Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

"Κοινωνία Ενεργών Πολιτών Σάμου"
Σάμος, 25 Απριλίου 2013
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η "Κοινωνία Ενεργών Πολιτών Σάμου" στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, με θέμα την πανευρωπαϊκή καμπάνια "Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού". Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπου επιχειρήθηκε ιδιωτικοποίηση.  
Έγινε αναφορά στην ουσιαστική συμβολή του νερού για τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων κοινωνιών, της βιοποικιλότητας, της γονιμότητας της γης αλλά και στις ευεργετικές συνέπειες του για το μικροκλίμα κάθε περιοχής:
 «Η χρήση του είναι απαραίτητο συστατικό όλων των σταδίων της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ ως ο πιο διαδεδομένος στον πλανήτη διαλύτης, ενσωματώνει αναγκαίες ουσίες και ιχνοστοιχεία για την υγεία και την ευεξία οργανισμών και οικοσυστημάτων. 
Το νερό είναι κοινή μας περιουσία, ο ορισμός του Δημόσιου Συμφέροντος. Κατά συνέπεια δεν μπορεί η διαχείριση του να είναι προνόμιο ή κτήμα οποιουδήποτε. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να εκληφθεί ως "εμπόρευμα". Γιατί η "εκμετάλλευση" καθιστά πανίσχυρους όσους το "διαχειριστούν", έναντι όλων των υπολοίπων, αφού από την παρουσία του νερού κρίνεται η ίδια η επιβίωση τους. Ο Δημόσιος χαρακτήρας του νερού είναι και ζήτημα Δημοκρατίας. 
Το νερό είναι ανανεώσιμος πόρος, αλλά όχι ανεξάντλητος. Προσέχουμε για να έχουμε... Κάθε μη χρηστή διαχείριση του, από την κατάχρηση, την υπεράντληση, τις απώλειες των δικτύων, τη μη επαναχρησιμοποίηση του (για μη πόσιμες χρήσεις), μπορεί να αποβεί μοιραία. Απαραίτητη είναι η διασφάλιση της αειφορίας του πόρου και όχι το "άρμεγμα". Μ' αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να προκύψει κερδοφορία σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ή αν προκύψει, κάτι στραβό υπάρχει στη διαχείριση του. 
Το νερό, πέρα από την επάρκεια κρίνεται και από την ποιότητα του. Μέσω αυτού, μολυσματικές ή τοξικές ουσίες μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα, με επιπτώσεις τόσο στη Δημόσια και ατομική Υγεία, όσο και στην ίδια την τσέπη μας. Δεν είναι λοιπόν μόνο το ζήτημα μιας δίκαιης τιμολόγησης των προσφερόμενων υπηρεσιών. Είναι και οι ζημιές και επιπτώσεις που δευτερογενώς προκαλούνται.
Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι πέρα και έξω από κάθε ορθολογική προσέγγιση. Είναι δοκιμασμένος παραλογισμός, με απτά αρνητικά αποτελέσματα και συνέπειες που άφησε όπου επιχειρήθηκε. 

Ας μην ξαναανακαλύψουμε τον τροχό... Ας δώσουμε όλο το βάρος στην αειφορική επάρκεια και ποιότητα του. Με το νερό, την ίδια τη ζωή μας δεν παίζουμε...»
 "Αν θέλουμε το όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού να μη μείνει στο συμβολικό επίπεδο, χρειάζεται να πιέσουμε για υψηλότερα στάνταρς στην αειφορική διαχείριση του, στην ποιότητα των δικτύων και στην εκτεταμένη επανάχρηση υδάτινων πόρων σε μη πόσιμες χρήσεις. Άλλωστε όπου προέκυψε ζήτημα ιδιωτικοποίησης, στηρίχτηκε σε παθογένειες". 
Από τη συγκέντρωση προέκυψε ψήφισμα, το οποίο θα κατατεθεί ως έναυσμα προς συζήτηση στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου