Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Θεσσαλονίκη: Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ



Κατά της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το οποίο θα κληθούν οι κάτοικοι της πόλης να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι με την ιδιωτικοποίηση, τάχθηκε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας.

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από το συντονιστικό πολιτών και φορέων «SOSτε το νερό». Η συγκέντρωση διοργανώθηκε με αφορμή τη λήξη της πρώτης φάσης που είχε δώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για το 51% της ΕΥΑΘ, από επενδυτές. 
Τελικά  ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΥΑΘ εκδήλωσαν τρία επενδυτικά σχήματα και μια Κίνηση που τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησής της. Πρόκειται για τη γαλλική Suez Environment, τη ΓΕΚ, τον Ιβάν Σαββίδη και την "Κίνηση 136", η οποία εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της, μέσω συνεταιρισμών σε επιπεδο γειτονιάς….
Περισσότερα

Το Νερό Είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα

water human rightGR
Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Αρχοντόπουλος Γιώργος και εργάζομαι στην ΕΥΑΘ (ύδρευση αποχέτευση Θεσσαλονίκης). Είμαι και συνδικαλιστής. Τι να κάνω; Κάποιοι πρέπει να τρέξουμε. Πάντως, στις εκλογές κατεβαίνουμε χωρίς παρατάξεις (πλην του ΠΑΜΕ), ανεξάρτητα με το τι ψηφίζει ο καθένας, σε κοινό ψηφοδέλτιο, τώρα απολογούμαι που συνδικαλίζομαι, είδες που μας κατάντησαν παλιοί συνδικαλιστές και ΜΜΕ; Το Σωματείο μας έχει ξεκινήσει από το 2008 ένα αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της πόλης μας.
Αν δε γνωρίζετε εμάς (το blog μας εδώ), σίγουρα έχετε δει την φωτογραφία του Γ. Παπανδρέου με το μπλουζάκι «ΕΥΑΘ, Δεν Πωλείται», δικό μας το μπλουζάκι, δικιά μας και η φωτογραφία.
Στις 28 Μάρτη, καλέσαμε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (γέμισε, πάνω από 300 άτομα) από όπου και προέκυψε το Συντονιστικό Πολιτών και Φορέων SOSτε το ΝΕΡΟ.
Επειδή πολλοί είμαστε μέσα σε αυτό και μερικοί έχουν διαφορετική άποψη για το τι πρέπει να γίνει (κοινωνική διαχείριση, δημοτικοποίηση, κρατικό, κ.α) θέσαμε ως όρο ότι στόχος είναι πρώτα να το σώσουμε από τους βαρόνους του νερού και μετά αποφασίζουμε τι θα γίνει.
Ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη ξεκινήσει, Μεγάλη Δευτέρα κλείνει η πρώτη φάση, και υπολογίζουν, μέχρι Οκτώβρη, να έχει ξεπουληθεί.
Θέλουμε βοήθεια!
Αυτή την στιγμή ενημερώνουμε συμπολίτες μας, ζητάμε την διενέργεια Δημοψηφίσματος (όπως σε Ιταλία, Γερμανία, Βιέννη) απο τους Δήμους.
Ο αγώνας είναι δύσκολος, συνέταιρος της SUEZ είναι -ποιος άλλος;- ο Άκτωρας.
Η ΕΥΑΘ είναι κερδοφόρος, καθαρά 18 εκατομμύρια, 35 εκατομμύρια αποθεματικό, και την πουλάνε γύρω στα 100!
Της χρωστάνε περίπου 55, άρα, όπως καταλαβαίνετε, σε μια χρονιά τα βγάλανε τα λεφτά τους.
Φαντάζομαι, ως ευαισθητοποιημένος, γνωρίζετε αρκετά για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Μας έκανε θέμα και ο Εξάντας (Αυγερόπουλος) θα παίξει γύρω στον Ιούνη.
Αυτά!
Σας ευχαριστούμε!

Το συντονιστικό Πολιτών και Φορέων SOSτε το ΝΕΡΟ, σας καλεί στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ στο σιντριβάνι, στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Απρίλη.

Την Μ.Δευτέρα λοιπόν, ημέρα που κλείνει η πρώτη φάση του διαγωνισμού πώλησης του νερού της Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες, θα πραγματοποιηθούν δρώμενα με βασικό θέμα την μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Θα υπάρχουν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, ομάδες παιδιών που θα ζωγραφίσουν για το νερό, ενημέρωση των συμπολιτών μας για τις συνέπειες τις ιδιωτικοποίησης.
Ενώ σε όλη της Ευρώπη οι εταιρείες ύδρευσης επιστρέφουν στο Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει κανονικά τον διαγωνισμό πώλησης της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης σα να μην γνωρίζει ότι το μοντέλο έχει αποτύχει εντελώς! Καλούμαστε λοιπόν εμείς να τους σταματήσουμε.
ΟΛΟΙ μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
ΟΧΙ στη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου ύδρευσης.
Το ΝΕΡΟ είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, δεν πωλείται! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου