Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας




Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αναδύονται και να αναπτύσσονται όλο και περισσότερες ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας, αχρήματης, ανταλλακτικής οικονομίας σε όλη την Ελλάδα αλλά και κολεκτίβες εργασίας.
Η δράση και η συμμετοχή σ’ αυτά αποδεικνύει σε όλους μας ότι ένας άλλος κόσμος είναι όχι απλά εφικτός αλλά υπαρκτός.
Ένας κόσμος όπου οι νόμοι της αγοράς και το υπάρχον οικονομικό σύστημα της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας για το κέρδος καταρρέουν και όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν εκ νέου νόημα.

Η εξαθλίωση και η περιθωριοποίηση που μας επιβάλλονται, στο όνομα της κρίσης και της ανάπτυξης, αντιμετωπίζονται μέσα από την συλλογική δημιουργία και την αλληλεγγύη (με τελευταίο το παράδειγμα των εργαζομένων της βιομηχανικής μεταλλευτικής). Σε πολλούς από εμάς που συμμετέχουμε σε ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας γεννήθηκε η ιδέα πραγματοποίησης ενός φεστιβάλ. Θα θέλαμε το Φεστιβάλ να αποτελέσει σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και επικοινωνίας μεταξύ όλων αυτών των εγχειρημάτων, αλλά κυρίως να μπορέσει όλο αυτό το ρεύμα αυτόνομης και αλληλέγγυας δημιουργίας να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναζήτηση διεξόδου από το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Ξέρουμε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή μιας μακράς διαδρομής και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δυνάμεις του λαϊκισμού και της φιλανθρωπίας που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πτώχεια και την εξαθλίωση που ήδη βιώνουν συμπολίτες μας καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η κρίση θα περάσει και θα γυρίσουμε στην προ μνημονίου εποχή κατηγορώντας πότε τους νότιους πότε τους μετανάστες, πότε τους δημόσιους υπάλληλους, πότε τους διαδηλωτές, πότε όλους μας καλλιεργώντας δηλαδή λογικές του διαίρει και βασίλευε.
Ξέρουμε ακόμη ότι ζούμε τις τελευταίες στιγμές ενός κόσμου, βασισμένου στην εκμετάλλευση, την αδικία και σε μια ψευδαίσθηση αιώνιας αφθονίας. Ο κόσμος αυτός καταρρέει, και είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε τώρα τις δομές, που όχι μόνο θα αντικαταστήσουν το υπάρχον αδιέξοδο, αλλά θα αποτελέσουν απτό παράδειγμα για τη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης, συνεργατικότητας και αλληλοβοήθειας!
Θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:

-Αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία
-Εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης-κολεκτίβες εργασίας
-Τοπικοποίηση, κοινωνικοποίηση, απομεγέθυνση


κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, εργαστήρια, ανταλλακτικά παζάρια, συναυλίες και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.


Καλούμε όλες τις ομάδες που έχουν αναπτύξει δομές αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας και τον καθένα και την καθεμία που θέλει να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια στην ανοιχτή συνέλευση του φεστιβάλ. 
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/10
1) εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης- κολλεκτίβες εργασίας
συντονισμός:εφημερίδα Δράση
εισηγητές:
-Σταύρος Σταυρίδης
-Βιομηχανική Μεταλλευτική
-κολεκτίβα –Ακαδημία Πλάτωνος
-Κοινά αγαθά-Ομότιμη Παραγωγή (Γιώργος Παπανικολάου)

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/10
2) αλληλέγγυα και ανταλλακτική οικονομία
συντονισμός:
εισηγητές:
-Χρήστος Παπαιωάννου (ΤΕΜ Μαγνησίας)
-Ειρήνη Σωτηροπούλου
-ΑΓΡΟΝΑΥΤΕΣ (Θωμάς Άνεμος και Βαγγέλης Βλαχάκης)
-νομικό πλαίσιο αλληλ.οικονομίας


ΚΥΡΙΑΚΗ 21/10
3) τοπικοποίηση, κοινωνικοποίηση, αποανάπτυξη
συντονισμός: ηλιόσποροι
εισηγητές:
-Κολέμπας
-Μπίλιας
-Λιερός
-Καλλής




ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

1)Δίκτυο για την ψηφιακή απελευθέρωση:ομότιμα δίκτυα και ψηφιακή δικαιοσύνη

2)Σπιθάρι: παρουσίαση ομάδας (1 ώρα)

3)Δίκτυο Βότσαλο: συζήτηση για τη διερεύνηση δυνατότητας μελλοντικής συνεργασίας των δικτύων (1.5 ώρα)
ή
4)Δίκτυο Βότσαλο: θα μπορέσουν τα δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας να οδηγήσουν σε μια ηθική οικονομία?(1.5 ώρα)

5)Boris Aubligine:ομιλία για την παγκόσμια κοινωνική αλλαγή και παρουσίαση του Etika Mondo

6)Τράπεζα Χρόνου Συντάγματος: βιωματικό εργαστήρι με εμπειρίες μελών ανταλλακτικών δικτύων από τη συμμετοχή τους σε αυτά

7)Εργαστήριο Πελίτι- Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια (Σάββατο 4-7)

8)Η Πρόταση του Δικτύου Οικοκοινότητα για τα πρώτα βήματα ξεπεράσματος της κρίσης

9)Συνεργατικές ομάδες Ηρακλείου Κρήτης

10)Εργαστήρι φωτογραφίας

11)Εργαστήρι χορού

12) Εργαστήρι κατασκευής Ανεμογεννήτριας από τη Νέα Γουινέα

13) Εργαστήρι -Σπιτικό Φαρμακείο από Βότανα -Νέα Γουινέα

14) Ασώματοι:κοινοτικοί αυτοδιαχειριζόμενοι κήποι στο ιστορικό κέντρο της πόλης

15) Ανθρωπολογία της ανταλλαγής:εργαστήρι κινηματογράφου

16) Ανθρωπολογία της ανταλλαγής: εργαστήρι χορού

17) Ανθρωπολογία της ανταλλαγής: εργαστήρι θεάτρου

18) Παρουσίαση "Αυτοδιαχειριόμενου αγρού στο Ελληνικό" (Κυριακή 12-13)

19) Εργαστήρι "Επίσκεψη και  φύτεμα στον Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό στο Ελληνικό" (Κυριακή 11-12)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου