Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Αλεξανδρούπολη | Πράσινη κοινότητα με μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο



Πρόταση συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης» υπέβαλε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Η πρόταση αφορά στη μετατροπή της τοπικής κοινότητας Δωρικού σε«Πράσινη Αγροτική Κοινότητα».
Το όραμα της πρότασης εντοπίζεται στο μοντέλο της «Αειφόρου Κοινότητας», το οποίο προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και ενσωματώνει χαρακτηριστικά όπως οικονομική αυτοτέλεια με ακμάζουσα τοπική οικονομία, περιβαλλοντική ευαισθησία, χωροταξική ανάπτυξη εν αρμονία με το περιβάλλον, εθελοντισμό, κοινωνική αλληλεγγύη και συνεργασία.
Για την διαμόρφωση των χαρακτηριστικών της «Αειφόρου Κοινότητας» εκπονήθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων με συγκεκριμένη στόχευση σε:
  • Εξοικονόμηση ενέργειας και ορθολογική διαχείριση πόρων και ενέργειας
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων
  • Αξιοποίηση του τοπικού ενεργειακού δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • Προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Ειδικός στόχος της πρότασης είναι η επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας στα όρια της «Κοινότητας».
Συγκριτικό πλεονέκτημα της πρότασης του Δήμου Αλεξανδρούπολης αποτελεί η εκμετάλλευση τουγεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας για την θέρμανση των οικισμών Δωρικού και Αετοχωρίου μέσω δικτύου τηλεθέρμανσης.
Τα αναμενόμενα οφέλη από την δημιουργία της πρότυπης «Πράσινης Αγροτικής Κοινότητας Δωρικού» βρίσκονται στην δημιουργία προστιθέμενης και πολλαπλασιαστικής αξίας σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες της κοινότητας, στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου