονομική Ζώνη, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις υπό οικονομική κατοχή χώρες ανά τον κόσμο, όπου εισβάλουν οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού και μεταλλευμάτων.

- Απαιτούμε τώρα την απελευθέρωση των συλληφθέντων και τον τερματισμό κάθε δίωξης.
- Να φύγουν οι δυνάμεις κατοχής από την περιοχή και να γίνουν δεκτά τα αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων.
- Έξω οι χρυσοθήρες από τη Χαλκιδική και την ευρύτερη περιοχή.


Σχόλιο δικό μας:  το θέμα της εξόρυξης δείχνει καθαρά το ρόλο που πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες σε σχέση με τους τοπικούς πόρους και την τοπική οικονομία. Μόνο η τοπική κοινωνία μπορεί να αποφασίσει -και όχι το κράτος, οι πολυεθνικές, το παγκοσμιοποιημένο μοντέλο "ανάπτυξής τους»-για το ποιό μοντέλο επιβίωσης θέλει, για το πως θα επιτύχει τον ποιοτικότερο και υγιεινότερο τρόπο καθημερινής ζωής των κατοίκων της. Φαίνεται επίσης καθαρά η ανάγκη για το ξεπέρασμα του αστικού κράτους σαν τρόπο διακυβέρνησης, της παγκοσμιοποίησης στην ανάγκη για οικουμενικότητα, του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης στην πλανητική ανάγκη για αποανάπτυξη-τοπικοποίηση. Σε αυτό θα βοηθήσουν τοπικές «Ριζοσπαστικές Κινήσεις Πολιτών»-σαν τη παραπάνω- που θα μετατρέψουν τη σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θεσμό άμεσης δημοκρατίας

Η πρόταση του ψηφίσματος του Δικτύου Πολιτών:

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
Περί επένδυσης της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ” στη Χαλκιδική

Ο Δήμος Πέλλας, είναι υπέρ των επενδύσεων που παράγουν πλούτο και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας.

Αυτή όμως η αξιοποίηση πρέπει να διέπεται από βασικές αρχές.
  • Ο ορυκτός πλούτος  της χώρας είναι λαϊκή περιουσία. Τα όποια οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση του πρέπει να έχουν αποδέκτη τον Ελληνικό λαό.
  • Τα περιβαλλοντικά μέτρα προστασίας δεν μπορεί να περιορίζονται στις ελάχιστες δυνατές   απώλειες για τους πολίτες, και ουσιαστικά να πλήττεται η υγεία των κατοίκων της ευρύτερης       περιοχής ,να καταστρέφεται και να ανατρέπεται η γεωμορφολογία .
  • Να μην ακυρώνονται όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες, γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός, που αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές για την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής μας.
  • Για να είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου δεν μπορεί να ασκείται παρά μόνο από Δημόσιο φορέα, με όλες τις σύγχρονες μεθόδους της Τεχνολογίας, που θα λαμβάνουν υπόψη τους το περιβάλλον και θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο.

Επειδή στην μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στην Βόρεια Χαλκιδική:
  • Η παραχώρηση της εξόρυξης και επεξεργασίας χαλκού και χρυσού έγινε με αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, αποτελεί μέγιστο οικονομικό σκάνδαλο, γιατί παραδίδει τον ορυκτό πλούτο της περιοχής στο μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο, όχι απλώς χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος  για το ελληνικό κράτος, αλλά με βαριές συνέπειες στο περιβάλλον και στην ζωή των ανθρώπων, ώστε να θησαυρίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό
  • Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν απαντά σε όλα τα ζητήματα και σε όλη την έκταση των δυσμενών επιπτώσεων, όχι μόνο στην Χαλκιδική και στην περιοχή μας, αλλά και στην πόλη και γενικά σε όλη τη Μακεδονία (τοξική σκόνη, ρύπανση της ατμόσφαιρας, καταστροφή διατροφικής αλυσίδας, διασφάλιση υδροφόρου ορίζοντα,   κ.λ.π.)
  • Η σχεδιαζόμενη επένδυση στην Β.Α. Χαλκιδική είναι τόσο μεγάλης κλίμακας που υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Μελέτες επιστημονικών φορέων, αλλά και πολλά ατυχήματα που έχουν συμβεί δείχνουν ότι η βλάβη είναι τεράστια και μη αναστρέψιμη.
  • Το επενδυτικό σχέδιο δεν είναι αειφόρο, αφού θα αλλάξει ριζικά τον ευρύτερο χαρακτήρα της περιοχής μας, που διαθέτει μοναδικό φυσικό περιβάλλον, ιστορικό τοπίο, μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του τουριστικού, αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.
  • Αειφόρος ανάπτυξη – ανεξάντλητη πηγή πλούτου της ευρύτερης περιοχής, είναι η ολοένα αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη αυτής.
  • Οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας, που εντέχνως προβάλλονται από την εταιρία, εκμεταλλευόμενη τις δύσκολες στιγμές που ζούμε, λόγω οικονομικής κρίσης, θα επιφέρουν κυρίως διχασμό στην τοπική κοινωνία και θα είναι πρόσκαιρες, οι επιπτώσεις όμως μόλυνσης του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, θα είναι καταστροφικές και μόνιμες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέλλας, είναι αντίθετο στην συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας  της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στη Βόρεια Χαλκιδική και εκφράζει την άποψη ότι η κάθε μορφής οικονομικής σύμβαση και Μ.Π.Ε. για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, οφείλει να εξετάζεται με βάση την βούληση και το συμφέρον της κοινωνίας από την στιγμή που οι επιπτώσεις είναι άμεσες.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου