Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Τοπική Αυτάρκεια & Βιωσιμότητα σε περίοδο κρίσης



«Δε χρειάζεται να είσαι σπουδαίος για να κάνεις την αρχή.
Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνεις την αρχή στο να γίνεις σπουδαίος».
 Joe Sabah, Συγγραφέας, Εκδότης.
 Τώρα που τα συστήματα κεντρικής οργάνωσης αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν κρίσεις, τώρα που το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα φαίνεται αδύναμο να προστατέψει από τις «φούσκες» και τώρα που όλο και ποιο πολλοί θεωρούν αναξιόπιστο το πολιτικό σύστημα (αφού κατόρθωσε μόνο του να αυτοαπαξιωθεί με τα σκάνδαλα και τις παλινωδίες του), προβάλλει όλο και ποιο ισχυρός ο τρίτος τομέας της οικονομίας, οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και η Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία.
Κοινωνία δεν είναι όλη η ανθρωπότητα, αλλά τμήματα διακριτά μεταξύ τους, από γεωγραφικούς σχηματισμούς και από συναντίληψη πολιτιστική, συνήθως έκτασης όσο και ένας παλαιός νομός (πάνω-κάτω), όπου λόγω του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ μπορούν να δημιουργηθούν διαδικασίες τοπικής ενδογενούς ανάπτυξης, αυτάρκειας τροφίμων και βιωσιμότητας, όπου βιωσιμότητα έχει περισσότερο σχέση με το συνολικό περιβάλλον και όχι μόνο με λεφτά.
Το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ είναι η συνδετική ουσία που κρατά σε συνοχή μια κοινωνία, και δίνει την δυνατότητα για την τοπική συλλογική διαχείριση της «τοπικής συλλογικής περιουσίας» (φήμη, περιβάλλον, άνθρωποι, πολιτισμός, ιστορία κλπ). Η ενδυνάμωσή του επιτρέπει την διαμόρφωση συνθηκών Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Τοπικής Αγοράς Αγροτών, Τοπικής Προώθησης Ποιότητας κλπ.
Η απελπιστική έλλειψη αγροτικής πολιτικής, προβληματισμών και δημιουργίας χώρων συνάντησης, συζήτησης και αποφάσεων για δράση, αντιμετωπίζεται μόνο με πρωτοβουλίες, έστω και ολιγάριθμες, ακόμη ακόμη και ατομικές σε πρώτη φάση,  που θα απαντούν στις ελλείψεις αυτές με τόλμη και σθένος.
Νέος Αγρότης (Την) Ψάχνει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου