Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Από Αυστραλία: Kangouro & αεικαλλιέργεια news



Γεια σας μετά από τόσο καιρό...από Αυστραλία, όπου ήρθα πρόσφατα (και προσωρινά) για οικογενειακούς λόγους. Μιας και είμαι εδώ, ξεκινήσαμε πρόωρα το μάζεμα των ελιών, ίσως φταίνε οι ατέλειωτες ζέστες. Ναι, έχουμε ωραίες ελιές στην Αυστραλία, αλλά το λάδι είναι χάλια σε σύγκριση με το ελαιόλαδο της Πελοποννήσου! Μου λείπετε!!

Παραδέχομαι πως η μετακίνησή μου από την Αμαλιάδα στην Αδελαΐδα ήταν αρκετά δύσκολη σε πολλά επίπεδα, αλλά κυριότερα γιατί άφησα κάτι που με έχει συνεπάρει στην Αμαλιάδα. Συνεργάζομαι με ισάξιους ανθρώπους με τους οποίους δημιουργούμε ουσιαστικές δράσεις και θέλω να είμαι μέρος της εξέλιξης. Ξεκίνησα τη σύνδεση μεταξύ των τοπικών βιοκαλλιεργητών και καταναλωτών της περιοχής, παρείχα δωρεάν μαθήματα αεικαλλιέργειας μέσω της Φιλοτεχνικής, φτιάξαμε μια κηπευτική ομάδα και γενικά έχουμε αρχίσει να βιώνουμε την αξία της αλληλεγγύης.

«Αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αν θες να πας μακριά, πάμε μαζί» Αφρικάνικο ρητό
Η απόσταση μου δίνει την ευκαιρία να δω πως μπορούμε να συνεχίσουμε ακόμα πιο στοχευμένα. Επισκέφθηκα την Dharmananda, μια  οικοκοινότητα 40 χρονών στην τροπική ανατολική Αυστραλία (άρθρο αργότερα). Εδώ στην Αδελαΐδα γίνονται κάποια πράγματα σε σχέση με τη μετάβαση, τα καλάθια βιολογικών, αεικαλλιέργεια, κλπ και προσπαθώ να μάθω όσο πιο πολλά μπορώ για να τα μεταφέρω όταν επιστρέψω με το καλό το καλοκαίρι. Ήδη έχω λάβει μέρος σε ένα Open Space event, CoCreate Adelaide (Συνδημιουργούμε την Αδελαΐδα), έχω επισκεφθεί την πιο πετυχημένη φάρμα αεικαλλιέργειας της περιοχής (Food Forest), μίλησα με τον Lance Kairl (τον πιο έμπειρο αχυροσπιτοχτίστη της Νότιας Αυστραλίας) για την πιθανότητα διεξαγωγής εργαστηρίου αχυρόσπιτων στην Ελλάδα για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά / επαγγελματικά με τη φυσική δόμηση με αχυρόμπαλες. Δηλώστε το ενδιαφέρον σας!

Μιας και μιλάμε για την Αυστραλία, πόσες φορές έχω ακούσει Έλληνες να ονειρεύονται μια ζωή στην Αυστραλία;; Η δική μου άποψη: η δουλειά είναι δουλεία όπου και να' σαι. Μπορεί οι μισθοί να είναι τριπλάσιοι, αλλά το κόστος ζωής είναι τριπλάσιο, οπότε μένεις στα ίδια αν θες να είσαι στο σύστημά τους. Και αν είσαι καπνιστής, ξέχασέ το. Ένα πακέτο τσιγάρα είναι γύρω στα 15 ευρώ!

Ας κοιτάξουμε να δημιουργήσουμε συστήματα που μας βολεύουν, να ενημερωθούμε, να συσπειρωθούμε για να αρχίσουμε να βλέπουμε τις λύσεις να ξετυλίγονται μπροστά μας. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που οργανώνουν ωραία σεμινάρια για την αυτάρκειά μας, ιδιαίτερα το σεμινάριο Αεικαλλιέργειας και βιοδυναμικής στην Κρήτη από τις 27/4 - 2/5/2013, το καλοκαιρινό φεστιβάλ στο Ελπιδοχώρι και το Permaculture Design Course τον Ιούνη στη Σελιάνα
Καλή άνοιξη (σε όλα τα επίπεδα!),
Τίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου