Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

"Η Βιοδυναμική της κοινής λογικής"



(Common Sense Biodynamics)
με τον Μάριο Δεσύλλα,
στην Νέα Γουινέα, Ταράτσα, 30/10/12, 17:30

Μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες της βιοδυναμικής γεωργίας. Τι είναι ο «πάνω» και ο «κάτω» πόλος στα φυτά και πώς μπορεί η κατανόηση αυτή να μας βοηθήσει στην καλλιέργεια των φυτών ακόμη και στο αστικό περιβάλλον.
+"δύο-τρία πράγματα που ξέρω" για το καλλιεργητικό ημερολόγιο (M. Thun).

Η βιοδυναμική καλλιέργεια ξεκίνησε από τον Αυστριακό επιστήμονα, φιλόσοφο και διορατικό Rudolf Steiner (1861-1925). O Μάριος Δεσύλλας είναι γεωπόνος που «μεγάλωσε» μαζί με την ανάπτυξη του κινήματος βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα (1987-2000). Κάποια στιγμή μεταπήδησε στη βιοδυναμική. Βασικός συντονιστής της (άτυπης) ομάδας «εν δυνάμει», που από το 2001 προωθεί την έρευνα, εκπαίδευση και διάδοση της βιο- και ομοιο-δυναμικής γεωργίας.
...Η «Βιοδυναμική της κοινής λογικής» (χωρίς παρασκευάσματα), είναι μια έννοια που μου γεννήθηκε τα 3 τελευταία χρόνια, μιλώντας σε κόσμο, σε καταλήψεις, κοινωνικούς χώρους κ.λπ., από την κατανόηση ότι :
μπορεί κανείς να ξεπεράσει (εν μέρει) την δυσκολία του να βρει ή να φτιάξει τα  βιοδυναμικά παρασκευάσματα – ή τέλος πάντων μέχρι να το κάνει- μπορεί να χαρεί την κατανόηση των αρχών της αλλά και να τις εφαρμόσει σε κάθε κτήμα, κήπο ή και μια απλή γλάστρα του μπαλκονιού.Μια κι η βιοδυναμική είναι και ένας (ο καλύτερος για μένα) τρόπος να κοιτάς και να κατανοείς τη φύση. -Μ.Δ.

“Νέα Γουινέα” – για την αυτοδιαχείριση της καθημερινής μας ζωής
Διεύθυνση: Ανατολίου 3, Αγ. Αρτέμιος – Παγκράτι, Αθήνα
Τηλ: 210 7562926 (ώρες 17:30 με 21:30)
Στάση μετρό: Αγ. Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου