Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜΒ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ



Η συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής της κίνησης για το νερό των κατοίκων των χωριών του Πηλίου στον Άγ. Βλάσση την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, έγινε με συμμετοχή δεκάδων κατοίκων από το χωριό και παρουσία εκπροσώπου της Κίνησης Πολιτών Ζαγοράς.
Στην ενημέρωση που έγινε από τα χωριά διαπιστώσαμε την παντελή απουσία της ΔΕΥΑΜΒ σε θέματα συντήρησης των δικτύων πόσιμου νερού και τη μεγάλη, αντίθετα, κινητικότητα εκ νέου στο θέμα της μόνιμης χλωρίωσης με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία, δηλαδή με αυταρχικότητα και παραγκωνισμό των τοπικών κοινωνιών.
Η επιθετική αυτή πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ δημιούργησε πάλι ένα κλίμα αγανάκτησης και οργής στα χωριά μας και αποφασίσαμε ομόφωνα να στείλουμε μ’ αυτή την ανακοίνωση, ένα μήνυμα – τελεσίγραφο στην δημοτική αρχή: Η συζήτηση για τη μόνιμη χλωρίωση έχει εξαντληθεί. Κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή από την ΔΕΥΑΜΒ θα αντιμετωπιστεί με δυναμικούς τρόπους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα όποια κοινωνικά προβλήματα δημιουργηθούν στο εξής από την αντίσταση των κατοίκων στην υποβάθμιση του πόσιμου νερού και τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση τους, θα χρεωθούν μια για πάντα στους ανθρώπους που χαράσσουν την πολιτική της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Όλα πλέον τα χωριά χρηματοδοτούμε τις αναλύσεις δειγμάτων αντιμετωπίζοντας με ενδιαφέρον και υπευθυνότητα την υπόθεση και είμαστε ενήμεροι για την άριστη ποιότητα των νερών μας.

Οργή μας προκάλεσε το γεγονός της παραποίησης των αποφάσεων που συμφωνήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο στις 24 Φεβρουαρίου ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τις εκατοντάδες των κατοίκων των χωριών. Αποχωρήσαμε όλοι από το Δημαρχείο έχοντας αποδεχτεί τις δύο παρακάτω προτάσεις:
Α. Να ξεκινήσει η ΔΕΥΑΜΒ τις συναντήσεις σε κάθε χωριό ξεχωριστά με το τοπικό συμβούλιο ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ για να συζητηθούν τα τοπικά προβλήματα και να προταθούν από κοινού αποδεκτές λύσεις και
Β. Να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο μετά το πέρας αυτών των συναντήσεων πάντως όχι αργότερα από (2) βδομάδες με θέμα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Πηλίου με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, αρμοδίων παραγόντων και κατοίκων της περιοχής.
Ιδού η απόφαση όπως γράφτηκε στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου με αριθμό 170/2012:
Συμφωνεί [το ΔΣ] να ξεκινήσουν από την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και για διάστημα 15-20 ημερών, συναντήσεις και διαβούλευση της ΔΕΥΑΜΒ με το κάθε τοπικό συμβούλιο των Περιφερειακών  δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Βόλου, προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση κάθε χωριού ξεχωριστά και να αποφασιστεί τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου νερού και η δημόσια υγεία.
Αποφασίζει να τεθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα κληθούν και εκπρόσωποι των υγειονομικών υπηρεσιών του κράτους. Και αναθέτει τις περαιτέρω ενέργειες στο Δήμαρχο.
Πρόκειται για 100% παραποίηση, όση περίπου και η απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών όχι μόνο των χωριών αλλά και της πόλης απέναντι στην ΔΕΥΑΜΒ και τη Δημοτική Αρχή.

Οργή μας προκάλεσαν επίσης στη συνεδρίαση στον Άγιο Βλάσση και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες προφανώς συνυπογράφουν τα πρακτικά των ΔΣ και πέραν αυτού γνωρίζουν και τα πεπραγμένα της ΔΕΥΑΜΒ όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα, που δεν ταυτίζονται με όσα συναποφασίστηκαν στις 24 Φεβρουαρίου. Οι κάτοικοι των χωριών, ως εκ τούτου, ζητάμε την έγγραφη δέσμευση των παρατάξεων για όσα υποστήριξαν στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σχετικά με την ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας, τονίστηκε η εμμονή της ΔΕΥΑΜΒ για υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος από το Πήλιο σε αντίθεση με το Υπουργείου Περιβάλλοντος που δεν εγκρίνει αυτή την πολιτική λόγω των γεωλογικών ιδιαιτεροτήτων του βουνού.

Συζητήσαμε, επίσης, την περίπτωση επέκτασης της κίνησης για το νερό και στα υπόλοιπα χωριά, να αποκτήσει, δηλαδή, Πανπηλιορείτικο χαρακτήρα, με δεδομένη την ενιαία πολιτική που επιχειρείται από όλους τους Δήμους του Πηλίου, κάτι που διαπιστώθηκε από την ενημέρωση τόσο από την Κίνηση Πολιτών της Ζαγοράς όσο και από κάτοικους του Νότιου Πηλίου

Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου που ποτέ δεν έγινε, ενώ αποφασίσαμε την πραγματοποίηση εκδήλωσης – συζήτησης στο Δημαρχείο όπου θα κληθούν οι πολίτες και συλλογικοί – κοινωνικοί φορείς του αστικού κέντρου σε μια σφαιρική συζήτηση για το πόσιμο νερό με βάση την αρχή ότι το πόσιμο νερό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και ότι ανήκει σε όλους τους ανθρώπους αλλά και στο περιβάλλον.

Η επόμενη ανοιχτή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στην Πλατεία Πορταριάς, στις 7.00μμ.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου